Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din baracă în container. Două familii evacuate din blocul G2 – Turturica au primit locuință provizorie de la Primăria Alba Iulia

Publicat

turturica

Două familii cu copii din Alba Iulia, evacuate din blocul G2 – „Turturica”, care au locuit în barăci improvizate în zona Talciocului, au primit adăpost de urgență. Primăria a repartizat două containere modulare, pentru un număr de zece persoane. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de joi, 27 ianuarie, însușirea Dispoziției primarului municipiului Alba Iulia nr. 2019/03.12.2021 privind repartizarea a două locuințe modulare la două familii fără adăpost.

Citește și Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Mai exact, potrivit raportului de specialitate, prin Dispoziția primarului municipiului Alba Iulia nr. 2019 din 3 decembrie 2021 au fost repartizate două locuințe din elemente modulare tip container către două familii fără adăpost ce au fost evacuate din blocul G2 – „Turturica”, care au mai mulți copii în întreținere.

Locuințele din elemente modulare tip container, amplasate pe strada Gheorghe Șincai, nr. 14, au fost repartizate ca adăpost de urgență pe perioada 7 decembrie 2021 – 31 martie 2022, cu posibilitate de prelungire, ca măsură de prevenire a marginalizării sociale și a prevenirii separării copilului de părinții săi.

Ulterior emiterii dispoziției, Instituția Prefectului – Județul Alba a transmis Primăriei o adresă prin care se constată că dispoziția primarului municipiului Alba Iulia a fost emisă cu depășirea competențelor primarului, obiectul reglementat prin dispoziție intrând în sfera Consiliului Local. S-a solicitat astfel adoptarea unei hotărâri prin care Consiliul Local al municipiului Alba Iulia să-și însușească repartizarea locuințelor ce fac obiectul Dispoziției către cele două familii fără adăpost. 

Evacuate din blocul G2 – „Turturica”, familiile au construit locuințe improvizate în zona Talciocului

Potrivit unui referat întocmit de către Direcția de Asistență Socială în luna februarie 2021, în zona din spatele talciocului s-au construit fără autorizație, în ultimii ani, șase locuințe improvizate în care locuiesc cinci familii și o persoană singură.

Accesul persoanelor la locuințele improvizate se face pe poarta de acces în perimetrul pieței și există o posibilitate de intrare cu mașina, până în apropierea locuințelor, printr-o deschidere făcută în gard. Hainele sunt uscate pe gardul pieței și apoi aduse în interiorul locuințelor. Curentul electric a fost adus de la administratorul pieței, iar apa este adusă de fiecare familie, de la vecinii din cartier. Încălzirea locuințelor se face cu sobe pe lemne și diferite deșeuri, iar în câteva locuințe există aragaz cu butelie.

Există un spațiu amenajat ca și toaletă, între locuințe, dar pentru acest scop este folosită toată zona din spate, fără nici o amenajare. Gunoaiele nu sunt adunate într-un singur loc ci sunt aruncate în spate și în lateralul locuințelor improvizate, constituind o sursă de infecție și un pericol pentru siguranța copiilor și pentru sănătatea locuitorilor. Totodată, în zonă se află mai mulți câini.

Potrivit raportului de reevaluare socială, în ultimii ani s-a constatat în familii tendință de abandon școlar a copiilor la vârste tot mai mici, ceea ce a determinat vagabondajul și implicarea timpurie a copiilor în munci ocazionale, implicarea timpurie a fetelor în relații de concubinaj și totodată generează un risc crescut de delicvență juvenilă pentru băieții din familie.

Așa cum rezultă din evaluarea socială realizată de Compartimentul Venit Minim de Incluziune și Compartiment Protecția Copilului, aceste familii constituie o categorie defavorizată cu o situație socio-economică precară, ce determină situații de risc: expunerea la frig în perioada sezonului rece, lipsa utilităților care conduc la o igienă precară a membrilor familie și determină absenteismul școlar al copiilor. Veniturile insuficiente și instabile duc la un climat familial conflictual permanent.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax