Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR: România fără COD ROȘU. Cum se descurcau oamenii cu marile zăpezi din perioada comunistă

Publicat

YouTube video

Cum erau iernile de altădată şi cum au supravieţuit românii fără să ştie că îi ameninţa codul roşu de viscol și ger? Zăpezile anilor 80, se prăvăleau pe neașteptate peste români. Iernile erau grele, în case era frig, iar drumurile erau încărcate de mormane de zăpadă. Nici urmă de utilaje de deszăpezire, și nici urmă de pretenții, în acest sens, din partea oamenilor. Deszăpezirea se făcea în general manual, de unul singur sau alături de vecini sau rude. Uneori, când se îngroșa gluma, apărea și armata. 

Aflăm totul dintr-un documentar realizat de Raluca Rogojină și difuzat de TVR1, în cadrul emisiunilor ”Adevăruri despre trecut”. Documentarul se numește ”Marile zăpezi”.

Ierni grele în România

În primele două luni ale anului 1986 s-a produs ceea ce acum s-ar numi cod roșu de zăpadă. Scînteia scria pe 23 ianuarie 1986 despre „o zăpadă, fără îndoială, vremelnică și ea în această iarnă cu dese suișuri și coborîșuri și iar suișuri de temperatură”.

În data de 2 februarie 1986, tot în Scînteia se spunea că „mii, zeci de mii de cetățeni pensionari, elevi, gospodine au avut ieri o zi încărcată, de muncă îndîrjită”. „(…) Important este ca, în paralel cu acțiunile de deszăpezire ale edililor și întreprinderilor, cetățenii să asigure degajarea trotuarelor, pentru ca pietonii să meargă în voie pe ele, lăsînd libere circulației auto arterele principale. De asemenea, este de datoria consiliilor populare de sector, a deputaților ca, printr-un plus de organizare, printr-o mobilizare mai intensă a tuturor forțelor de care dispun (mecanice și umane) să asigure desfășurarea în cele mai bune condiții a întregii activități economico-sociale din Capitală”.

Foto: arhiva istorică Agerpres, video TVR 1

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 27.02.2018 at 21:01

    De apuca tata Iliescu sa-si puna in practica ”socialismul cu fata umana” acest articol ar fi fost de mare actualitate. Asa….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax