Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Două noi decese cauzate de coronavirus în județul Alba. O femeie și un bărbat au murit la spitalul din Blaj


Publicat

coronavirus

Două noi decese cauzate de coronavirus au fost înregistrate în județul Alba. Este vorba desprecazurile șase și sapte.

Aceasta este mama unuia dintre pacienții care s-au îmbolnăvit la Centrul de Dializă din Alba Iulia și între timp s-a vindecat. Și soția și tatăl acestuia sunt bolnavi.

Anunțul nu a fost încă făcut în mod oficial, dar fiul femeii a postat pe Facebook un mesaje de revoltă și neputință. În doar câteva ore, sute de persoane i-au transmis mesaje de condoleanțe.

Cazul a fost anunțat și oficial:

Deces 506:

Femeie, 70 ani din județul Alba. Contact cu caz confirmat, dializat. Data confirmării: 18.04.2020. Dată debut: 17.04.2020 cu subfebră, dispnee. Dată internare: 18.04.2020 – spital Blaj. Dată deces: 21.04.2020. Comorbidități: cardiopatie ischiemica cr, HTA, DZ tip II insulino-dependent, neuropatie diabetica, boala cronica de rinichi.

Citește și Aiudeanul infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă Alba Iulia s-a VINDECAT: ”Să le mulțumim acestor Minunați Oameni În Alb”

Al doilea caz de deces este al unui bărbat de circa 45 de ani din Ocna Mureş. Şi acesta era contact al unei alte persoane infectate cu coronavirus, un bărbat care a murit în 8 aprilie.

Potrivit primarului Silviu Vințeler, acesta era internat în spitalul din Blaj de aproximativ două săptămâni.

Ambele persoane au decedat la Spitalul Municipal Blaj, femeia marţi, iar bărbatul miercuri dimineaţă.

În total, numărul cazurilor de deces cauzate de coronavirus în Alba a ajuns la 7.

În România, numărul cazurilor de deces raportate oficial a ajuns la 507.

Citește și Aiudeanul infectat la Centrul de Dializă din Alba Iulia a anunțat că și soția sa a fost internată: „Acest virus nu glumește”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O studentă din Alba Iulia a rămas fără banii de pe card. Cum a reușit o tânără din Republica Moldova să îi golească contul

Publicat

card

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat o tânără din Republica Moldova ca persoană bănuită de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic. Tânăra s-ar fi folosit de datele unui card bancar și de o cartelă telefonică ale unei cunoștințe, studentă în Alba Iulia, și și-ar fi transferat, în propriul cont, peste 550 de euro.

Potrivit IPJ Alba, la data de 14 aprilie 2021, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o tânără, de 22 de ani, din Republica Moldova și cu reședință în județul Suceava, ca persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

Se pare că, la începutul lunii februarie 2021, tânăra și-ar fi transferat într-un cont bancar, prin intermediul unor aplicații telefonice, suma de 556 de euro, după ce s-ar fi folosit ilegal de datele unui card și de o cartelă telefonică, pe care le-ar fi sustras de la o cunoștință, o tânără de 20 de ani.

În cauză a fost ridicat un telefon mobil, despre care există bănuiala că ar fi fost folosit la săvârșirea faptei.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în vederea recuperării prejudiciului și luarea măsurilor legale.

În scopul prevenirii unor astfel de fapte Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă:

  • să nu fotografiați și să nu comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe cardul bancar, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare sau orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
  • să nu furnizați niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;
  • să nu intrați pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;
  • persoanele care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări;
  • să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Admitere școli militare 2021: Înscrieri până în 29 aprilie la academii și unități de învățământ postliceal militar. Condiții

Publicat

Peste 1000 de locuri la școli militare sunt disponibile pentru înscrieri până în 29 aprilie pentru cei care doresc o carieră în domeniu.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că se fac înscrieri pentru ofițeri (108 locuri în academiile militare și UNAp) – învățământ universitar militar, maiștri militari (484 de locuri) și subofițeri (591 de locuri) – învățământ postliceal militar.

Cele 108 locuri la academiile militare sunt repartizate astfel:

Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” București (4 ani): 55 locuri pentru concurs admitere

Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu (3 ani): 26 pentru concurs admitere

Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București (3 ani): 11 locuri pentru concurs admitere

Academia Forțelor Ariene ”Henri Coandă” Brașov (3 ani): 9 locuri pentru concurs admitere

Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” Constanța (4 ani): 7 locuri pentru concurs admitere

Vezi toate locurile, pe specializări, pentru admitere 2021 școli militare: ADMITERE școli militare 2021: TOATE locurile, CALENDAR și condiții de înscrieri la academie și școlile de subofițeri și maiștri

Se pot înscrie absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, în vârstă de cel mult 28 de ani (împliniți în 2021), până la data de 29 aprilie, ora 12:00.

Cum se fac înscrierile

Pentru ÎNSCRIERE în vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, candidații se adresează biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul și completează o fișă de contact cu datele de identificare și opțiunile privind cariera militară. Înscrierile se pot face și online.

(Fișa de contact va fi completată de părinți/tutori pentru candidații minori.)

Fișa de contact se obține direct de la sediul biroului informare-recrutare sau online și se completează conform indicațiilor personalului recrutor.

Pentru locurile de formare a ofițerilor, se pot înscrie elevii claselor a XII-a și absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, având vârsta de cel mult 26 de ani (24 de ani pentru aviație-naviganți) împliniți în cursul anului 2021.

Candidații trebuie să nu fi parcurs, în întregime sau parțial, un program de studii universitare de licență cu finanțare de la bugetul de stat, iar în cazul în care au parcurs un astfel de program de studii, să menționeze în cererea de înscriere despre aceasta, urmând ca până la data înmatriculării să facă dovada că au achitat/achită contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat anterior cu finanțare de la bugetul de stat.

Admiterea se va desfășura astfel:

Centrele zonale de selecție și orientare se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Admiterea include probe psihologice (test de aptitudini şi de personalitate), probe fizice (traseu utilitar-aplicativ, cu baremul 1 minut şi 45 de secunde, şi alergare pe distanţa de 2.000 m, cu baremul de 9 minute şi 45 de secunde) şi un interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocaţională a candidaţilor).

23 iulie – instituțiile de învățământ superior militar (ofițeri)

Probe: matematică, informatică și limba engleză

1 august – subofițeri

Probe: matematică și limba engleză

3 august – maiștri militari

Probe:matematică și limba engleză

Candidații înscriși la medicină militară (70 locuri la București și Târgu Mureș), vor susține examenul de admitere în data de 25 iulie.

Selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților (după examenul de admitere).

Cei care vor continua cariera militară au acces la solde pornind de la 3.212 lei net (5.490 lei brut, inclusiv sporuri), cât le revine subofițerilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Luni, ședință extraordinară a Consiliului Local Aiud: Se votează bugetul pe anul 2021

Publicat

primaria aiud

Luni, 19 aprilie 2021, începând cu ora 14:00, se va desfășura ședința extraordinară a Consiliului Local Aiud, în sistem la distanță, prin mijloace electronice, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Aiud pe principalele domenii de activitate, constituite potrivit art. 1 din HCL nr. 175 din 11.11.2020 – Anexa A.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării în anul 2021, a excedentului bugetului local, bugetului autofinanțat integral sau parțial din venituri proprii si bugetului din fonduri nerambursabile rezultat la încheierea exerciţiului bugetar 2020 şi a anilor anteriori.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli și a listei de investiții ale Serviciului Public Administrația Patrimoniului Local Aiud pentru anul 2021.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli și a listei de investiții ale Centrului Cultural ”Liviu Rebreanu” pentru anul 2021.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli şi a listei de investiţii pentru anul 2021 ale Spitalului Municipal Aiud.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului general al Municipiului Aiud pe anul 2021.

Inițiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul de război Emil Drăgan, înmormântat cu onoruri militare la Galda de Jos. Povestea unui erou ajuns deținut politic

Publicat

”Veteranul de război Emil Drăgan a fost înmormântat la Galda de Jos, cu onoruri militare, așa cum merita”, au scris pe contul instituțional de Facebook, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. 

Postarea MApN:

”A trecut prin multe în viață, prin atâtea nedreptăți însă a ajuns la 100 de ani împăcat, detașat și resemnat. A avut multă credință și putere ca să îi ierte pe toți!

Când a căzut prizonier la unguri, a îndurat atâta foame, încât credea că va muri. Mânca iarbă ca animalele.

Părinții lui aveau ceva avere. Cumpăraseră o moară și acest lucru le-a oferit bunăstare. Au fost oameni harnici.

Drăgan a învățat foarte bine de mic, iar starea materială a părinților l-a ajutat să urmeze trei școli importante la vremea aceea: Academia de Științe Economice la Brașov, Școala Normală la Blaj și Școala Militară la Arad.

Faptul că familia avea avere, i-a costat scump când au venit la putere comuniștii. Emil Drăgan nu a conceput să îi trădeze pe cei dragi, motiv pentru care a fost închis în mai multe pușcării.

La Aiud a fost iadul pentru el. Acolo a plâns în urma bătăilor și a suferințelor până nu a mai avut lacrimi.

Ochii îi erau secătuiți de la atâta durere. Trupul și palmele lui exprimau aceeași suferință. Întreaga viață a fost stigmatizat, el și ai lui” – foto și text Petruța Pop.

O viață în care a trăit toate nefericirile unui secol

Emil Drăgan, fiul morarului Aron Drăgan, s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, din județul Alba.

La nici 23 de ani, se afla pe frontul de apus, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei.

Era înregimentat ca ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.

Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Brașov.

Din cauză că erau fii de chiabur și nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan și fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestați politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzația de „crimă de nedenunțare a uneltirii contra ordinii sociale”.

Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis și el de comuniști, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.

Emil Drăgan a fost închis la Constanța, Aiud și Gherla, o perioadă cumplită care l-a marcat profund.

”Să plângi și să nu-ți mai curgă lacrimile”

După ce a săpat timp de trei ani de zile la Canal, până ce în palmele lui se putea citi suferința, Emil Drăgan avea să vadă și ororile închisorii aiudene.

La vârsta de 33 de ani, în martie 1954, ieșea din închisoarea de la Gherla. Stigmatizat de statutul de pușcăriaș politic, Emil Drăgan s-a întors acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al securității.

A refuzat, iar acest lucru i-a adus o „pedeapsă” de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal.

Cu prilejul zilei sale de naștere, când a fost întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan a mărturisit, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoșător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile.

Acolo, spunea Emil Drăgan în urmă cu câteva luni, „oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, și să nu-ți mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!”

Toți cei care l-au cunoscut îi mulțumesc din suflet pentru lecțiile de viață oferite cu atâta drag.

Surse: MApN – Facebook, Petruța Pop

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate