Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dorinel Bumb, funcţionarul de la Finanţe acuzat că a luat 3000 de lei mită, a fost eliberat din arest. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia


Publicat

curte apel albaDorinel Bumb, funcţionarul de la Finanţe cercetat pentru luare de mită, a fost eliberat din arest preventiv, pe baza unei decizii definitive a Curţii de Apel Alba Iulia. Instanţa i-a admis contestaţia şi a dispus control judiciar pentru 60 de zile.

“Admite contestaţia declarată de inculpatul B.D. împotriva încheierii penale nr. 175 din data de 4.10.2016, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Alba, în dosarul (…). Desfiinţează încheierea penală contestată şi, judecând cauza:

În baza art. 227 alin. 1 din Codul de procedură penală respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu privire la arestarea preventivă a inculpatului B.D. dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.

În baza art. 227 alin. 2 din Codul de procedură penală face aplicarea dispoziţiilor art. 202 alin. 4 lit. b din Codul de procedură penală şi a art. 211 din Codul de procedură penală şi dispune aplicarea faţă de inculpatul B.D. a măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În baza art. 215 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune ca inculpatul să respecte pe timpul cât se află sub control judiciar, următoarele obligaţii:

– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat;

– să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi sau organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei;

-să se prezinte la organul de poliţie din Comuna A., conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat.

În baza art. 215 alin. 2 din Codul de procedură penală, pe timpul controlului judiciar inculpatul va respecta şi următoarele obligaţii:

– să nu depăşească limita teritorială a Comunei A. decât cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi;

– să nu se deplaseze în Municipiul S., judeţul Alba

– să nu se apropie de martorii (…), ambii cu domiciliul în ….şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

În baza art. 215 alin. 3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se va poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se va realiza de către Poliţia Comunei A.. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 10.10.2016”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Alba Iulia.

Reamintim că procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus reţinerea suspectului Dorinel Bumb, referent în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, în vârstă de 46 ani, pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Citeşte şi Funcţionar de la Finanţe Alba, REŢINUT pentru luare de mită. A fost prins în flagrant de DGA, în timp ce primea 3000 de lei

Marţi, 4 octombrie, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi la aceeaşi dată, urmare propunerii formulate de către procuror,  judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile, transmite Parchetul, într-un comunicat.

Vezi şi Dorinel Bumb, funcţionarul de la Finanţe Alba prins în flagrant de DGA în timp ce primea 3.000 de lei, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile

„S-a reţinut că, la data de 29.09.2016, inculpatul a pretins în mod direct suma de 3.000 lei de la un avocat, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv, după ce a efectuat în cursul anului 2015 o inspecţie fiscală şi pentru a nu efectua în mod corect în viitor un control fiscal. Suma de bani a fost primită efectiv în data de 3.10.2016 de la denunţătoare, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Avocatul la care fac procurorii referire este din Sebeş.

Vezi şi Precizări de la Parchet în cazul funcţionarului de la Finanţe arestat la Alba, pentru luare de mită: „Inculpatul a pretins în mod direct suma de 3.000 lei de la un avocat”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

  • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
  • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj

Publicat

Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.

Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.

Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Vezi și TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.

CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.

Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.

„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:

  • amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
  • dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
  • protejarea turiștilor în zona de interes.
  • protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii și alți angajați ai instituțiilor de învățământ nu mai au voie să ceară bani elevilor. Proiect adoptat tacit de Senat

Publicat

bani

Personalul din unităţile de învăţământ nu mai poate pretinde bani de la elevi. Dacă o face, orice angajat al unei instituții de învățământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Asta prevede un proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Ce prevede legea:

„În unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ”.

Donația trebuie să vină la inițiativa celui care oferă

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate