Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO | DEZBATERI RATATE la Primăria Sebeș, în scandalul Kronospan. Reprezentantul companiei a părăsit ședința


Publicat

sebes primaria, kronospanDupă întâlnirea de joi dimineaţa de la Prefectura Alba, unde au fost consultări între autorităţi, ONG-uri şi reprezentanţii companiei Kronospan, pe tema conflictului privind fabricile de formaldehidă, o altă şedinţă a fost programată în jurul amiezii, la Primăria Sebeş. Nu a fost însă „după cum era plănuit”, pentru că reprezentantul companiei a părăsit şedinţa, nemulţumit de numărul prea mare de participanţi care nu erau „de specialitate”.

Citeşte şi Scandalul privind poluarea de la Sebeş: Declaraţii „discrete” la întâlnirea cu Prefectura, ONG-uri, instituţii publice şi Kronospan

După plecarea de la ședință, reprezentanții companiei Kronospan au transmis un comunicat de presă în care au precizat :„Dorim să precizăm că în cursul zilei de joi, 22 ianuarie 2015, societatea noastră a organizat o întâlnire pentru a prezenta rezultatele proiectului european Synphonie mediului medical din județul Alba. Întâlnirea s-a dorit a fi una dedicată unui grup de specialiști dar, din păcate, din motive care nu au ținut de Kronospan, aceasta s-a transformat într-o manifestare dezorganizată și astfel scopul întâlnirii nu a mai putut fi atins. Kronospan dorește să își ceară scuze față de persoanele invitate la această întâlnire și subliniază că va relua această inițiativă la o dată ulterioară, într-un cadru adecvat.

kronospanConsecvența politicii sale de dezvoltare durabilă și pentru a-și demonstra deschiderea față de orice aspecte sesizate de către societatea civilă precum și faptul că societatea nu are nimic de ascuns și este convinsă de faptul că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de perfectă legalitate, Kronospan a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti realizarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeș”.

La şedinţa de la sediul Primăriei Sebeş au venit medici de familie, dar şi şeful DSP Alba, Horea Timiş, primarul de la Sebeş, Alexandru Dăncilă, consilieri locali, reprezentanţi ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi presa.

Subiectul întâlnirii despre care erau anunţaţi, cel puţin o parte dintre ei, era prezentarea unui studiu privind impactul poluării asupra populaţiei, realizat de Centrul de Mediu și Sănătate din Cluj Napoca, pentru Kronospan.

Însă din cele petrecute la şedinţă, concluzia a fost că subiectul era unul de specialitate, cu dezbateri din domeniu, şi nu pentru publicul larg.

Medicii de familie s-au întrebat însă de ce au mai fost chemați dacă nu li s-a prezentat nicio informaţie.

Într-o adresă primită la redacţie şi semnată de directorul general al Kronospan, Botond Bandi, se arată că societatea a transmis, în 22 ianuarie, o solicitare către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, prin care cere efectuarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeş.

Declaraţii din timpul şedinţei

„Direcţia de Sănătate Publică este o instituţie deconcentrată care nu are rol de a interpreta ştiinţific datele. Există un ordin de ministru, care reglementează acest lucru. Noi suntem cei care colectăm datele de morbiditate într-o formă brută, iar institutele abilitate şi acreditate la nivel naţional sunt cele care pot să facă acele studii ştiinţifice de specialitate, practic noi furnizăm datele… Direcția de sănătate publică nu este abilitată de a face aceste studii, noi solicităm aceste studii, iar când vine un institut de sănătate la nivel național cu documentația noastră, noi aplicăm practic concluziile”, a declarat Horea Timiș.
Întrebat dacă a solicitat aceste studii la Kronospan, Horea Timiș a spus că a solicitat acest studiu la Kronospan.
Medicul Ileana Văcaru de la Direcția de Sănătate Publică a menționat faptul că: „a fost efectuat un studiu de impact privind sănătatea populaţiei din Sebeş în anul 2007. Pentru că obiectul de activitate al unităţii nu s-a modificat, ci s-a produs doar o extindere a capacităţilor existente, noi am cerut o completare la studiul respectiv… Am discutat cu Primăria din Sebeș despre necesitatea unor studii de impact pe starea de sănătate comandată de către Primăria Sebeș. Au fost discuții pe acestă temă și în 2013 și în anul 2014. Noi, ca Direcția de Sănătate Publică, nu putem să efectuăm asemenea studii dar am solicitat primăriei prin adrese oficiale ceea ce avem ceea ce ar trebui să conțină aceste studii”.
„Prin hotărăre de Consiliu, s-a aprobat o sumă ca să demarăm acest studiu și am solicitat sprijin la diferite instituții ale statului pentru a face acest lucru”, a precizat primarul municipiului Sebeș,  Alexandru Dăncilă.
La întrebarea „de ce nu se prezintă acel studiu”, primarul Alexandru Dăncilă a răspuns:”cei de la Kronospan au venit şi au spus că sunt mai mulţi în sală decât ar fi crezut ei, adică s-ar fi referit pur la medici”.
Unul dintre medici a declarat „că este de bun augur această întâlnire cu o singură condiție, noi toți cei care am fost invitați trebuia să știm pentru ce, iar discuția fără toți factorii de decizie este inutilă”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în ALBA și alte zone din țară. Rafale ce vor depăși 55 km/h la șes și 80 km/h la munte

Publicat

Meteorologii au actualizat luni dimineața atenționările de vreme rea valabile în această perioadă. Până la ora 19.00 intră în vigoare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte zone din țară.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, orele 10.00-19.00

În intervalul menționat, la munte, în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, vor fi intensificări temporare ale vântului cu rafale ce vor atinge și depăși 55-65 km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80-100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h se vor semnala și în restul teritoriului.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, ora 19.00 – marți, 26 ianuarie, ora 05.00

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali vântul va continua să aibă intensificări cu viteze la rafală de peste 70 km/h, iar la altitudini mai mari de 1800 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-55 km/h, se vor mai semnala la începutul nopții în zona litoralului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

180.000 de vaccinuri ajung în România, la începutul săptămânii. Vor fi distribuite în toată țara

Publicat

180 de mii de noi doze de vaccin Covid ajung luni și marți în România. Luni dimineață, în jurul orei 8:00 la București a ajuns avionul cu o parte a transportului, respectiv 92.000 de doze.

Vaccinurile sunt așteptate, în condițiile în care în ultimele zile platforma de vaccinare nu a mai luat programări, cel mai probabil din cauza lipsei vaccinurilor. 11.700 de doze vor ajunge la Centrul Regional de Distribuţie Brașov, de unde vor fi trimise și la Alba.

Toate vor ajunge la cei care și-au făcut deja programare pentru vaccinare.

Vaccinurile vin pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, potrivit unui comunicat de presă al CNCAV.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Avarie la rețeaua electrică din Apuseni, din cauza condițiilor meteo. Peste 1000 de locuințe, fără curent

Publicat

Prefectura Alba a anunțat că, luni dimineața, peste 1000 de consumatori din zona Apuseni nu aveau curent electric, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Electrica au comunicat că la ora 9.00 erau nealimentați 1069 de utilizatori în zona Apuseni (UAT Avram Iancu, Vidra, Poiana Vadului, Albac, Garda de Sus, Scărișoara, Arieșeni și Lupșa, toate parțial).

DEER Sucursala Alba intervine cu 5 formații în zonă pentru izolarea și remedierea defectelor.

În ceea ce privește circulația pe drumurile naționale nu au fost semnalate probleme. Se intervine cu utilaje de către reprezentanții Secției Drumuri Naționale în zona Arieșeni- Scărișoara.

Reamintim că județul Alba este vizat de o atenționare meteo de vânt puternic, respectiv ninsori viscolite la munte.

Vezi și Informare meteo: Vânt puternic în mai multe zone din țară și ninsori la munte. Rafale de peste 50 km/h

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Vânt puternic în mai multe zone din țară și ninsori la munte. Rafale de peste 50 km/h

Publicat

vant

Cea mai mare parte a ţării va fi afectată, pe parcursul zilei de luni, de intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

La munte precum şi în regiunile nord-vestice, centrale, sudice şi sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăşi 55-65 de km/h şi izolat 70 km/h.

Vezi și Avarie la rețeaua electrică din Apuseni, din cauza condițiilor meteo. Peste 1000 de locuințe, fără curent

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăşi 80-100 km/h.

Potrivit ANM, temporar va ninge în zona de munte şi pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

Până la ora 10.00. este în vigoare Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori viscolite la munte.

Vezi și Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară

surse: agerpres.ro, meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate