Connect with us
Publicitate

ABRUD

DOCUMENTE: Lemn la jumătate de preț pentru tinerii căsătoriți și meșteșugarii din Apuseni. Guvernul aprobă normele de aplicare

Publicat

Guvernul apropă normele metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni. 

Oamenii vor primi o serie de beneficii legate de achiziția de lemn, pentru prelucrarea prin comerț ambulat sau pentru construcții (pentru famiile tinere).

De asemenea, beneificiarii legii au acces la călătorii cu trenul la jumătate de preț. Atâta doar că în mare parte din Apuseni, calea ferată nu există (fosta mocănița este acum turistică).

Acestea reglementează modul în care locuitorii Muntilor Apuseni din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara, ca titulari ai Carnetului de moț eliberat în condiţiile legii, beneficiază la cerere de o reducere de 50% din preţul materialului lemnos pe picior, în volum de 10 metri cubi, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie, pe care îl achiziționează în scopul prelucrării și valorificării prin comerț ambulant.

Nota de fundamentare a documentului poate fi accesat AICI.

Hotărârea și anexele pot fi consultate AICI.

Demersul se realizează pentru asigurarea mijloacelor de subzistență din practicarea meseriei de prelucrarea lemnului în scândură, șindrilă, grinzi fasonate, bârne, butoaie, ciubere, donițe, araci de vie, furci de lemn, cozi de unelte, oiști de căruță și alte asemenea produse. ab24

Reduceri pentru tinerii căsătoriți

De aceeași reducere de preț beneficiază și tinerii căsătoriți, în vârstă de până la 35 de ani, care locuiesc în zona Munților Apuseni și cei care vin în această zonă să-și întemeieze gospodării, care pot cumpăra material lemnos pentru construcție, în cantitate de 25 metri cubi de familie, o singură dată.

De asemenea, se reglementează modul de acordare a reducerii de 50% din tariful legal de transport, pentru produsele de mai sus, când acestea sunt transportate pe calea ferată, precum și 50% din costul biletului de călătorie CFR, pentru titulari, când se deplasează pentru valorificarea produselor expediate pe C.F.R.

Ca urmare a aprobării Legii nr. 33/2019 pentru modificarea Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munților Apuseni, este necesar să se revizuiască și Normele metodologice de aplicare a legii republicate, cu modificările şi completările ulterioare.

La transportul cu trenurile de călători, beneficiarii Legii nr. 33/1996 au dreptul la următoarele facilități:

-conform prevederilor art.5 alin. (4) Legii nr. 33/1996 ”Titularii carnetului de moţ beneficiază de reducerea de 50% din costul biletului C.F.R. clasa a doua …”;

-conform prevederilor Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 463/2003:

”Art. 13. -(1) Titularii Carnetului de moţ beneficiază de reducerea de 50% din costul biletului de călătorie, la clasa II-a, la toate categoriile de trenuri de călători, atât la dus, cât şi la întors …”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax