Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal deschis în urma infectării a 50 de persoane din Alba, cu salmonella. Toți au mâncat eclere de la o nuntă

Publicat

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal, in rem, după ce 50 de persoane s-au infectat cu salmonella în urma unei nunți la Cetatea de Baltă.

Persoanele în cauză au consumat eclere de la nuntă. Din cele 50 de persoane infectate, 34 sunt internate în spitale, iar un pacient se află pe secția ATI la Târnăveni. 

Dosarul penal in rem a fost deschis pentru infracțiunea de nerespectare a măsurilor la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Este vorba despre o nuntă de la Cetatea de Baltă care a avut loc sâmbăta trecută. După ce o parte dintre nuntași, dar și alte persoane care nu au participat la nuntă au mâncat din eclerele date cadou acasă, au început să apară simptomele.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Zeci de persoane din Alba internate în spital, după ce au mâncat eclere de la o nuntă. O persoană, la ATI. Raportul DSP

Până joi, 8 septembrie, la ora 20.30, erau infectate cu salmonella 50 de persoane. În urma unui control al DSP Alba, inspectorii au luat mai multe probe din laboratorul din Bucerdea unde au fost făcute eclerele.

Potrivit DSP Alba, rezultatele la probele din laborator au fost următoarele:

Probe de mediu – recoltate de la Laborator cofetărie

  • 9 teste de sanitație de pe suprafețe de lucru și utilaje – 2 probe depășesc limita admisă pentru microorganisme aerobe mezofile (suprafețe cântar, frigider materie primă)
  • 2 probe peste valoarea admisă pentru enterobacteriaceae (suprafața tavă prăjitură, suprafața planșetă)
  • 1 probă prezintă bacterii coliforme (suprafață mixer planetar)
  • 1 probă în care este prezent stafilococ coagulazopozitiv și stafilococ hemolitic (suprafață planșetă)
  • 1 probă tegumente personal (mână)probă în care este prezent stafilococ coagulazopozitiv și stafilococ hemolitic (mâna persoanei care a pregătit, porționat și ambalat eclerele)
  • 1 probă apăcorespunde parametrilor fizico-chimici și microbiologici

DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendată activitatea laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.

În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile.

Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor, cât și a angajaților.

Practic, la angajați înseamnă prezentarea analizelor specifice domeniului de lucru”, a declarat, pentru alba24.ro, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Până joi seara sunt înregistrate 50 de cazuri, dintre care 34 internați: 21 la Spitalul Municipal Blaj (5 la Pediatrie și 16 la Boli Infecțioase), 11 la Spitalul Municipal Târnăveni, 1 la SJU Alba Iulia, secția Pediatrie și 1 la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Rezultatele probelor:

Probe biologice

  • 11 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia de boli infecțioase Blaj – 5 probe prezentă salmonella spp
  • 6 probe în lucru
  • 1 probă pentru coprocultură la pacientă internată pe secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia – 1 probă prezentă salmonella spp
  • 4 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia interne spital Municipal Târnăveni – 4 probe prezentă salmonella spp
  • 2 probe pentru coprocultură de la administrator, care a preparat, porționat și ambalat eclere și soțul a ajutat-o la manipularea caserolelor – 2 probe prezentă salmonella spp

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax