Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Două microhidrocentrale pe râul Cugir, finalizate de un investitor privat, cu peste 11,7 milioane lei. Vor produce energie de 9,9 MW/h

Publicat

Două amenajări hidroenergetice în amonte de barajul de la Canciu, la 40 de kilometri de Cugir, lângă DJ 704 şi pe pârâul Boşorog au fost recepţionate recent, în prezenţa administraţiei locale. Investiția aparţine unei firme din Cluj Napoca și este estimată la valoarea de peste 11.700.000 lei.

SC „Rott Haus Consulting” SRL Cluj Napoca a investit aici 11.763.329 lei. Cele două microhidrocentrale au în total o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.

Firma din Cluj a construit amenajarea hidroenergetică pe baza autorizaţiei de construcţie eliberată de Primăria Cugir, iar suma care urmează să intre în visteria Cugirului reprezintă regularizarea taxei de autorizaţie, conform Legii 50/1991.

Iniţial, proiectul de amenajare hidroenergetică de pe Râul Mare – Cugir prevedea construcţia a şase microhidrocentrale. Investitorul a renunţat la patru dintre acestea (două în aval de barajul de la Canciu şi încă două pe pârâul Boşorog) pe motiv că unele condiţii impuse prin autorizaţia de construcţie anulau şansele de a obţine finanţare. Era vorba de anuimite restricţii de debit prin care administraţia locală din Cugir intenţiona să protejeze habitatul peştilor, referitor la care şi-au manifestat îngrijorarea asociaţiile de pescari din oraş. Investitorul s-a angajat să protejeze fauna piscicolă din Râul Mare, amenajând topliţe pe lângă baraj, pentru migrarea peştilor pe cursul de apă.

Amenajarea hidroenergetică a fost recepţionată de o comisie formată din reprezentanţii „Rott Haus Consulting”, Ioan Raţiu şi Tiberiu Rusu, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, directorul Sucursalei Sebeş a SC „Hidroconstrucţia” S.A, Dorel Peciu Florianu, directorul Apa CTTA Cugir, Mircea Ţîrlea. Au participat şi reprezentanţi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, Ocolul Silvic Sâpcea, constructori, proiectanţi.

Ionela MARA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax