Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul contrabandei cu aur din Turcia: 26 persoane au primit mandate de reținere. Audierile continuă la sediul DIICOT

Publicat

După aproximativ 24 de ore de audieri, până miercuri la ora 17.00, dintre cei aproape 100 de audiați procurorii au reţinut 26 persoane în cazul contrabandei cu bijuterii de aur din Turcia. Marţi, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO Alba Iulia au organizat 225 de percheziții în 30 de județe, inclusiv în Alba. Până miercuri dimineaţa, au fost aduse la audieri persoane din Sebeş, Cluj şi Arad şi alte zone din ţară – Constanţa, Bacău, Iaşi, Bucureşti.

Potrivit comisarului șef al BCCO Alba, Gabriel Florescu, până la ora 17.00 26 de persoane au fost reținute, cu propunere de arestare preventivă, iar audierile continuă la sediul DIICOT Alba.

Miercuri dimineață la ora 8.00, numărul persoanelor reținute ajunsese la 13, iar, până la ora 12.00 este posibil să mai fi fost reținuți încă 5 învinuiți. Audierile continuă și la această oră la sediul DIICOT Alba.

Oamenii legii au anunţat că, în total,  100 de persoane dintre care 91 de învinuiți vor fi aduși la DIICOT Alba pentru audieri, iar doi dintre ei sunt din Alba.

În judeţul Alba au fost efectuate trei percheziţii și au fost învinuite două persoane din Sebeș, patroni de magazine de bijuterii.

În urma acţiunii, la nivel naţional, a fost confiscată cantitatea de 67 kg de bijuterii.

Bijuterii transportate în autovehicule cu spații codate

„Este vorba despre săvârșirea unei infracțiuni de contrabandă și sustragerea de la plata accizelor pentru bijuterii din aur aduse din Turcia, printr-o rețea de contrabandiști. Se acționa printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum și pentru distribuția în mai multe țări din Europa, mai multe mașini mici și mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar și autocarele aveau spații confecționate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane și spațiile se deschideau electric, fie în instalația de are condiționat sau air-bag, sub scaunele din față ale mașinii sau în alte părți. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 și 20 kg de bijuterii”, a explicat procurorul şef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan.

Rețeaua de contrabandiști se află sub supraveghere de la începutul anului 2013 până în prezent, dar funcționează de mai mult timp, potrivit oamenilor legii. Gruparea este condusă de cetățeni turci de origine curdă. Aceștia achiziționau bijuterii la prețuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial.

Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA și alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată până marți dimineață.

Acțiunea a fost derulată, la nivel național de structurile DIICOT, BCCO, DIPI, SRI, Direcția de Operațiuni Speciale și Inspecția Antifraudă.

Citeşte şi VIDEO: Cum acționa gruparea de contrabandiști de bijuterii din aur. Precizări de la comisarul Florescu și procurorul Mureșan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax