Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doi proprietari din Poşaga, amendaţi cu 12.000 de lei după ce au provocat incendii grave de vegetaţie

Publicat

incendiu vegetatie

Doi bărbaţi din comuna Poşaga, care au dat foc vegetaţiei şi au provocat incendii majore, au fost amendaţi de Poliţie, fiecare, cu câte 6000 de lei. Poliţia Alba anunţă că va continua activităţile pentru identificarea celor care au provocat incendii de vegetaţie.

Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii Postului de Poliţie Poşaga au identificat doi bărbați, de 77 de ani respectiv 61 de ani, ambii din comuna Poşaga, în legătură cu care au stabilit faptul că, în zilele de 18 martie şi 2 aprilie, au dat foc vegetaţiei uscate de pe terenuri de fânaţ, situate în locurile denumite „Fântâna Rece” şi „Valea Mărginită”, de pe raza comunei Poşaga.

Vezi şi UPDATE VIDEO Noapte grea pentru pompierii din Alba. INCENDII de vegetație uscată în Alba Iulia, Blaj, Poșaga și Șpring

Cele două incendii au fost scăpate de sub control, ameninţând bunurile cetăţenilor şi fondul forestier şi au fost stinse în urma intervenţiei pompierilor şi localnicilor.

În conformitate cu prevederile OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului, cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional, fiecare, cu amendă în valoare de 6.000 de lei.

Doar în perioada 29 martie – 4 aprilie 2019, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Baia de Arieş şi posturilor de poliţie subordonate, împreună cu pompierii şi cetăţenii, au intervenit în cazul a 6 incendii de vegetaţie, provocate de localnici, cu scopul de a curăţa terenurile agricole. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri că le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.

În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În vederea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba transmite recomandări:

– nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea tuturor prevederilor legale;

– în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la numărul de urgenţă 112

– conducătorilor auto să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendiile provocate în apropierea arterelor rutiere, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare;

– în asemenea cazuri să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax