Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Diplomele pentru studiile neacreditate efectuate înainte de 2011, recunoscute de stat. Condițiile în care vor fi declarate valide

Publicat


spiru haret blajMinisterul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice este obligat să recunoască diplomele obţinute de absolvenţii de studii neautorizate până în 2011, majoritatea provenind de la Universitatea Spiru Haret, potrivit unui act normativ care a intrat recent în vigoare.

La începutul lunii septembrie a anului trecut au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizaţie, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.

Documentul publicat pe 31 august 2015 în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmează să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei.

Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Prin urmare, Legea nr. 143/2016 pentru aprobarea OG nr. 42/2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie şi a intrat în vigoare în urmă cu o săptămână.

În forma promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, actul normativ stabileşte că şi absolvenţii de studii neautorizate vor beneficia de diplome recunoscute, măsură luată de Guvern ca urmare a numărului mare de procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă.

„Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizarea studiilor (…) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz:

– la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, 

– la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată,

– la programe de studii ce au avut un număr de studenți peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, 

– la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării 

– la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate”, scrie în OG nr. 42/2015.

Aceasta decizie se aplică inclusiv persoanelor ce au urmat cursurile la forma de învățământ ID și cei care au făcut doi ani de studiu în unul singur.

În forma iniţială, adoptată de senatori, proiectul de lege stabilea că diplomele obţinute până în 2011 de către absolvenţii de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării, nu vor mai fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei, prevederi ce au fost însă eliminate în totalitate de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Universităţile care încalcă dispoziţiile referitoare la şcolarizarea studenţilor riscă lichidarea

O altă prevedere din OG nr. 42/2015, aprobată prin Legea nr. 143/2016, este cea care stabileşte sancţiuni drastice pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.

Instituţiile de învăţământ superior care nu vor respecta legea vor fi sancţionate, începând cu anul şcolar 2017-2018, astfel:

– programul de studii respectiv va intra în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;

– universitatea va intra în lichidare şi se vor efectua demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare sau dacă încălcarea prevederilor legale are loc pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutiv.

În plus, tot începând cu anul şcolar 2017-2018, instituţiile de învăţământ care vor înmatricula studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii vor fi sancţionate cu o amendă al cărei cuantum va fi egal cu de zece ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate. Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi instituţiilor învăţământ superior care vor şcolariza la un program de studii organizat ca neautorizat.

sursa: avocatnet.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: INCENDIU violent pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Cabina unui TIR s-a făcut scrum

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Un TIR a luat foc, în zona unei parcări aflată pe sensul de mers spre Deva.  UPDATE, ora 22:30 – Potrivit ISU Alba, la sosirea forțelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat la cabina autocamionului, pompierii militari reușind să stopeze propagarea acestuia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Premieră în România: THE PUSSYCAT DOLLS, IGGY AZALEA, ERIC PRYDZ, AMELIE LENS și CHARLOTTE DE WITTE la UNTOLD 2020

Publicat

Primi trei DJ ai lumii, DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE, MARTIN GARRIX, DAVID GUETTA REVIN LA UNTOLD alături de: THE SCRIPT, ABOVE AND BEYOND, AFROJACK, ALESSO, DJ SNAKE, STEVE AOKI, LOST FREQURENCIES LIVE, PAUL KALKBRENNER, TALE OF US, CIREZ D, BORGORE, DUB FX, BORGORE, RUDIMENTAL DJ și NETSKY. Alți 200 de artiști urmează să fie anunțați în […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO – ”Produs în Alba”: Producătorii locali de alimente pot obține finanțări de 150.000 de euro, de la UE pentru promovare

Publicat

PRODUSE

”Un produs se vinde dacă este promovat” au fost cuvintele lui Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru” la o întâlnire cu producătorii de produse alimentare din județul Alba, într-o sala de ședințe a Consiliului Județean.  Mai mulți producători locali de produse alimentare s-au întâlnit joi, 20 februarie și au discutat despre o oportunitate pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Calitatea aerului din Sebeș, ”rea” și ”foarte rea”, zile la rând. Situația nu îngrijorează nici o autoritate publică din județ

Publicat

Indicele de calitate a aerului pe care îl respiră cetățenii din Sebeș, este, potrivit măsurătorilor realizate de sistemul de monitorizare al primăriei, ”rău” sau ”foarte rău”, de câteva zile. Rezultatele măsurătorilor sunt afișate pe siteul instituției în fiecare zi, pentru ziua precedentă. Sistemul de monitorizare arată rezultatele măsurătorilor pentru mai mulți indicatori și după ce […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate