Eveniment
CONSPIRAȚIA PROCURORILOR: Rechizitoriul care arată cum a fost FABRICAT dosarul comisarului Berbeceanu | INTERCEPTĂRI
Rechizitoriul prin care anchetatorii comisarului șef Traian Berbeceanu au fost deferiți justiției, devenit public după decizia instanței de la ÎCCJ de a dispune începerea judecății, dezvăluie o realitate greu de închipuit în România secolului XXI. Trei persoane plătite să apere interesele cetățenilor – procurorii Ioan Mureșan și Nicolaie Cean de la DIICOT Alba Iulia și ofițerul Alin Muntean de la BCCO Alba Iulia – au fabricat un dosar pentru a înlătura un polițist care devenise incomod pentru interesele lor. Pentru aceasta au angrenat o veritabilă ”armată” de persoane, în special infractori cercetați de fostul șef al BCCO Alba Iulia în diferite dosare, dar și alți polițiști, procurori, avocați, grefieri, unii implicați fără să își dea seama în acest scenariu. Cei mai mulți și-au modificat declarațiile în fața procurorilor DNA.
Neînțelegerile dintre cele două părți datează de mai mulți ani, dar momentul de cumpănă în care gruparea Mureșan – Cean – Muntean a decis înlăturarea comisarului Berbeceanu a fost în august 2012, după decesul șefului Serviciului de combatere a criminalităţii economico-financiare. Procurorul Mureșan, care era șef al DIICOT Alba Iulia, l-a dorit pe Muntean în postul respectiv, dar Berbeceanu a refuzat. În plus, șeful BCCO derula deja o operațiune de informare a superiorilor din București cu privire la fapte ilegale pe care le-ar fi inițiat procurorii de la DIICOT. Manevra decisă de cei trei inculpați a fost ca anchetele în trei dosare importante să fie canalizată înspre implicarea comisarului Berbeceanu în protejarea infractorilor. ”Inculpaţii au procedat la divizarea anchetei penale în aceste cauze, în sensul că, în paralel cu obiectul declarat al dosarelor respective, au condus cercetările şi în sensul obţinerii unor probe împotriva lui Traian Berbeceanu”, se afirmă în rechizitoriu.
Cercetarea DNA în acest dosar a început în iulie 2013, după ce raportul trimis de Berbeceanu șefului Poliției Române a fost transmis procurorilor. Imediat au fost obținute și autorizații de interceptare, motiv pentru care sunt prezente în rechizitoriu numeroase convorbiri telefonice între inculpați sau cu persoane din anturajul lor. Una dintre acestea relevă o discuție din 30 septembrie 2013, între Nicolaie Cean și Cristian Opruța, apropiat și partener de vânătoare al procurorului Mureșan. Cei doi discutau despre situația lui Traian Berbeceanu:
„Cean: Să-l ierte Dumnezeu şi să-l hodinească!
Opruţa: Pe fiecare cum facem.
Cean: Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas.
Opruţa: Cred că Alin (Alin Muntean – n.r.) face chef, ha?!
Cean: Ar fi cazul, că vrusei să-l sun, cu pretenu, cu vecinu, cu Stelică: «Hai să-l sunăm pe Alin, poate dă de băut, bem şi noi un şpriţ azi pe undeva.»
Opruţa: Înseamnă că o câştigat celălalt bătălia, dacă…
Cean: Da, da, aşa o fi.
Opruţa: El îi în război, înseamnă că o câştigat celălalt războiul…
Cean: Aşa-i, că o zis: ori, ori. Ori el, ori el!
Opruţa: Ori la bal, ori la spital.
Cean: Ori la bal, ori la spital. I-o spus clar.
Opruţa: Pe noi ne bagă la puşcărie şi pe ăla îl termină… Mânca-mi-ar…, că el nici nu ştie, vorbeşte de mine. Păi de ce dracu să mă bage pe mine la puşcărie, bată-l Dumnezeu!”
În 30 septembrie 2013, procurorul Ioan Mureșan a decis să conexeze la o singură cauză toate actele de cercetare efectuate împotriva polițistului, pentru a da „greutate dosarului, în ideea de a suplini lipsa probelor şi indiciilor pentru fiecare faptă în parte”. În perioada 2 – 14 octombrie 2013, Mureșan a procedat, pentru fundamentarea acuzării, la audierea a patru martori cu identitate protejată: Nicolaie Cean, un prieten al acestuia – Aurel Rișcuță, ofițerul de poliție Claudiu Mariș și Simina Lazăr, fosta amantă a interlopului Cristian Litera. Urmare a acestor operațiuni, Ioan Mureșan a decis începerea urmăririi penale împotriva polițistului și reținerea acestuia în 24 octombrie 2013.
Martorii-infractori, obligați să declare împotriva lui Berbeceanu
Unul dintre martorii cheie împotriva lui Berbeceanu a fost Cristian Litera, fost bodyguard al afaceristului Alin Simota, cercetat și judecat în mai multe dosare penale. În declarația dată la DNA, Litera a recunoscut că a mințit în afirmațiile împotriva lui Traian Berbeceanu: ”Arăt faptul că procurorul Mureşan mi-a spus, cu ocazia declaraţiei de martor pe care mi-a luat-o, să nu mai pomenesc numele lui Pitulescu (ofițer de poliție – n.r.)… Procurorul Chirilă (procuror DIICOT Costel Chirilă – n.r.) insista să-i spun despre ofiţerul BCCO cu care colaboram, eu întrebându-l direct: «dumneavoastră pe Berbeceanu îl vreţi?», răspunsul fiind: «acum ţi-ai dat seama?!»… aveam interesul să iasă bine cauza, întrucât văzusem ce se doreşte şi orice lucru care nu era spus «aşa cum trebuie» putea însemna rămânerea în arest a soţiei mele încă o perioadă”.
De asemenea, omul de afaceri Titus Biriescu, reținut în același timp cu Berbeceanu, a spus că i-au fost transmise anterior arestării semnale în privinţa posibilităţii de a-i fi uşurată situaţia, dacă va fi de acord să dea declaraţii incriminatoare la adresa lui Traian Berbeceanu. Biriescu a mai declarat că a fost supus unor presiuni de către Mureşan şi Muntean, care i-au comunicat că are probleme, însă dacă le spune „ceva” despre Traian Berbeceanu, nu va mai avea nici o problemă.
Un alt martor care susține că a fost obligat să dea declarații împotriva comisarului-șef a fost Dorin Cupețiu, trimis în judecată într-un dosar cu infracțiuni economice. „Munteanu Alin mi-a spus că o să stau în arest încă 4 luni. Mi-a spus să recunosc cine mi-a zis de percheziţie, dacă nu cumva Traian Berbeceanu. I-am răspuns că nu şi că nici nu îl cunosc, vorbind cu el doar la percheziţia din 8.10.2012. În 31.12.2012, în jurul orei 13-13.30 a venit la arest Alin Munteanu şi mi-a spus că îi pare rău că sunt acolo şi că «am căzut ca musca în lapte», a reluat filmul percheziţiei şi m-a întrebat din nou de Berbeceanu. În 21.03.2013 procurorul Mureşan şi Munteanu m-au întrebat din nou de percheziţie, iar eu le-am spus că «pe cine vor să bage în rahat», iar ei mi-au spus că mă vor lăsa în libertate dacă spun de Berbeceanu. Eu le-am spus să scrie ei declaraţia, dar că în instanţă voi spune adevărul, ei nefiind de acord. De fiecare dată, când eram chemat la audieri, cu sau fără avocat, cei doi mi-au spus că dacă scriu ce vor ei, Mureşan mă va pune în libertate”, a declarat Cupețiu pentru DNA.
Regie cu mesaj de amenințare
O veritabilă regie a fost pusă la cale în ceea ce privește martorul Ovidiu Ioiescu, zis Pera, un alt infractor cercetat de Berbeceanu. Acesta a fost chemat de Alin Muntean care i-a dat două mesaje scrise pe o coală albă pe care trebuia să le trimită la două numere de telefon. ”Muntean Alin mi-a spus că primul text trebuia să mi-l trimit mie, iar cel de al doilea la un număr de telefon care era scris pe foaie, după care să-l contactez pe el să-i spun de mesaj”, a declarat Oviciu Ioiescu. Mesajul pe care a trebuit să și-l trimită pe telefonul propriu a fost: „nu ai făcut bine ce ai făcut că ai dat declaraţie împotriva lui Berbeceanu că ca el mai suntem mulţi afară şi că nu o să fie bine de tine că o să ajungi lângă duşmanul tău Litera şi să mă duc să dau declaraţii la procurorul Mircea Adrian de la Deva şi să fac un denunţ că s-au făcut presiuni asupra mea să declar de Berbeceanu de către Muntean şi Mureşan”. Regia pusă la cale de Muntean a fost ca, ulterior transmiterii și primirii mesajului, Ioiescu să îl sune pentru a spune că a fost amenințat. Al doilea mesaj („te-ai bucurat că ai fost la percheziţie că ar fi fost corect să nu mergi”) a fost trimis unui polițist din IPJ Hunedoara, care, probabil, a participat la percheziția la Traian Berbeceanu.
„Am făcut exact ce mi-a spus Muntean Alin: am dat cele două sms-uri, unul mie, iar celălalt către numărul indicat, iar ulterior am distrus cartela şi biletul pe care era scris textul sms-urilor, conform indicaţiilor lui Muntean Alin. Conform celor stabilite cu Muntean Alin, anterior trimiterii mesajelor, l-am contactat pentru a-i spune că am primit un mesaj de ameninţare”, a mai spus martorul. Ioiescu a fost chemat imediat la DIICOT Alba Iulia unde a dat o declarație cu privire la ”amenințarea” primită pe telefon.
Misiunea procurorului Nicolaie Cean
Nicolaie Cean a avut ca misiune aducerea la declarații, la DIICOT Alba Iulia, a unor martori care să declare împotriva polițistului. Unul dintre aceștia a fost Aurel Rișcuță. În 7 octombrie 2013, Cean a luat legătura cu Mureșan Ioan (Neluțu) , cu care a purtat următorul dialog:
„Neluțu: Da?
Cean Nicolaie: Servus, Neluțu, ce faci?
Neluțu: Salut. Da uite pe acasă.
Cean Nicolaie: Mâine, pe la prânz unde eşti, plecat pe undeva? Ai ceva treabă?
Neluțu: Nu. Îs la birou.
Cean Nicolaie: Eşti la birou? Bine atunci. Pe la cât zici mâine, 12, 1?
Neluțu: 12, cât îi convine!
Cean Nicolaie: Uite, la 12 vine cineva la tine. Vine cineva şi intră direct la tine.
Neluțu: Bine, perfect, nici o problemă, direct să vină.
Cean Nicolaie: Bine, dragă, ciao.
Neluțu: Bine, ciao.”
Procurorul Cean nu a avut succes în toate demersurile sale de a găsi martori împotriva lui Berbeceanu. Elocventă este o discuție purtată cu Alin Muntean în 8 octombrie 2014:
Cean Nicolaie: Da, am discutat cu omul ăsta şi o venit el, dar ea nu, nici cum, n-am nici o şansă, nici nu m-o mai sunat, nici nu mi-o mai răspuns, nimic! Pe cuvânt, nu ştiu ce să mai zic. Cred şi… dar degeaba, uite că nu reuşesc nici cum să o conving.
Muntean Alin: Dar bun, nu să dea declaraţie, dar măcar să ne convingem că aşa o fost.
Cean Nicolaie: Na uite asta fac atunci, o iau de mână şi o aduc, pe cuvânt de onoare.
Muntean Alin: Deci nu-i mai ia declaraţie, asta e! Am înţeles că nu se poate, dar să avem noi convingerea.
Cean Nicolaie: Pe cuvânt de onoare că asta fac, uite fac.
Muntean Alin: Atâta… că de aia mi-o zis domnul Mureșan, am discutat azi cu el şi am zis na, vedeţi că deja sunt nişte chestii şi ca să nu greşim, no nu mai putem să ne folosim nici telefoanele! Că de aia nu mai sun de pe al meu.
Cean Nicolaie: Te cred şi mie mi-e groază, că şi eu ştii cum am sunat-o şi am vorbit, am o rezonanţă cu ea în telefon de înnebuneşti!
Muntean Alin: Nu! Nu-i nici o problemă, că nu le poate folosi, că nu le are legal! Deci nu le poate folosi, degeaba! Poate să fie…
Cean Nicolaie: Îs de acord cu tine Alin, dar…
Muntean Alin: Aşa că…
Cean Nicolaie: Bun, mă descurc.
Muntean Alin: Ideea e că… o zis domnul Mureșan dacă nu, să mă duc, să vin eu cu ea dimineaţă sau să discut, dar luaţi-o cu dumneavoastră, că-i cel mai ok, discutăm numai. Nu i se…
Cean Nicolaie: Lasă că o conving să vină.
Persoana vizată nu a mai ajuns să dea declarație la momentul respectiv.
”Raportându-ne la modul în care inculpații Mureșan Ioan și Muntean Alin Mirel au obţinut probele împotriva persoanei vătămate Berbeceanu Traian, la maniera abuzivă de redactare a declaraţiilor unor martori, la folosirea unor procese-verbale de investigaţii cu menţiuni nereale, denaturate ori incomplete, la interpretarea forţată sau superficială a unor dispoziţii de drept penal substanţial care reglementează conţinutul infracţiunilor reţinute în sarcina lui Berbeceanu Traian, se constată că punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia şi măsura preventivă a reţinerii pe 24 de ore, au fost dispuse de către inc. Mureșan Ioan, cu complicitatea inc. Muntean Alin Mirel, cunoscând că Berbeceanu Traian este nevinovat”, se mai afirmă în rechizitoriul procurorilor DNA. Cei trei inculpați trimiși în judecată au susținut permanent că sunt nevinovați.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
DAC
sâmbătă, 10.01.2015 at 18:19
Rechizitoriul secret e un semn ca e in serviciul Intunericului.