Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DNA Alba Iulia: Directorul şi contabila DSV Sibiu, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Şerban Ţichindelean este în arest la domiciliu

Publicat

DNA Alba 1 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată în stare de arest la domiciliu a inculpatului Şerban Ţichindelean, director la DSVSA Sibiu şi a consilierului juridic Mirela Olteanu. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv complicitate la această faptă. Ţichindelean se află în arest la domiciliu.

Dosarul se referă, printre altele, la dispoziţii nelegale privind rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina şi încheierea unui contract similar cu un alt medic veterinar.

Faptele anchetate de procurori:

Pentru Şerban Constantin Ţichindelean (director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, la data faptelor):
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (6 acte materiale) în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni),
– conflict de interese (2 infracțiuni).
Mirela Cosmina Olteanu (consilier juridic în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, la data faptelor): două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada 2011- 2013, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin emiterea unor dispoziții nelegale, care au avut ca rezultat rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripției Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) și încheierea, în condiții nelegale, a unui contract similar cu un alt medic veterinar.
La data de 25 februarie 2013, inculpata Olteanu Mirela Cosmina, în calitate de consilier juridic la DSVSA Sibiu, în scopul de a a-l ajuta pe inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, a avizat în mod nelegal notificarea de reziliere a contractului inițial de concesiune, în lipsa acordului Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
În același context, la data de 4 septembrie 2013, inculpata Olteanu Mirela Cosmina, cu intenție indirectă, în scopul de a-l ajuta pe inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, a întocmit o adresă în numele DSVSA Sibiu, de constituire ca parte civilă într-o procedură judiciară, prin crearea unei aparențe de legalitate a actului administrativ, știind că sumele nu au fost stabilite de către compartimentele cu atribuții în avizarea deconturilor, calculul fiind făcut în mod arbitrar prin efectuarea unor verificări nelegale.
Prin aceste acțiuni inculpatul a produs o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale medicului veterinar, beneficiarul inițial al contractului de concesiune, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 176.194, 85 lei, corelativ cu crearea unui folos pentru noul prestator de servicii sanitar veterinare, în cuantum de 67.192, 80 lei.
La data de 1 august 2011, în aceeași calitate, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin a încălcat dispozițiile legale privind statutul funcționarilor publici și a celor în materia achizițiilor publice de servicii, prin încheierea unui contract de prestări servicii (consultanță juridică), prelungit până în anul 2014, cu inculpata Olteanu Mirela Cosmina, producând astfel o pagubă instituției publice, corelativ cu folosul material în favoarea acesteia, constând în plata efectivă serviciilor în cuantum total de 141.768,00 lei.
În perioada 2010 – septembrie 2014, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a dispus utilizarea nelegală a unei autoutilitare frigorifice a DSVSA Sibiu în cadrul programului de autocontrol al agenților economici, în folosul acestora și corelativ creând o pagubă Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cuantum de 50.169,07 lei și 2681,40 euro.
La data de 25 aprilie 2012, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a dispus încheierea unui contract de închiriere între DSVSA Sibiu și Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu încălcarea dispozițiilor legale, cauzând o pagubă în valoare de 1603,70 lei (chirie și carburant) în dauna ANVSA, corelativ cu crearea unui folos patrimonial injust în favoarea Regiei Naționale Pădurilor Romsilva.
Din probele administrate în cauză a rezultat că autoturismul, obiect al contractului de închiriere, a fost utilizat numai în cadrul verificărilor acțiunilor sanitar veterinare de pe raza Circumscripției Sanitar Veterinare Jina, cu toate că în baza dispozițiilor legale, autorităților și instituțiilor publice le era interzisă achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme.
În perioada 2011-2013, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, deși ocupa funcția de director executiv al DSVSA Sibiu, a participat la luarea unor decizii prin care s-au obținut în mod direct foloase patrimoniale de către SC Cherry SRL, societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani anterior numirii în funcție, în care două persoane din familia sa dețin calitatea de asociați.
În perioada 2012-2014, inculpatul Țichindelean Șerban Constantin, deși ocupa funcția de director executiv al DSVSA Sibiu, prin intermediul unei firme, a menținut controlul real asupra acțiunilor din programul strategic național derulat pe raza Circumscripției Sanitar Veterinare Rășinari.
Astfel, societatea comercială respectivă, controlată de inculpat și o rudă a acestuia, a beneficiat în mod direct de decontarea acestor acțiuni din bugetul național alocat.
În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil, aparținând inculpatului Țichindelean Șerban Constantin.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. – Sibiu”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
”Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, subliniază procurorii.

Citeşte AICI mai multe detalii despre dosar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax