Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosar de pensionare nesoluționat de 16 ani, în Alba. NEREGULI GRAVE descoperite la Casa Județeană de Pensii

Publicat

casa pensii

Nereguli grave au fost descoperite recent în urma unui control făcut la Casa Județeană de Pensii Alba. În urma verificărilor efectuate de de reprezentanții Casei Naționale de Pensii s-a descoperit un dosar de pensie nesoluționat din anul 2004, un altul din 2013, 69 din 2016 și peste 1.500 din 2017.

Potrivit secretarului de stat în ministerul Muncii, Alin Ignat, Casa Județeană de Pensii Alba este singura casă teritorială care nu utilizează la capacitate maximă aplicația informatică pe care o are la dispoziție. 

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Alin Ignat a prezentat vineri, într-o conferință de presă, rezultatele unui control efectuat la Casa Județeană de Pensii Alba.

„Situația este foarte foarte gravă. Există dosare nesoluționate, unul este din 2004, deci există un caz care trebuia să intre din oficiu la pensie din 2004. Persoana mai trăiește și în toată această perioadă nu a beneficiat de pensie. Un alt caz este din 2013. Nu există niciun fel de justificare, este absolut inexplicabil și pentru noi. Nu ne-a venit să credem că se poate întâmpla așa ceva. Tocmai de aceea am considerat că trebuie să luăm măsuri imediate (…) Angajații nu au avut o explicație pentru acest lucru. Este o problemă gravă de manangement acolo”, a declarat Alin Ignat.

  • „Din punctul de vedere al lucrărilor restante la Casa de Pensii Alba vorbim de 8.504 total lucări restante. Aici vorbim de cereri de calculare nesoluționate și de treceri din oficiu la pensie pentru limită de vârstă. O situație pe ani, în 2016 vorbim de 69 de restanțe, din 2017 – 1.538 de restanțe, cele mai multe înregistrându-se în 2018 și 2019, 3.251 și 3.646.
  • Casa de Pensii Alba se află pe ultimul loc în țară din punct de vedere al lucrărilor restante.
  • Nu există o evidență informatică a cererilor de recalculare soluționate la Casa de Pensii Alba. Singura evidență care există e în bibliorafturi, în dosare, care sunt depozitate în biroul directorului executiv de la stabiliri pensii.
  • Casa de Pensii Alba este singura casă teritorială care nu utilizează la capacitate maximă aplicația informatică pe care o are la dispoziție. Așadar, datele din adeverințele de stadiu sunt introduse manual, deși aplicația informatică permite preluarea și importul acestor date. Acesta este unul din principalele motive pentru care activitatea este mult întârziată în soluționarea dosarelor, atât în privința recalculărilor cât și în privința trecerii din oficiu la pensia pentru limita de vârstă.
  • La Serviciul Stabiliri Plăți Pensii din cadrul Casei de Pensii Alba vorbim despre 7 funcționari care au atribuții de operare a dosarelor și 4 funcționari care au atribuții de verificare a dosarelor. Un funcționar care se ocupă de operare reușește să soluționeze 3 cereri de înscrieri noi pe zi și 5 cereri de recalculare, în condițiile  în care la nivel național media este undeva la 14 astfel de dosare pe zi.
  • Repartizarea dosarelor se face pe bază de borderou de către directorul executiv adjunct care se ocupă de stabiliri pensii, dar nu se mai urmărește soluționarea lor. Nu există o evidență de soluționare a acestor dosare. În mod normal, lucrurile ar trebui să se desfășoare după următorul procedeu: ar trebui repartizate dosarele, iar la finalul zilei verificat fiecare funcționar cât a reușit să finalizeze din dosarele repartizate.
  • Au fost date o serie de măsuri. Directorul excutiv și-a încheiat demisia în urmă cu mai bine de două săptămâni. Relația de muncă dintre Casa de Pensii Alba și directorul executiv va înceta în data de 7 martie. Sperăm că vom găsi o soluție de conducere la Casa de Pensii Alba care să gestioneze toate aceste probleme și să reușim să aducem această instituție la nivelul instituțiilor performante din cadrul Casei Naționale de Pensii.
  • Infirm orice zvonuri care induc ideea că cineva ar dori o schimbare politică acolo. Dezastrul de la Casa de Pensii Alba este evident. Nu mai punem la socoteală că la începutul mandatului doamnei minsitru Violeta Alexandru, la prima videoconferință pe care a avut-o cu directorii caselor de pensii, raportarea de la Alba a fost una eronată. S-au raportat mult mai puține dosare decât ce se întâmplă în realitate.
  • Am făcut o analiză și a organigramei de la Casa de Pensii Alba, care este foarte prost întocmită. Alocarea de personal pe fiecare direcție în parte este total disproporționată. Există mai mulți angajați care sunt pe partea direcției economice decât la stabiliri și plăți pensii. Se poate face o relocare din interiorul Casei de Pensii Alba și ne gândim și la acest lucru”, a mai declarat secretarul de stat în ministerul Muncii, Alin Ignat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristina

    sâmbătă, 29.02.2020 at 14:36

    Să îi dea afara pe toți angajații și să angajeze alții, care știu sa opereze pe calculator și își dau interesul. Sa fie stabilit un număr de dosare care trebuie sa fie soluționate zilnic, fără erori.Cine nu poate, să plece acasă. De ce naiba e așa de greu să se rezolve problema asta? De ce sunt plătiți niște incompetenți?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax