Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DOCUMENT: Vize de flotant în an electoral în Alba. Localitățile în care au crescut ”votanții de ocazie” înainte de alegeri

Publicat

Șapte zile până la Alegerile Locale 2020. Cu trei luni înainte de ziua votului, mai multe persoane din Alba au întocmit cereri pentru vize de flotant. 

Alba24.ro a intrat în posesia unui document întocmit de Direcția Publică Comunitară de Evidență a Persoanelor în care este trecut numărul de cetățeni care au obținut vize de flotant în lunile iunie, iulie și august. 

La alegerile locale, spre deosebire de cele prezidențiale sau europarlamentare, alegătorul este direct legat de autoritățile locale din localitatea respectivă. Astfel, dacă au domiciliul sau reședința în Alba Iuia de exemplu, nu poți vota pentru primarul din comuna Ceru Băcăinți pentru că la alegerile locale poți vota numai în comuna, oraşul, municipiul în care ai domiciliul sau reşedință. Dar dacă soliciți viza de flotant la Ceru Băcăinți, de exemplu, poți vota acolo. Dacă mai ai 20-30 de prieteni, într-o comună mică, poți sa influențezi chiar alegerea primarului.

Viza de flotant este un sticker care se aplică pe spatele buletinului și care atestă faptul că timp de cel puțin 15 zile pe an locuiești la o altă adresă decât cea din buletin, iar cu viza de flotant poți vota la adresa respectivă. În unele cazuri este un ”turism electoral” mascat. Partidele care au  un numar suficient de mare de votanți își pot ”delega” flotanți în comunele unde stau mai rău pentru a influența votul localnicilor.

Cele mai multe cereri aprobate, dar raportate la numărul de locuitori se regăsesc în unele comune din județ.

Exemplul cel mai bun este comuna Ceru Băcăinți, unde în lunile iulie, august și septembrie, au fost aprobate un număr de 65 de cereri pentru vize de flotant.

CITEȘTE ȘI: Creștere bruscă a numărului de alegători, în cea mai depopulată comună din Alba. O treime din votanți sunt flotanți

În documentul intrat în posesia alba24.ro, sunt trecute cererile doar din lunile iulie, iunie și august. La Ceru Băcăinți, au fost 6 cereri în iulie și 27 în august, dar în total cu luna septembrie ajung la numărul de 65, potrivit datelor transmise de primărie pentru alba24.ro.

În Arieșeni au fost depuse și aprobate în cele trei luni 48 de cereri de flotant. În Câlnic, tot 48 de cereri.

La Galda de Jos au fost acordate 86 de vize de flotat în total, în cele trei luni.

54 de vize au fost acceptate și la Mihalț și 65 în comuna Ponor.

Orașe și municipii

La Alba Iulia în iunie, iulie și august au fost 376 de cereri de flotant. La Sebeș-138, sau la Zlatna 68 de cereri.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax