Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

Doza de Normalitate: Aveți un credit ipotecar sau imobiliar? Aflați cum puteți scăpa mult mai repede de el, cu costuri rezonabile

Publicat

Salut! Azi lăsăm puțin politica să se odihnească și vreau să vă învăț ceva mult mai util. Mă rog, nu pe toți, pentru că știu că Alba24.ro are cei mai deștepți cititori dar cine știe … poate sunt unii care nu cunosc informațiile care urmează și credeți-mă că sunt de mare ajutor.

Dacă aveți vârsta la care v-ați luat inima în dinți și ați luat un credit ipotecar sau imobiliar ca să vă cumpărați o locuință sigur vă apasă puțin gândul că în următorii 30 de ani sunteți musafiri în casa băncii de fapt. Nu-i ușor să plătești ratele mai ales la noi în țară unde băncile fac printre cele mai mari profituri din Europa datorită dobânzilor mari pe care le practică sub pretextul insecurității și a riscurilor pe care și le asumă creditându-ne pe noi. Motivul real e însă lipsa unei concurențe adevărate pe piața bancară dar asta e o altă poveste.

Deci, dacă te-ai căptușit cu un credit pe 30 de ani sau mai mult și plătești deja la el de vreo 5 ani există o posibilitate să scapi mult mai repede de el cu costuri foarte rezonabile.

De fapt asta este cea mai bună investiție pe care o poți face dacă ai un credit pe termen lung și câteva sute de lei care îți rămân în fiecare lună.

Un credit pe termen lung, în special cele imobiliare care se întind pe 20-30 de ani și presupun de cele mai multe ori rate egale care au în componență două elemente: rata de capital și dobânda.

În condițiile în care dobânzile sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani sau chiar mai mult, partea care revine dobânzii din credit este cea mai mare mai ales dacă mai ai de rambursat încă o perioadă lungă de timp.

Și acum vă rog să fiți foarte atenți: să zicem că ai luat un credit ipotecar pe 30 de ani și ai plătit deja peste 5 ani rate. Vei vedea în scadentar că suma pe care o mai ai de plată este încă foarte mare de parcă în cei 5 ani n-ai plătit mai nimic.

Acest lucru se întâmplă pentru că în primii ani banca percepe o proporție mult mai mare din rată sub formă de dobândă și una foarte mică din suma de rambursat. Adică dintr-o rată de 1.000 de lei dobânda este aproximativ 800 de lei și rată de capital, adică ce ți se scade din suma împrumutată este de numai 200 de lei. Ceea ce înseamnă ca într-un an ai achitat doar aproximativ 2.400 de lei din suma împrumutată deși tu ai plătit la bancă sub formă de rate 12.000 de lei, restul de 9.600 de lei fiind dobânda. Iar acest lucru se întâmplă în primii 10-15 ani din creditul tău pe 30 de ani.

Există totuși o soluție foarte bună la care poți să apelezi pentru a-ți salva economiile, o soluție de care băncile nu prea vor să știi.

Se numește rambursare anticipată parțială cu diminuarea perioadei de creditare. Adică, poți să faci un efort minimal și să plătești în fiecare lună, a doua zi după ce plătești rata obisnuită, încă o sumă mică reprezentând o rată de capital. Concret, dacă ai rată în data de 15 a lunii și plătești 1.000 de lei, a doua zi te duci la bancă și faci o cerere de rambursare parțială cu reducerea perioadei de creditare și mai plătești 200 de lei. În acest mod mai scazi o lună din perioada ta de creditare și într-un an reusești să acoperi încă un an în plus. Și reușești să acoperi o sumă de 12.000 de lei cu doar 2.400 de lei deci economisești nu mai puțin de 9.600 de lei pe an. Plus că, de obicei, nu există comisioane de rambursare anticipată după ce trece o anumită perioadă din contractul de credit.

Este cel mai profitabil lucru pe care îl poți face pentru bugetul familiei tale și depăsește randamentul oricărui tip de investiție financiară pe care l-ai putea face.

Din păcate nu poți face lucrul acesta online prin aplicațiile de banking și trebuie să mergi în fiecare lună într-o agenție bancară ca să depui o cerere tip, scrisă pe hârtie. Cu siguranță băncile nu sunt foarte „fericite” că există această metoda prin care poți să scapi mai repede de credit și să economisești o mulțime de bani și probabil asta este și cauza pentru care nu fac mai facilă această operațiune punând-o la dispoziția clienților online.

Sper să îți fie de folos informațiile de azi și te invit ca de fiecare dată să rămâi cititor fidel Alba24.ro și urmăritor al Dozei de Normalitate.

Eu sunt Claudiu Alexandru Makkai și îți urez o vară răcoroasă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Simion

    sâmbătă, 29.06.2024 at 19:18

    La BCR poți sa rambursezi prin aplicatia online George.

  2. Daniela

    sâmbătă, 29.06.2024 at 21:22

    Problema la rambursarea anticipata a creditului este ca banca reduce perioada de creditare de la sfarsitul perioadei de creditare si nu stinge plata pentru lunile anului in curs!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate