Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

DOZA DE NORMALITATE: Despre EFECTUL Dunning-Kruger sau cum nu știm că nu știm

Publicat

Azi vorbim despre efectul Dunning – Kruger, numit astfel după cei doi psihologi americani de la Universitatea Cornell din Statele Unite, David Dunning și Justin Kruger, care au descoperit, în urma unor teste și experimente, un fenomen foarte interesant:

– într-un anumit domeniu, cei incompetenți vor tinde să-și supraestimeze propriul nivel de competență; nu vor recunoaște înalta competență a celor competenți în realitate; nu-și vor da seama de propria lor incompetență; vor recunoaște propria incompetență anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv (dacă ajung vreodată să îl dobândească).

Vă sună cunoscut?

Corelați acum acest fenomen cu ce se întâmplă în zilele noastre pe internet, unde toată lumea crede că are dreptul opinie pe orice subiect, indiferent cât de complex este domeniul și indiferent de nivelul de pregătire pe care îl au.

Video mai jos:

Așa am ajuns la păreri și verdicte date pe tema vaccinurilor de către șoferii de tir, așa am ajuns la medicii de facebook cu școala profesională la bază. Oricine poate susține orice și cei mai vizibili sunt exact cei care ar trebui să tacă, în timp ce oamenii cu adevărat competenți într-un anumit domeniu tac, timorați de valul de ură și comentarii negative care se revarsă asupra lor.

Este efectul satului digital în care trăim, în care, cum zicea Umberto Eco:

„Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care până acum îşi exprimau părerea doar în baruri, în faţa unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunităţii. Camarazii lor îi reduceau imediat la tăcere. Dar acum au acelaşi drept la cuvânt precum un laureat al premiului Nobel”

Și știți cine mai sunt victimele efectului Dunnig-Kruger? Politicienii români. Voi ați auzit vreun politician român care să spună public că nu știe răspunsul la vreo întrebare? Unul măcar care să spună reporterului: domle, nu știu dar, uite, mă documentez și revin cu un răspuns.

Nu veți găsi așa ceva. Ai noștri sunt toți competenți din cap până în picioare. Ocoși, cum am zice noi aici în Alba. Toți politicienii pe care partidele îi trimit la televizor, așa zișii comunicatori ai partidului, știu orice și își dau cu părerea pe orice subiect, fie că se discută despre bănci, agricultură, inteligență artificială, natalitate sau creșterea viermilor de mătase. Unul nu ne lasă fără răspunsuri!

Nu putem decât să vă rugăm din nou să fiți atenți de unde și de la cine va informați. Fiți mai destepți decât ei!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 16.02.2024 at 21:17

    Aşa cum spuneai la început, pe tema vaccinului, îşi dădeau cu părerea şoferii de tir. Bun. Dar Rafila care este doctor, ministru etc, s-a dovedit că era la fel de habarnist ca şi soferii, dar trebuia ţinut cont de „părerile ” lui, că altfel luai amendă, pe care eu am luat-o. Dacă nu a studiat acest virus, şi nu a avut unde, de ce trebuie să ţi cont indicaţiile lui, la fel de habarnist ca şi şoferii. Şi s-a dovedit că tot şoferii au avut dreptate.Deci cum îi ? La partea doua subscriu în totalitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax