Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Discuţii privind reorganizarea spitalelor din judeţul Alba

Publicat

Autorităţile din Alba au de ales între a reorganiza spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna sau a lăsa Ministerul Sănătăţii să decidă soarta acestora, instituţie de stat care, sub motivul reducerilor de cheltuieli, este dispusă să le desfiinţeze.

Conform preşedintelul Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, la începutul acestei săptămâni a avut loc o întâlnire pentru a analiza modul de reorganizare a spitalelor din judeţul Aba, propuse spre desfiinţare de către Ministerul Sănătăţii. La discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, precum şi directorii de spitale din aceste localităţi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Alba, ai Casei de Asigurări de Sănătate şi Sanitas Alba.

Conducerea judeţeană a solicitat o astfel de întâlnire pentru a vedea care este poziţia autorităţilor locale vizavi de reprofilarea acestor spitale şi transformarea lor în cămine pentru persoane vârstnice, conform HG 212/2011, deoarece spitalele propuse spre desfiinţare nu vor mai fi finanţate, începând de la 1 aprilie, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ion Dumitrel a precizat că administraţiile locale nu agreează propunerea Ministerului Sănătăţii, aşa că una dintre soluţiile sugerate la întâlnire a fost ca autorităţile locale să transforme o parte dintre clădirile spitalelor în cămine pentru bătrâni, iar o altă parte să funcţioneze în continuare ca instituţii sanitare, mai exact să fie transformate în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, acest lucru presupunând nu doar reducerea spaţiului de desfăşurare, ci şi a numărului de paturi.

„În urma discuţiilor cu sindicatele din sănătate, am propus administraţiilor locale să dimensioneze corect numărul de paturi la fiecare spital în parte, astfel încât să poată să asigure asistenţa medicală de calitate, urmând ca propunerile noastre să fie transmise mai departe Ministerului Sănătăţii. Având în vedere noile reglementări apărute, nu ar trebui să fie o problemă în a ni se aproba ceea ce cerem”, a precizat Ion Dumitrel.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba a făcut o analiză a situaţiei bugetare şi a economiilor care s-ar putea face la fondul de sănătate, dacă vor fi reorganizate cele trei spitale din judeţul nostru aflate pe “lista neagră” a Ministerului Sănătăţii. Aparent, ar rezulta o economie de 3.144,00 mii lei.

Referitor la problema angajaţilor din cele trei spitale care vor rămâne fără locuri de muncă din cauza reorganizării, aceştia vor putea fi transferaţi pe locurile vacante din spitalele din judeţ. Totuşi, liderul de sindicat „Sanitas” Alba, Marius Sepi, a precizat că aceste posturi neocupate nu sunt bugetate, prin urmare, sursa de finanţare pentru plata salariilor ridică semne de întrebare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax