Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Drept la replică: Poziția Polaris cu privire la criza gunoaielor din Alba Iulia. Ce transmite operatorul de salubritate

Publicat

Urmare a publicării comunicatului de presă, remis în data de 25 mai 2021, de către Asocierea RER VEST/ RETIM Ecologic și pentru corecta informare a cititorilor Dvs, vă transmitem următorul Drept la replică, cu rugămintea de a-l insera in publicația Dvs, în aceleași condiții în care a fost inserat comunicatul de presă sus menționat:

Cantitatea medie zilnică de deșeuri pe care SC POLARIS M HOLDING SRL a colectat-o și transportat-o din Alba Iulia și din celelalte localități deservite este de cca 150 de tone/zi.

Această medie este una multianuală, indiferent de Depozitul în care deșeurile au fost depuse ( Targu Jiu, Oradea, etc).

În perioada în care autoritatea locală a aprobat depozitarea la Oradea, POLARIS a transportat o cantitate de peste 4000 tone, cantitate care se înscrie în media zilnică sus menționată și care poate fi lesne dovedită prin bonuri de cântar și facturi.

Citește și: Scandalul gunoaielor din Alba Iulia. Reacția operatorului de la Galda: De unde vin cele 200 tone aduse zilnic de Polaris?

Aceeași cantitate de cca 150 tone/zi ar fi trebuit transportată și la CMID Galda, operat de către asocierea RER VEST – RETIM Ecologic, pentru ca tuturor utilizatorilor serviciilor de salubritate din aria deservită sa le fie ridicate deșeurile produse.

Cu toate acestea, operatorul depozitului, prin adresa nr 1080 din 21.05.2021 ne-a limitat cantitățile primite la 120 tone /zi.

Suplimentar, din motive pe care nu le cunoaștem – dar autoritățile in drept ar trebui să le constate – CMID Galda nu a funcționat deloc nici în data de sâmbată 15 mai, nici în data de sambata 22 mai, astfel încât autocompactoarele POLARIS au stat la poartă după care s-au întors în garaj pline, blocându-se astfel colectarea deșeurilor din Alba Iulia, fapt care a dus la imaginea deplorabilă de peste week end.

Nu în ultimul rând, CMID Galda nu respectă nici în prezent programul de funcționare, stabilit atât în contractul de delegare prin concesiune, cât și în autorizația de mediu, respectiv zilnic între orele 8-21 și sâmbata 8-16, ”312 zile pe an, 6 zile saptamână”.

Ca atare, mașinile POLARIS nu au putut fi golite nici în data de 24 mai, nici în data de 25 mai, deși s-au prezentat în interiorul programului de funcționare, lucru constatat prin fotografii și filmări la fața locului.

De aceea, pentru ca operatorul RER VEST – Retim ecologic să-și găsească răspunsul la întrebările ridicate în comunicat, avem rugamintea ca autoritatea contractantă, Județul Alba, prin reprezentanții legali, să comunice in mod oficial:

1. Care este, conform contractului de delegare prin concesiune semnat, cantitatea de deșeuri pe care trebuie să o preia CMID Galda pentru tratare mecano-biologică? 180 tone/zi asa cum afirmă operatorul RER VEST sau 234 tone/zi, asa cum este menționat în Autorizația Integrată de Mediu?

2. În calitate de delegatar, Județul Alba a verificat dacă Asocierea RER VEST- RETIM respectă parametrii contractuali privind cantitațile primite?

3. În calitate de delegatar, Județul Alba a verificat dacă Asocierea RER VEST- RETIM respectă parametrii contractuali privind programul de funcționare?

4. În calitate de delegatar, Județul Alba a verificat dacă Asocierea RER VEST- RETIM respectă parametrii contractuali privind personalul ce trebuia angajat, în așa fel încât să se poată respecta atât programul de funcționare cât și cantitățile de deșeuri care pot fi primite?

Nu am dorit și nu dorim să intram în polemici cu alți operatori, convinși fiind că dacă fiecare își va face treaba pentru care este plătit, beneficiarii serviciilor vor fi mulțumiți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 26.05.2021 at 18:57

    Concluzia e ca acest depozit este condus de catre niste prosti notorii. Cine poate face lumina ? Adica nu sa aprinda becul seara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Detunatele – spectacolul coloanelor de bazalt din Munții Apuseni. Legenda comorii ascunse și a uriașului îndrăgostit

Publicat

În județul Alba, în apropiere de comuna Bucium, în Munții Apuseni, se află un obiectiv turistic spectaculos. Pe lângă peisajul deosebit, locul amintește de legende pitorești, din generații trecute.  

Rezervaţia naturală Detunatele se găseşte în prelungirea Munţilor Metaliferi, grupă montană a Munţilor Apuseni, pe teritoriul administrativ al comunei Bucium din judeţul Alba.

Punctele de atracţie ale rezervaţiei sunt două masive stâncoase, sedimentaro-vulcanice, aflate la aproximativ 1,5 km distanţă una de alta, denumite Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, potrivit totb.ro.

Cele două Detunate, declarate rezervaţie naturală din categoria geologică încă din anul 1936, atrag prin prezenţa coloanelor de bazalt din formă prismatic-hexagonală, de provenienţă vulcanică, de o remarcabilă regularitate, ceea ce le conferă celor două formaţiuni aspectul unor orgi bisericeşti uriaşe.

Potrivit cercetătorului Ajtay Ferenc, citat la peterlengyel.wordpress.com, Detunatele reprezintă ultimele erupţii de la sfârşitul vulcanismului neogen, la sfârşitul Pliocenului şi limita cu Pleistocenul, în urmă cu două milioane de ani.

În compoziţia Detunatelor se întâlnesc silicaţi de fier, de magneziu, piroxeni etc.

Ce înseamnă ”detunată”

Detunata Flocoasă are înălţimea de 1.265 m, iar Detunata Goală se înalţă până la 1.158 m, potrivit primariabucium.ro. Prima îşi datorează numele pădurii dese de molid care o acoperă, pe când cea de-a doua are mai puţină vegetaţie.

Denumirea de „detunată” provine de la zgomotul pe care îl fac bolovanii uriaşi ce se desprind din masiv, prăbuşindu-se pe grohotişul de la poale.

De pe crestele celor două formaţiuni, dar în special de pe cea a Detunatei Goale, pot fi văzute alte repere pitoreşti ale Apusenilor, precum Muntele Găina, Muntele Mare, Negrilesei şi Vulcanului.

În volumul său „Munţi, animale şi pământ”, publicat în 1935, Ion Pop Reteganul, „cel mai mare folclorist al Ardealului” după cum îl numea Ion Muşlea, scria astfel:

„Detunata este un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari de bazalt, ce stau oblu din jos, oblu din sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miază-noapte răsărit de Bucium-saşa. Apare ca o casă mare, uriaşă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi în periferie de vreo mie de coţi. Azi apare ca şi când ar fi avut cândva o periferie cerculară, rotundă, şi ar fi căzut partea spre apus. În Europa, numai despre Scoţia se zice că ar avea asemenea locuri. De la Detunata spre vest este Ţara Moţilor”.

Formaţiuni asemănătoare Detunatelor mai există, în Europa, lângă oraşul Aussig din Cehia; în bazinul Rinului, lângă Remagen; la peştera Fingal de pe insula scoţiană Staffa, precum şi în aria denumită Giant’s Causeway din nordul Irlandei.

Legenda comorii ascunse și uriașul îndrăgostit de o zână

Încercând să-şi explice apariţia impresionantelor formaţiuni geologice, localnicii au ţesut numeroase poveşti şi legende în jurul lor. Una dintre acestea spune că, iniţial, a existat o singură stâncă, ce a fost apoi despicată în două de fulger, în urma unei neobişnuite furtuni de vară, notează locuridinromania.ro.

O comoară ce ar fi fost ascunsă de un rege avar la poalele stâncii i-ar fi stârnit curiozitatea Diavolului, care a început să o caute. Furios că a săpat degeaba, a lovit piatra, pe care a despărţit-o în cele două Detunate de astăzi.

Una dintre cele mai elaborate legende locale povesteşte despre o căpetenie a uriaşilor care ura zânele. Fiul acestuia, aflat în pădure, aude doina cântată de o zână şi se îndrăgosteşte de personajul mitologic.

Tatăl uriaşului află însă şi o omoară pe zână. Zdrobit de durere, fiul îşi înjunghie părintele, moment în care pământul se deschide, flăcări năvalnice înghit armata uriaşilor, dar şi trupurile îndrăgostiţilor.

La sfârşit, flăcările se transformă în două stane de piatră, aducând aminte trecătorilor de tragica poveste a celor doi îndrăgostiţi.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cu cât au crescut salariile de la stat față de cele din privat, în ultimii 10 ani. Cifre uriașe prezentate de un fost ministru

Publicat

Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%, afirmă fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui. El spune că salariile din privat au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii.

„Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. Acum câteva luni PSD-PNL a încercat să mărească din nou salariile angajaților la stat prin lege în parlament.

Nu a reușit, pentru că USR a atacat legea la curtea constituțională (CCR), iar CCR a amânat decizia până în septembrie. Din păcate, am făcut doar să amânăm inevitabilul.

Pentru că sistemul este același. Și PSD, și PNL, au mult activ de partid salarizat la stat. Așa că presiunea pe creșterea salariilor e constantă. Nu contează cât de mari sunt salariile la stat.

Salarii de bază crescute cu 50% la stat și o grămadă de sporuri

Ce contează pentru ei e ca acele salarii să crească în continuu. PSD-PNL cresc din nou salariile la stat. S-au hotărât să crească unele salarii de bază cu 50%.

Nuanța <salariului de bază> este importantă, pentru că la el urmează să se aplice toate sporurile. Iar la stat sunt o groază de sporuri. De exemplu, spor de radiație, pentru că în București există rețele GSM.

Spor de solicitare neuropsihică, pentru că sunt stresați neuropsihic. Dacă ați văzut, și ei pufnesc în râs când îi întrebi de ele. Dar ce mai contează ridicolul? Că doar nu dau banii lor, dau banii dumneavoastră”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

Ordonanța prin care vor crește puternic salariile bugetarilor nu mai poate fi atacată la CCR

El precizează că ordonanța „prin care vor crește puternic salariile la stat” nu poate fi atacată la CCR de către opoziție.

„Am citit că un lider din opoziție zice că va ataca la CCR ordonanța prin care PSD și PNL cresc taxele. Nu poate. Tot ce poate să facă este să se roage de Avocatul Poporului să o atace la CCR.

Iar acea instituție nu o va face, pentru că e menținută în funcție tot de PSD-PNL. Haideți să ne uităm puțin și pe cifre. Cum au evoluat salariile la stat și la privat în ultimii 10 ani.

Acum 10 ani, salariile la stat erau în medie mai mari decât cele din privat. Dar diferența era mult mai mică decât acum. Între timp, salariile la stat au crescut vertiginos.

Pe când cele din privat au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii. Rezultat? Diferența dintre salariile la stat și la privat a crescut cu 464%.

Ați citit bine. Nu e nicio exagerare. Să nu ne mire că tot mai mulți români s-au săturat de aceste nedreptăți și vor să plece afară. Să nu vă mire că mulți tineri nu mai vor să lucreze în economia reală și vor la stat.

Unde ar avea nu numai salarii mari, dar și o tonă de beneficii și un loc de muncă stabil. Tinerii s-ar duce cu încredere, și ar fi bine pentru țară, pentru modernizarea ei, doar că, nu știu ei, posturile la stat sunt date dinainte pentru rudele și cumetriile PSD-PNL”, conchide Năsui.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Comisia Europeană a adoptat un raport legat de drepturile de pensie suplimentară, drepturile latente și rambursarea contribuțiilor

Publicat

Comisia Europeană a adoptat un raport de evaluare a aplicării Directivei privind drepturile de pensie suplimentară. Această directivă a fost adoptată în 2014, iar statele membre au trebuit să o transpună în legislația lor națională până în mai 2018.

Directiva urmărește să promoveze mobilitatea lucrătorilor prin reducerea obstacolelor create de anumite norme privind sistemele de pensii suplimentare legate de un raport de muncă.

Acesta vizează o serie de drepturi cu privire la pensiile suplimentare ale lucrătorilor mobili.

Raportul arată că până acum, toate statele membre au transpus Directiva privind drepturile de pensie suplimentară, ceea ce duce la îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale lucrătorilor mobili.

Raportul concluzionează că transpunerea este în general satisfăcătoare. În ceea ce privește aplicarea directivei, analiza arată că dispozițiile de transpunere a directivei în statele membre individuale sunt operaționale și nu au fost identificate dificultăți deosebit de importante.

Directiva a avut un impact general pozitiv asupra drepturilor lucrătorilor mobili și contribuie la facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul UE.

Cerințele directivei se referă la:

  • Condițiile de dobândire a drepturilor în cadrul regimurilor de pensie suplimentară:

Directiva stabilește o perioadă maximă de așteptare, și anume perioada după care un lucrător poate deveni membru al unui sistem de pensii, și o perioadă maximă de dobândire a drepturilor la pensie, și anume perioada de afiliere activă după care ia naștere pretenția la drepturile de pensie suplimentară acumulate, precum și o limită de vârstă pentru dobândirea drepturilor la pensie.

  • Păstrarea drepturilor la pensie latente

Directiva prevede dreptul la păstrarea efectivă a drepturilor la pensie suplimentară.

  • Standardele de informare:

Directiva asigură dreptul de a obține informații adecvate, în special cu privire la impactul mobilității asupra drepturilor la pensie.

Regimurile de pensie suplimentară:

Sistemele de pensii ocupaționale sunt sisteme legate de un raport de muncă sau de o activitate profesională. Acestea pot fi instituite în comun de către unul sau mai mulți angajatori, asociații profesionale sau parteneri sociali.

Sistemele de pensii personale se bazează pe un contract de economii individuale pentru pensii între deponent și un prestator de servicii financiare. În unele cazuri, angajatorul poate contribui la sistemul de pensii personale al angajatului său.

Vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie

Există un grup mare de state membre (16) care permit furnizorilor de regimuri de pensie suplimentară să stabilească o vârstă pentru dobândirea drepturilor la pensie: 21 de ani (CY, CZ, DE, DK, EE, EL, ES, FI, FR, LT, LU, MT NL, PT, RO și SE).

Un stat membru (BG) permite o vârstă mult mai mică pentru dobândirea drepturilor la pensie (16 ani). Există mai multe țări (9) care nu permit o vârstă minimă pentru dobândirea drepturilor la pensie (IE, IT, PL, SI, SK, UK, HR, HU și BE).

Alte 2 state nu stipulează nimic în ceea ce privește vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie în legislația națională (AT, LV), ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă stabilirea unei vârste pentru dobândirea drepturilor la pensie este încă permisă și, în caz afirmativ, care este această vârstă.

În concluzie, se poate afirma că marea majoritate a statelor membre au transpus în mod corect cerințele minime pentru dobândirea drepturilor la pensie suplimentară stabilite de directivă.

Se pare că într-un stat membru (LV) măsurile naționale de transpunere nu prevăd în mod explicit perioadele maxime de așteptare și de dobândire a drepturilor la pensie și nicio normă referitoare la vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie, ceea ce ar presupune că acestea ar putea fi definite de fiecare plan de pensii sau contract de muncă.

Aceasta ar putea însemna că, în realitate, furnizorii de regimuri de pensie suplimentară ar putea stabili condiții care nu sunt conforme cu directiva.

Un alt stat membru (AT) pare să permită o perioadă de așteptare de patru ani pentru o categorie specifică de lucrători.

Dreptul la rambursarea contribuțiilor

Pentru a proteja drepturile financiare ale unui lucrător care își încetează activitatea, în cazul în care acesta nu a dobândit încă drepturi de pensie în conformitate cu perioada de dobândire a drepturilor la pensie, articolul 4 alineatul (1) litera (c) din directivă prevede dreptul la rambursarea contribuțiilor plătite de lucrătorul respectiv sau plătite în numele acestuia.

Prin urmare, contribuțiile proprii ale angajaților, precum și contribuțiile plătite în numele lor de către angajator nu pot fi pierdute niciodată în cazul în care lucrătorii care își încetează activitatea părăsesc un sistem de pensii înainte să își dobândească drepturile.

Majoritatea statelor membre au transpus în mod corect regula rambursării.

Unele state membre nu au considerat că transpunerea acestei norme în legislația națională este necesară deoarece, din cauza inexistenței unei perioade de dobândire a drepturilor la pensie, contribuțiile lucrătorilor care își încetează activitatea sunt dobândite imediat.

Păstrarea drepturilor la pensie latente

Păstrarea drepturilor la pensie latente în temeiul directivei este diferită de păstrarea drepturilor prevăzute la articolul 4 din Directiva 98/49/CE.

Pe de o parte, Directiva 98/49/CE stabilește principiul conform căruia membrii care pleacă dintr-un sistem și se mută într-un alt stat membru trebuie să fie tratați în mod egal cu membrii care pleacă dintr-un sistem și rămân în același stat membru.

Pe de altă parte, Directiva 2014/50/UE stabilește dreptul lucrătorilor care își încetează activitatea și se mută într-un alt stat membru de a-și păstra drepturile latente dobândite, pe o bază echivalentă cu membrii activi ai sistemului.

Principiul de bază este acela că lucrătorii care își încetează activitatea și părăsesc sistemul în contextul liberei circulații a lucrătorilor nu trebuie să fie penalizați și, în ceea ce privește drepturile dobândite, aceștia trebuie să fie tratați în mod echitabil cu membrii activi ai regimului.

Lucrătorii care își încetează activitatea au dreptul să își păstreze drepturile la pensie latente în regimul de pensii al fostului angajator.

Păstrarea poate varia în funcție de natura regimului de pensii – de exemplu, prin indexare sau prin rentabilitatea capitalului.

Unele norme sunt mai adecvate pentru regimurile cu indemnizații definite, în timp ce altele sunt mai adecvate pentru regimurile bazate pe contribuții definite1.

În plus, directiva prevede că valoarea inițială a acestor drepturi se calculează în momentul încetării raportului de muncă actual al unui lucrător care își încetează activitatea.

Toate statele membre au urmat regula generală de păstrare a drepturilor la pensie latente, întrucât toate dispun de măsuri care să asigure că drepturile la pensie dobândite ale lucrătorului care își încetează activitatea pot rămâne în regimul de pensie suplimentară în cadrul căruia sunt dobândite.

În ceea ce privește tratamentul echitabil al drepturilor la pensie latente ale lucrătorilor care își încetează activitatea, precum și ale urmașilor acestora, toate țările au norme privind tratarea acestora în conformitate cu valoarea drepturilor membrilor activi ai regimului sau cu alte modalități echitabile, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din directivă.

„Regimurile cu indemnizații definite” înseamnă acele sisteme în care indemnizația depinde în principal de perioada de încadrare în muncă și de salariu, iar angajatorul suportă riscul de investiție; „regimurile bazate pe contribuții definite” sunt acele regimuri în care indemnizația viitoare depinde, în principal, de valoarea acumulată a capitalului economisit și în cazul cărora riscul de investiție este suportat de membrul regimului.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

FOTO VIDEO: Abrudul, transformat în ”Veneția de Apuseni”, după o ploaie torențială. Străzile centrale, acoperite de apă

Publicat

Mai multe străzi centrale din Abrud au fost inundate miercuri după-amiază, după o ploaie puternică. Apa a pătruns și în câteva subsoluri ale unor gospodării. 

Primarul Cristian Albu a declarat pentru Alba24 că în oraș a plouat abundent, iar canalizarea a fost depășită și nu a putut prelua toată cantitatea de apă. Străzile centrale s-au umplut de apă. Acesta a adăugat că autoritățile locale acționează în zonele respective.

 

Potrivit primarului nu s-au înregistrat alte pagube. Situația a fost semnalată și de cititorii Alba24 și de utilizatorii rețelelor sociale, care au postat imagini online.

Județul Alba se află sub cod portocaliu și galben de furtuni începând de miercuri, 10 august, ora 10.00 și până joi, 11 august, ora 8.00. Meteorlogii au anunțat instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenționări Cod Galben de inundații pentru județul Alba și alte zone din țară, valabile până joi, inclusiv pentru Arieș și afluenții acestuia.

Sursă video: Claudia Bar – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax