Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate. Comisia Europeană propune o aplicație de mobil pentru stocarea datelor

Publicat

Comisia Europeană propune o aplicație pentru digitalizarea paşapoartelor şi a cărţilor de identitate. Cu ajutorul „EU Digital Travel”, autoritățile vor să facă mai uşoare şi mai rapide controalele la frontierele externe. 

Potrivit Comisiei, atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE fac obiectul unor verificări sistematice în persoană atunci când trec frontierele externe ale Uniunii. Numai în 2023 s-au înregistrat aproape 600 de milioane de treceri.

Ce presupune digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate

Pentru a accelera controalele la frontieră și a asigura călătorii mai ușoare și mai sigure, Comisia a propus digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate pentru orice persoană care intră sau iese din spațiul Schengen.

În mod specific, Comisia a prezentat:

  • un cadru  comun pentru utilizarea acreditărilor digitale de călătorie;
  • o nouă aplicație „EU Digital Travel”, care le permite călătorilor să își creeze și să își stocheze acreditările digitale de călătorie.

Acreditările digitale de călătorie, o versiune digitală a pașapoartelor și cărților de identitate

Acreditările digitale de călătorie sunt o versiune digitală a datelor stocate pe pașapoarte și cărți de identitate.

Acestea includ informațiile conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv o imagine facială a titularului, dar nu și amprentele digitale ale acestuia.

Un document de călătorie digital poate fi stocat pe un telefon mobil și, odată ce este disponibil, în aplicația UE pentru călătorii digitale.

Călătorii vor putea să solicite sau să utilizeze această versiune digitală a documentelor lor, în mod gratuit.

Un astfel de sistem va permite:

  • Îmbunătățirea securității: va fi mai greu pentru autorii fraudelor să utilizeze documente false sau să treacă nedetectați frontierele Schengen;
  • Îmbunătățirea eficienței controalelor la frontiere: datorită verificărilor prealabile posibile prin intermediul acreditărilor digitale de călătorie, autoritățile de gestionare a frontierelor se pot concentra mai direct asupra introducerii ilegale de migranți și a detectării infractorilor transfrontalieri;
  • Permiterea unor treceri mai ușoare și mai rapide ale frontierei: călătorii vor putea să își prezinte pașapoartele digitale sau cărțile de identitate înainte de călătorie, pentru o verificare prealabilă la frontieră;
  • Reducerea sarcinilor administrative pentru cetățenii UE:  Țările UE le pot permite cetățenilor lor să utilizeze cărțile de identitate digitale pentru alte forme de înregistrare și identificare.

Aplicația „EU Digital Travel”

Aplicația „EU Digital Travel” va fi disponibilă pentru toți cetățenii UE și din afara UE care dețin un pașaport biometric sau o carte de identitate a UE și care călătoresc înspre sau dinspre spațiul Schengen.

Cu ajutorul aplicației, călătorii vor putea să creeze acreditări digitale de călătorie și să își prezinte planurile și documentele de călătorie autorităților de frontieră în avans, pentru a accelera verificările la frontieră.

Aplicația va necesita consimțământul utilizatorului înainte de prelucrarea datelor cu caracter personal. Autoritățile de frontieră vor beneficia, de asemenea, de formare privind securitatea datelor și normele de protecție a datelor înainte de a li se permite accesul la date.

Dacă Consiliul UE (statele membre ale UE) şi Parlamentul European vor aproba propunerile Comisiei, va fi dezvoltată aplicaţia „EU Digital Travel” şi vor fi elaborate standardele tehnice necesare.

Ce este un document de călătorie digital

Un document de călătorie digital, cunoscut și sub denumirea de „acreditare digitală de călătorie”, este o versiune digitală a datelor stocate pe pașaport sau pe cartea de identitate.

Datele includ informații conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv imaginea feței deținătorului, dar nu și amprentele acestuia.

Un document de călătorie digital poate fi stocat pe un telefon mobil și, odată disponibil, în aplicația „EU Digital Travel”. Aplicația de călătorie digitală a UE va deveni disponibilă începând cu 2030. Aceasta va oferi posibilitatea de a stoca acreditările digitale de călătorie în portofelul de identitate digitală europeană.

Cine poate obține un document de călătorie digital?

Cetățenii Uniunii Europene care dețin un pașaport fizic sau o carte de identitate pot obține o versiune digitală a oricărui document.

Cetățenii din afara UE care dețin un pașaport biometric vor putea, de asemenea, să folosească aplicația „EU Digital Travel” pentru a crea o acreditare digitală de călătorie și să o utilizeze atunci când călătoresc către sau dinspre spațiul Schengen.

Cum va putea un călător din UE să obțină un document de călătorie digital?

O acreditare digitală de călătorie poate fi solicitată la primirea gratuită a unui nou pașaport sau a unei cărți de identitate.

Odată ce aplicația „EU Digital Travel” este disponibilă, călătorii vor putea, de asemenea, să creeze ei înșiși un document de călătorie digital prin intermediul aplicației, pe baza documentului lor de călătorie existent.

De asemenea, călătorii pot decide să nu solicite un document de călătorie digital și să continue să folosească doar pașaportul fizic sau cartea de identitate.

Vor mai avea nevoie călătorii de documente fizice?

Da. Călătorii vor trebui să aibă în continuare un document fizic atunci când trec o frontieră externă, pentru etapa de control al pașapoartelor.

Călătorii care aleg să opteze pentru pașapoarte digitale vor trebui pur și simplu să atingă pașaportul fizic pe cititor în etapa de control al pașapoartelor.

Cum va funcționa aplicația „EU Digital Travel”?

Aplicația „EU Digital Travel” va permite călătorilor să creeze o versiune digitală a documentelor lor de călătorie, care poate fi folosită pentru controale la frontieră și pentru a-și accelera procesul de călătorie.

Statele membre pot permite, de asemenea, utilizarea documentelor de călătorie digitale în alte scopuri, cum ar fi înregistrarea la autoritățile naționale atunci când își stabilesc reședința într-un alt stat membru sau pentru a facilita accesul la sistemele de identificare electronică.

Călătorii pot crea un document de călătorie digital prin scanarea documentului de călătorie fizic cu aplicația de pe telefonul mobil. Aplicația va verifica dacă documentul este autentic și se potrivește chipul călătorului cu imaginea facială stocată în documentul de călătorie pentru a se asigura că numai deținătorul legitim poate crea un document de călătorie digital pe baza acelui document fizic.

Odată creat și înainte de a trece frontiera, călătorii pot prezenta documentul de călătorie digital la autoritatea de frontieră pentru inspecție prealabilă.

Autoritățile de frontieră vor efectua aceleași verificări ca și atunci când un călător își prezintă fizic documentul de călătorie pentru inspecție. Acest lucru va face trecerile frontierei mai rapide.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate