Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOSARUL fostului şef DIICOT Alba, la Înalta Curte: Începe procesul. Instanţa a respins contestaţia depusă de Ioan Mureşan şi Alin Muntean

Publicat

procuror ioan muresan diicot Judecarea dosarului acuzatorilor fostului şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu începe la Înalta Curte. Inculpații au folosit ultima măsură înaintea începerii judecăţii, mai exact fostul șef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan și ofițerul de poliție Alin Muntean au contestat decizia judecătorului de camera preliminară care a admis rechizitoriul DNA. La termenul din 31 octombrie, Înalta Curte le-a respins contestaţia.

În dosarul DNA, Ioan Mureșan, fost șef DIICOT Alba Iulia, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și represiune nedreaptă, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, iar Alin Mirel Muntean ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, complicitate la represiune nedreaptă şi fals intellectual în formă continuată.

Cei trei au fost trimişi în judecată de DNA în 16 iulie 2014 şi sunt acuzaţi că au fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu. Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba Iulia este suspendat din calitatea de procuror, nereușind să intre deocamdată în rândul avocaților definitivi, Nicolaie Cean s-a pensionat, iar Alin Muntean este la dispoziţia conducerii IPJ Alba.

În aceeaşi zi în care DNA trimitea în judecată acest dosar la Înalta Curte, la Tribunalul Bucureşti a fost trimis în judecată şi fostul şef BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, de către DIICOT, pentru luare de mită, spălare de bani, fals şi complicitate la delapidare. În septembrie, însă prin decizie a judecătorului de cameră preliminară la Tribunalul Bucureşti, dosarul a fost retrimis la DIICOT – Structura Centrală, pentru refacerea rechizitoriului.

Citeşte şi Tribunalul București a trimis dosarul lui BERBECEANU înapoi la DIICOT. Procurorii trebuie să REFACĂ rechizitoriul

Din rechizitoriul procurorilor DNA

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA “Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel au ales ca manieră de apărare faţă de o posibilă anchetă penală neutralizarea iniţiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natură a-i incrimina.
Această alegere a fost determinată de două motive: primul ar fi acela că natura funcţiei deţinute (procuror, respectiv ofiţer de poliţie) le-a permis construirea unei cauze penale împotriva lui Berbeceanu Traian, iar cel de-al doilea este acela că, doar prin intrarea în posesia materialelor incriminatoare pe care susnumitul pretindea că le deţine ori prin examinarea conţinutului acestora, ar fi avut un control real asupra propriei lor situaţii juridice.

Astfel, chiar dacă inculpaţii şi-ar fi formulat diverse apărări, în înţelegere cu alte persoane, ale căror interese se presupune că le-ar fi favorizat în schimbul unor sume de bani, chiar dacă s-ar fi preconstituit înscrisuri care să denatureze anumite împrejurări, chiar dacă s-ar fi identificat varii modalităţi de apărare, Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ion Şi Muntean Alin Mirel nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potenţiale cauze penale, în lipsa cunoaşterii datelor compromiţătoare pretins deţinute de Berbeceanu Traian, date la care nu puteau avea acces decât în urma efectuării unor percheziţii.

Citeşte şi CONSPIRAȚIA PROCURORILOR: Rechizitoriul care arată cum a fost FABRICAT dosarul comisarului Berbeceanu | INTERCEPTĂRI

Astfel, inculpatul Mureşan Ioan, în calitate de procuror şef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de inculpatul Muntean Alin Mirel şi cu concursul inculpatului Cean Nicolaie Ion, a conceput un plan cu vădite conotaţii infracţionale, în care a fost angrenat şi martorul C.C.D, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care să ateste cunoaşterea completă a activităţii infracţionale, acesta fiind mai degrabă îndrumat pe anumite piste la solicitarea lui Mureşan Ioan, cu larga participare a inculpatului Muntean Alin”.

”În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul Ioan Mureşan a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia. Ca urmare a acestor acţiuni, inculpaţii Ioan Mureşan, Alin Mirel Muntean şi Nicolaie Cean au obţinut, atât pentru sine, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta”, potrivit rechizitoriului DNA.

Reamintim că Traian Berbeceanu a stat în arest preventiv aproximativ o lună, acum fiind la dispoziţia IPJ Hunedoara.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax