Connect with us
Advertisement

Actualitate

DSP Alba: Peste 80% dintre şcolile din judeţ sunt autorizate sanitar. Alte şase instituții de învățământ au intrat în legalitate

Publicat

dsp directia de sanatate publica Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite că, în perioada septembrie – noiembrie 2016, alte șase instituții de învățământ au fost autorizate sanitar. Astfel, numărul școlilor și grădinițelor neautorizate sanitar este acum de 100 (procent 19,53%), dintr-un total de 512.

Rreamintim că la începutul lunii septembrie erau 106 unităţi şcolare neautorizate de către DSP Alba pentru funcţionare, în care învaţă 1.738 de copii, adică 3,32% dintre cei 52.282 elevi din judeţ.

Instituțiile care au primit ulterior autorizația sanitară de funcționare sunt: Grădinița cu Program Normal Berghin, Grădinița cu Program Normal Blandiana, Grădinița cu Program Normal Târsa, Grădinița cu Program Normal Cib, Școala Primară Cib, Grădinița cu Program Normal Stâna de Mureș.

Pe lângă acestea, alte patru instituții de învățământ și-au depus documentația și sunt în curs de autorizare. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Războieni, Grădinița cu Program Normal Săliștea Deal, Grădinița cu Program Normal Loman și Școala Primară Săliștea Deal.

La data de 1 noiembrie, în județul Alba, din cele 512 unități de învățământ, 412 sunt autorizate sanitar. Din cele 241 de grădinițe, 197 sunt autorizate; din cele 236 de școli primare și gimnaziale, 180 sunt autorizate, în vreme ce toate liceele și colegiile, 34 au întrunit toate condițiile de autorizare.

În județ funcționează și o școală postliceală sanitară care este autorizată din punct de vedere sanitar.

Procentul preșcolarilor și elevilor care învață în instituții de învățământ neautorizate sanitar este de circa 3,5 la sută, majoritatea fiind în zonele de munte.

”Mă bucur că eforturile inspectorilor DSP Alba au dat rezultate, acțiunile de control pe care le derulăm constant nu au fost în zadar, iar alte primării au înțeles că instituțiile de învățământ de pe raza localităților lor trebuie să fie autorizate din punct de vedere sanitar. Beneficiarii direcți sunt școlarii și preșcolarii și, implicit, dascălii lor care depun eforturi pentru a-i medita. Nu pot să nu remarc relația interinstituțională foarte bună între Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean și DSP, inspecțiile fiind efectuate, în mai multe rânduri, de către comisii mixte”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Deficiențele majore, pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare, ale celor 100 de unități de învățământ sunt: lipsă apă curentă și canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existența grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turcești, iar deficiențele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).

Potrivit DSP Alba, instituțiile de învățământ din mediul urban au 44 de cabinete medicale școlare, care deservesc 51 de unități școlare și 43 de unități preșcolare. În mediul urban funcționează 160 de instituții de învățământ.

În mediul rural, unde instituțiile de învățământ nu au cabinete medicale, DSP Alba a recomandat administrațiilor locale să încheie contracte cu medicii de familie.

“Mulțumim primăriilor care au dat curs solicitării noastre, deoarece s-au înregistrat progrese față de anul precedent. Sperăm să procedeze la fel și celelalte administrații locale”, mai transmit reprezentanţii DSP Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement