Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarele pentru programul „Casa Verde” vor putea fi depuse și online. Proiect, la Ministerul Mediului

Publicat

Dosarele pentru programul „Casa Verde” vor putea fi depuse și online. Ministerul Mediului a lansat recent în consultare publică un proiect care modifică și completează Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. 

Mai exact, proiectul publicat în dezbatere de Ministerul Mediului pe 19 iulie prevede eliminarea obligației depunerii dosarelor pentru Programul „Casa Verde” exclusiv în format fizic.

„Se impune abrogarea prevederilor art. 14 alin. (1) din Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1817/2016, cu următorul cuprins:

(1) Dosarul de finanţare se va depune personal, legat, paginat şi opisat, într-un singur exemplar, în plic, la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi se va înregistra într-un registru special pentru acest program, doar în cazul în care dosarul de finanţare cuprinde toate documentele potrivit fişei conformităţii administrative. Nu se pot depune modificări şi completări ulterioare înregistrării la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului”, se precizează în referatul de aprobare.

Măsura de modificare a Ghidului a fost propusă având în vedere, printre altele, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Instanța a reținut că „(…) nu a fost asigurat accesul în cadrul instituției APM Argeș într-o modalitate adecvată persoanelor cu handicap (…)”, textul atacat neasigurând acces liber tuturor categoriilor de persoane la Program, inclusiv pentru persoanele cu handicap, reglementându-se în mod restrictiv modalitatea de depunere a dosarelor de finanțare prin prezența efectivă la sediul instituției, cu consecința restituirii dosarului transmis prin poștă, aspecte care au fost apreciate ca încălcând principiul legalității, prin restricționare, precum și alte principii invocate de reclamant, prevăzute în Constituția României și alte acte normative de nivel superior.

Dosarele pentru programul „Casa Verde” vor putea fi depuse și online

Pentru acoperirea vidului legislativ determinat de această abrogare, se propune completarea art. 14 din Ghidul de finanțare cu un nou alineat, alineatul (6), cu următorul conținut:

„(6) Instrucțiunile privind modalitatea de depunere a dosarelor de finanțare se aprobă prin Dispoziție a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu care se publică pe pagina de internet a instituției www.afm.ro”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate