Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din Alba Iulia la ambasada României în China, în SUA la ONU și expert în cyber security al statului Chile: Cine este Felix Staicu

Publicat

Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918”, master în Danemarca, internship la Ambasada României în China, internship în New York, Misiunea României la ONU, iar acum se ocupă de cybersecuritatea din Chile și este profesor la facultatea de Drept din Concepción: foarte pe scurt, cartea de vizită a lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia. 

Este cofondatorul Cyber Dacians, o firmă care se ocupă securitatea cibernetică în mediul online, dar este specializat și pe partea de analiză politică, mai exact pe analiza războaielor moderne. De fapt, Felix este absolvent de Drept al Universității din Alba Iulia, însă, între timp, a devenit interesat de securitatea internetului.

Felix este omul care poate povesti despre experiența sa de viață ore întregi, ore în care să îți spună ce a făcut și ce a văzut până acum. 

Am stat de vorbă cu el și am încercat să fac un rezumat al poveștii de până acum, deoarece ar fi mult de vorbit și de scris despre ceea ce face el. În linii mari, Felix este pasionat de aventură: aventura vieții.

De la Alba Iulia în Danemarca, iar apoi în China

După ce a terminat Colegiul Național ”HCC”, a făcut Facultatea de Drept a Universității UAB, iar apoi a mers la un master în Danemarca. Însă de acolo a aplicat la un internship al Ambasadei României în China, unde a fost acceptat.

Și-a luat două valize și a plecat în China. Alt univers, altă societate. A ajuns cu cele două valize într-o țară total diferită de România, total diferită de Europa.

A stat timp de șase luni ca intern al ambasadei. Între timp, își continua masterul din Danemarca.

Intern la New York, la Misiunea României la ONU

A mai aplicat la un internship, de data asta la New York, SUA. A mers timp de câteva luni la Misiunea României la ONU, unde a devenit interesat de cyber security sau securitatea cibernetică.

Un subiect vast, despre care vom vorbi cu Felix cu altă ocazie. În linii mari, securitatea cibernetică este domeniul care se ocupă de siguranța internetului, a utilizatorului.

Experții în securitate cibernetică identifică probleme, posibile probleme, slăbiciuni ale unui site sau ale unui domeniu și încearcă să le remedieze sau să întărească slăbiciunea pentru ca ea să nu fie folosită de hackeri.

Firma de securitate cibernetică

Alături de colegul său, Mihai Bârloiu, a fondat Cyber Dacians, o firmă specializată în securitatea cibernetică. În jur de patru ani a lucrat din Londra. O altă parte a echipei lucra din New York. Între timp, și-a deschis și o agenție care activează în domeniul luptei cu dezinformarea de pe internet.

Și-a găsit dragostea în Thailanda, dar era din Chile

Am ajuns și la partea de unde am plecat inițial când am pornit discuția cu Felix: cum a ajuns din Alba Iulia în Chile. Ca în majoritatea poveștilor, totul pleacă de la o femeie.

Mai exact, Felix a întâlnit în Thailanda o tânără, care este din Chile: s-a îndrăgostit de ea și a vizitat-o de câteva ori în țara natală. Apoi, înainte de pandemie, a spus că se mută pentru câteva luni în Chile, dar pandemia de COVID-19, a făcut ca planul său de câteva luni să se transforme în câțiva ani.

A luat-o, iar, de la capăt, a învățat cultura sud-americană, istoria și obiceiurile. Dar mai mult de atât, a trebuit să învețe și spaniola pentru a putea discuta cu cei din jurul său.

Co-lider al echipei care se ocupă de dezvoltarea strategiei securității cibernetice a statului Chile

A fost remarcat rapid de cei din Chile și, grație cunoștințelor sale în cyber security, a fost invitat să lucreze ca expert în Senatul din Chile, în domeniul securității internetului.

Este vorba despre Agenția pentru Cybersecurity a Republicii Chile.

În poza de mai sus apare alături de Floricel Paul Mocanu, ambasadorul României în Chile și senatorul Keneth Pugh Olavarria, membru al Comisiei pentru Apărare al țării gazdă.

Mai exact, Felix este expert pe partea de luptă împotriva dezinformării pe internet.

Profesor la facultatea de Drept din Concepción

De fapt, de aici a plecat ideea unui interviu cu Felix. O postare pe Facebook în care anunța că va preda cybersecuritatea, studenților din anul V ai facultății de Drept din Concepcion.

La scurt timp după ce a fost invitat să se ocupe de strategia de securitate pe internet a statului, acesta a fost invitat să fie și profesor la universitate.

Va preda strategii de securitate cibernetică, dar și cum tehnologiile disruptive afectează mediul virtual și viața celor din secolul 21.

În doar câteva cuvinte, acesta este parcursul lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia care a ajuns la cel mai înalt nivel într-o țară îndepărtată.

El a rezumat totul în două cuvinte: ambiție și curiozitate.

sursă foto: Felix Staicu arhiva personală, Facebook, santiagodechile.mae.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax