Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Părinții unui copil bolnav au învins birocrația din sistem, la Curtea de Apel Alba Iulia: Au obținut compensarea unui medicament

Publicat

Părinții unui copil diagnostsicat cu o problemă gravă de sănătate la nivelul ochilor au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a avea dreptul la tratament. 

Un proces s-a desfășurat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde părinții copilului din Sibiu s-au judecat cu Ministerul Sănătății și Agenția pentru reglementarea Medicamentelor. 

Motivul procesului a fost dreptul la tratament cu un medicament extrem de scump, dar care nu este compensat de staul român, decât pentru o serie de boli, dar nu și pentru a lui.

Copilul suferă de atrofie optică prin varianta patogenă în status heterozigo, iar pentru tratament medicul i-a prescris un medicament scump.

Au cerut compensarea unui medicament scump

Este vorba despre medicamentul Ibedona care se găsește sub denumire comercială Raxone. Un flacon de Raxone costă 20.006.25 lei.

”Prescripţia medicamentului este in regim „off label” deoarece indicaţia terapeutică ,,on label” este pentru tratamentul tulburărilor de vedere la pacienţii adolescenţi și adulţi cu neuropatie optică ereditar”, se arată în motivarea judecătorilor.

Mai pe scurt, poate fi compensat doar pentru o serie de afecțini, dar nu și pentru atrofie optică prin varianta patogenă în status heterozigo.

Părinții copilului au cerut ca medicamentul să fie compensat și pentru afecțiuea de care suferă pacientul.

Ce au decis magistrații

În data de 5 octombrie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea părinților.

”Sub aspectul aparenţei dreptului, ţinând cont de circumstanţele concrete ale cazului, mai exact de gravitatea bolii, stadiul avansat în care se afla şi costul foarte ridicat al tratamentului, reţine că, în esenţă, dreptul invocat de aceasta îl constituie dreptul la viată, drept care nu se poate realiza şi conserva în concret decât prin urmarea tratamentului prescris.

O soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale” au decis magistrații.

Aceștia au obligat Statul Român să asigure dreptul la tratament pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%, fără contribuţie personală, medicamentul Ibedona tânărului.

Decizia a fost executorie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax