Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DGASPC Alba: Vouchere de maxim 23.000 de lei pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu handcap. Cum pot fi folosiți banii

Publicat

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba reamintește persoanelor adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap că sunt sprijinite să-și găsească un loc de muncă și pot beneficia, la cerere, de sprijin prin acordarea de subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Voucherele au o valoare maximă de 23.000 lei și sunt acordate în cadrul proiectului: ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Citește și Ce categorii de români vor beneficia de vouchere de 250 de lei de la Guvern. Detalii importante despre tichetele sociale

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vedere creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața liberă a muncii.

Beneficiarii de vouchere pentru tehnologie asistivă sunt persoanele adulte cu dizabilități, adică persoanele adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau uşor care cumulează, conform reglementărilor, următoarele condiții:

 • Au cetățenie română și locuiesc în România;
 • Au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
 • Sunt șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;
 • Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare.

Tinerii peste 18 ani care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află in sistemul de educație (tineri non NEETs).

În cazul unor deficiențe bilaterale voucherele pot fi folosite pentru achiziționarea a două dispozitive asistive prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu mențiunea că produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces.

Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

DGASPC Alba: voucherul este nominal și netransmisibil

Voucherul este nominal şi netransmisibil, având o perioadă de valabilitate în care poate fi utilizat de 6 luni. În cazul neutilizării voucherului în perioada de 6 luni, există posibilitatea eliberării, la cerere, a unui nou voucher cu aceeaşi valabilitate. Voucherul nou se eliberează doar după predarea celui vechi.

În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării voucherului, persoana cu dizabilităţi îl declară nul într-un cotidian şi solicită eliberarea unui alt voucher.

Voucherul este folosit exclusiv la achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces recomandate de medicul specialist, care se regăsesc în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare.

Dacă valoarea produsului achiziţionat este mai mare decât cea a voucherului, diferenţa este suportată de persoana îndreptăţită sau reprezentantul legal al acesteia, după caz.

Voucherul este utilizat exclusiv de către persoana îndreptăţită sau reprezentantul legal al acesteia, în baza actului de identitate, o singură dată, în perioada de valabilitate a voucherului.

Cum poat fi utilizat voucherul

Voucherul este utilizat doar la operatorii economici – furnizori/producători de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces prevăzuţi în Lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces disponibilă pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități: http://anpd.gov.ro/web/despre-noi/programe-si-strategii/facilitarea-insertiei-pe-piata-muncii-a-persoanelor-cu-dizabilitati/.

Documentele necesare pentru acordarea voucherului, alături de: Lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare și materialele informative cu privire la implementarea Proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” – cod MySMIS 130164, sunt afișate pe site-ul DGASPC Alba, secțiunea: Informații de interes public – Acte necesare – Acordare vouchere tehnologii asistive.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANPDPD (www.anpd.gov.ro) sau site-ul ANOFM (www.anofm.ro).

Informații suplimentare pot fi obținute la sediul DGASPC Alba, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 68 sau la numărul de telefon: 0258 – 818 266, int. 111 sau 122, de luni până vineri, între orele 8,00 – 16,00.

DGASPC: precizări legate de schimbarea domiciliului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba atrage atenția că persoana cu certificat de încadrare în grad de handicap, persoana care are în îngrijire, supraveghere și întreținere un copil sau adult cu handicap are obligația să comunice DGASPC Alba, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare cu privire la domiciliu sau reședință, preschimbarea actului de identitate, deces persoană cu handicap, stare materială.

Pentru evitarea sistării prestaţiilor şi facilităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare: plata indemnizației lunare de handicap și a bugetului personal complementar, bilete gratuite, roviniete, legitimații de transport, scutiri de impozite, dobânzi subvenționate, dispozitive asistive, etc., solicită persoanelor cu dizabilităţi, de pe raza administrativ-teritorială a județului Alba, a căror valabilitate a actelor de identitate, depuse la sediul DGASPC Alba, a expirat, să transmită copii ale noilor acte de identitate prin orice mijloace: electronice, servicii poștale ori de curierat sau să le depună la sediul DGASPC Alba, în atenția Biroului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială.

Pentru transmiterea copiilor noilor acte de identitate sau pentru orice informație ori sesizare și în vederea evitării deplasărilor inutile, se poate ține legătura cu serviciile cu atribuții în domeniu din cadrul DGASPC Alba prin intermediul adreselor de e-mail:

contaprestatiisociale@protectiasocialaalba.ro; dgaspc@protectiasocialaalba.ro; sec_adulti_ab@protectiasocialaalba.ro; sec_copii_ab@protectiasocialaalba.ro;

sau telefonic la nr. 0258 – 833 230; 0358 – 401 448; 0735 – 406 580.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiect pentru modernizarea a 1,5 km de drum județean, pe teritoriul comunei Fărău. CJ Alba preia administrarea tronsonului

Publicat

Consiliul Județean Alba intenționează să modernizeze segmentul de drum ce traversează satul Șilea, ce aparține comunei Fărău, parte a DJ 107D Unirea II – Ocna Mureș – limită județul Mureș.

Este vizat un tronson de 1,55 km, în prezent degradat și care nu respectă condițiile minime de siguranță a circulației rutiere și pietonale.

Pentru demararea investiției, Consiliul Local al comunei Fărău, de care aparține satul Șilea, va preda temporar, în administrarea CJ, segmentul de drum intravilan.

Tronsonul este între km 28+213 și 29+763 pe DJ 107D: Unirea II (DN 1) – Ocna Mureș – Vama Seacă – Fărău – Șilea – limită Judeţul Mureș.

”Starea tehnică generală a spațiilor adiacente străzilor, implicit a tronsoanelor din drumul județean DJ 107D, respectiv trotuarele, acostamentele, șanțurile și rigolele din localitățile mai sus menționate denotă o degradare continuă, care în pofida lucrărilor de întreținere executate de administratorii străzilor nu satisfac condițiile minime de confort și siguranță a circulației rutiere și pietonale impuse de normele naționale și internaționale în vigoare”, se arată în documentația proiectului propus pentru aprobare în ședința CJ Alba din luna mai.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Au pus în pericol siguranța circulației: bărbați cercetați penal de Poliția Alba, după ce au fost opriți în trafic

Publicat

Polițiștii din Alba au deschis mai multe dosare penale, sâmbătă, pe numele unor bărbați care au pus în pericol siguranța circulației rutiere. Doi au condus fără permis și altul sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 21 mai, în jurul orei 9.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat de 57 de ani, din comuna Ohaba, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Teleac, comuna Ciugud, fără a poseda permis de conducere.

Tot sâmbătă, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat de 30 de ani, din Geoagiu, județul Hunedoara, în timp ce conducea un moped, pe raza localității Șibot, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În jurul orei 23.30, sâmbătă, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat de 45 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un moped, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării mopedistului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cei trei bărbați s-au ales cu dosare penale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandal în familie la Cricău: un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce și-a agresat partenera

Publicat

Un bărbat de 31 de ani este cercetat penal pentru violență în familie, în urma unui scandal provocat de acesta pe fondul consumului de alcool, la Cricău. S-ar fi îmbătat și și-ar fi agresat partenera.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 21 mai, în jurul orei 23.15, în urma unui apel la 112, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit la o locuință de pe raza comunei Cricău, unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, un bărbat, în vârstă de 31 de ani, și-ar fi agresat concubina.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de bărbat, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de femeie.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Echipa de volei fete a Colegiului Național „I.M. Clain” Blaj, vicecampioană națională la Olimpiada națională sportivă pe licee

Publicat

Echipa de volei liceu fete a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonator profesor Raluca Rotar, a obținut medaliile de argint la turneul final al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS), volei fete, secțiunea licee, desfășurată, în perioada 20-22 mai, la Bistrița.

În finală, reprezentanta județului Alba a fost învinsă, scor 0-2, de reprezentanta municipiului Bucureșți, Liceul „Mircea Eliade” București, echipă de care voleibalistele din Blaj au trecut în faza grupelor (scor 2-0).

Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a câștigat toate meciurile din grupă, după ce a învins Liceul „Mircea Eliade” București (2-0), Colegiul Național „Gh. M Murgoci” Brăila (2-0) și Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Craiova (2-1).

În semifinale, echipa a trecut de reprezentanta județului Sălaj, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleul Silvaniei (2-0).

La turneul final ONSS de la Bistrița, echipa de volei liceu fete a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonator profesor Raluca Rotar, a fost formată din:

 • Iarina Axinte
 • Noemi Moldovan
 • Valentina Pop
 • Andreea Mărginean
 • Antonia Mihu
 • Catinca Gizdavu
 • Ioana Poptelecan
 • Tania Prainer
 • Gabriela Pușă
 • Diana Boitor

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax