Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Dispare șomajul tehnic, bugetarii nu mai pot fi angajați fără concurs. Ministrul Muncii, anunț despre ridicarea stării de alertă

Publicat

 Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat marți ce schimbări aduce pe piața muncii ridicarea stării de alertă. Acesta susține că nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar că rămâne în vigoare kurzarbeit iar în instituțiile publice angajările nu se vor mai putea face fără concurs.

„Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”, a anunțat ministrul Muncii.

Vezi și Ce restricții dispar din data de 9 martie și ce presupune ridicarea stării de alertă. România revine la normal

Modelul ”kurzarbeit” prevede că angajatorul a cărui activitate a fost afectată de pandemie poate reduce timpul de lucru al angajaților, fără să recurgă la concedieri, iar diferența timpului de lucru fiind subvenționată de stat.

Marius Budăi a transmis că și valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022.

Vezi și Record de bugetari: 30.000 de angajați în trei luni. Cea mai mare creștere din ultimii 5 ani. Ce se va întâmpla cu salariile lor

Ministrul Muncii susține că nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. De asemenea, acesta a anunțat că după ridicarea stării de alertă nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituțiile de stat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax