Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doar 10% dintre cele 511 de unităţi de învăţământ din judeţul Alba au cabinete de medicină şcolară. Atenţionări de la DSP privind bolile transmisibile

Publicat

dsp alba 1Doar 10% din unitățile școlare, dintre cele 511 care funcționează la ora actuală, în judeţul Alba au cabinete de medicină școlară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba recomandă autorităților publice locale din județ să se implice mai mult în înființarea acestor cabinete şi atrage atenţia că măsurile de măsurile de supraveghere în focarele de boli transmisibile sunt parțial aplicate acolo unde nu este reţea de medicină şcolară.

Potrivit DSP, activitatea cabinetelor medicale a fost transferată, din 2008, autorităților publice locale.

„Specialiștii epidemiologi și igieniști din DSP au atras atenția în nenumărate rânduri asupra unui sector medical tot mai vulnerabil, ale cărui rânduri se subțiază: medicina școlară.

Triajul epidemiologic este făcut, acolo unde nu există cabinete școlare, de către medicii de familie, însă numai pentru cei înscriși pe lista fiecărui medic de familie și nu la nivel de colectivitate școlară”, transmite DSP, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, măsurile de supraveghere în focarele de boli transmisibile care includ copii ce frecventează unități de învățământ (izolarea surselor de infecție, întreruperea căilor de transmitere, măsuri de creștere a rezistenței nespecifice și specifice a copiilor din colectivitate) sunt parțial aplicate acolo unde nu funcționează rețea de medicină școlară.

„În aceste condiții se creează premisele unei acoperiri vaccinale în continuă scădere și implicit a creșterii morbidității în rândul copiilor”, mai precizează reprezentanții DSP Alba.

Un exemplu în acest sens îl constituie cazurile de rujeolă, rubeolă și scarlatină din Cugir pentru care supravegherea epidemiologică este incompletă, lipsind tocmai cabinetul de medicină școlară.

Vezi şi DSP Alba: Peste 80% dintre şcolile din judeţ sunt autorizate sanitar. Alte şase instituții de învățământ au intrat în legalitate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax