Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Drum lin în eternitate scriitorului Ion Kamla, cetățean de onoare al municipiului Sebeș


Publicat

„Ne-a părăsit azi, concetățeanul nostru, membru al Cenaclului Literar „Lucian Blaga” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, cetățean de onoare al municipiului Sebeș, omul deosebit: Ion Kamla.

O prezență discretă, cu un talent uriaş în nobila artă a scrisului, dumnealui este și va rămâne un om al condeiului, deşi ca formaţie profesională a aparţinut unui domeniu aflat la polul opus.

Suflet cald, comunicativ, plin de vervă poetică, bine ancorat în realitate Ion Kamla ne-a pus în faţă la modul general vorbind, o poezie în care am regăsit un conglomerat de trăiri, sentimente patriotice, de dragoste şi reflecţii filozofice existenţiale.

Poet și prozator, Ion Kamla a abordat cu aceeași ușurință atât genul liric, cât şi genul epic. A reușit să ne convingă că tot ce a scris, a scris pentru cititori.

Să ne reamintim titlurile volumelor apărute de-a lungul timpului:

  • Trafic de cuvinte
  • Cercul care se închide
  • Pământul netocmit și gol
  • Vederea în nevedere
  • Lacrima de râs
  • Dincolo de ușă
  • Subconștientul uman
  • Nimicul ca existență
  • Poeme resuscitate

Fiecare vers, fiecare strofă, fiecare pagină care a trecut prin mâna lui Ion Kamla este scrisă cu același spirit elevat, cultivat, matur. Cu înțelepciune și optimism, a reușit de fiecare dată să ne schimbe starea de spirit cu bună dispoziție și umor. Va rămâne pentru veșnicie o prezență vie în sufletele noastre! A plecat să-și caute drumul spre lumină pe calea veșniciei și să se alăture celor care au avut aceeași mare pasiune: scrisul!”, au scris reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, pe pagina de Facebook.

”S-a stins lumina culturii sebeșene”

S-a stins lumina culturii sebeșene! După o lungă suferință, în dimineața zilei de 3 iunie 2021, a plecat spre ceruri cel care a fost poetul, eseistul, astristul și prietenul de nădejde Ioan Kamla. Vestea a lovit atât familia, cât și întreaga comunitate culturală a Sebeșului, ca un fulger, dar nu ne-a spulberat nădejdea, ci ne-a întărit credința că Dumnezeu l-a vrut de-a dreapta sa, în ceata îngerilor.

S-a retras din lumea aceasta și a plecat spre ceruri așa cum a trăit, modest, înconjurat de dragostea familiei, de aprecierea prietenilor și cunoscuților și convins de faptul că lucrarea lui Dumnezeu nu poate fi pusă la îndoială, că atunci când acesta ne cheamă, suntem datori să facem ascultare și să respectăm rânduiala cea din veacuri.

Ioan Kamla s-a născut în anul 1948, anul în care umbra tancurilor sovietice a început să aștearnă asupra șubredei noastre democrații postbelice aburii comunismului, un regim care avea să îngrădească și să frângă aripile tânărului care visa să devină poet.

Încă din anii copilăriei a știut că, mai devreme sau mai târziu, o să devină scriitor și a conștientizat faptul că acest drum presupune multă muncă și studiu individual, motiv pentru care cartea și lectura i-au devenit cei mai buni prieteni (rămân antologice povestirile sale despre „vânătoarea” celor câteva exemplare din seria „Biblioteca pentru toți” care ajungeau în librăriile din Sebeș și despre traseul pe care aceste cărți îl aveau astfel încât conținutul și mesajul lor să ajungă la cât mai multe persoane).

A citit mult, a acumulat cunoștințe din varii domenii și s-a format ca un spirit liber (chiar dacă tinerețea și-a petrecut-o în plin regim comunist) și datorită acestei formări a conștientizat faptul că vor veni și vremuri mai bune pentru țara noastră.

A început să-și aștearnă gândurile pe hârtie încă din anii tinereții; datorită temelor și motivelor abordate, care ar fi putut „leza” anumite sensibilități ale celor care reprezentau aparatul de stat comunist, scrierile de început au rămas ascunse în biroul de lucru al scriitorului Ioan Kamla sau pitite în celebrele cutii de ness „Amigo”.

La vremea potrivită, după revenirea la democrație, cutiile de ness au început să se desfacă și să scoată la lumină creațiile scriitorului Ioan Kamla, care au fost cernute și reunite, pentru prima dată, într-un volum de versuri, în anul 2005.

Din aproape în aproape, scriitorul Ioan Kamla a început să iasă din carapace și să-și creeze propriul drum în cultura românească.

Cu o energie ieșită din comun, Ioan Kamla s-a antrenat în crearea și organizarea Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, în organizarea și desfășurarea Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș (atât ca animator cultural, cât și ca participant la Concursul Național de Creație „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, domnia sa fiind singurul scriitor care a obținut toate premiile acestui concurs, de la mențiune, până la marele premiu al festivalului), în activitățile Ligii Scriitorilor din România (al cărei membru titular era), iar mai apoi în ceea ce a presupus reactivarea mișcării astriste la Sebeș.

Ioan Kamla și-a exersat și perfecționat de-a lungul anilor pana de poet, datorită faptului că încă din anii copilăriei a citit foarte multă poezie, nu doar românească, ci și universală, dar s-a încumetat să scrie și eseu, majoritatea eseurilor abordând teme cu o tentă filosofică, în încercarea de a răspunde marilor probleme existențiale și de a explica nevoia de viziune pentru a nu banaliza condiția umană.

A scris și a publicat mult, încercând parcă să recupereze perioada în care acest lucru i-a fost interzis, opera sa cuprinzând volumele Trafic de cuvinte, Cercul care se închide, Pământul netocmit și gol, Vederea în nevedere, Lacrima de râs, Dincolo de ușă, Alfa și Omega, Subconștientul uman, Nimicul ca existență, Sub lespede și Poeme resuscitate.

A scris greoi; nu oricui i-a fost dat să-i înțeleagă creația (continui să cred că doar cei care l-au cunoscut și personal sunt capabili să facă acest lucru). Doar cei „inițiați”, pregătiți în spiritul culturii umaniste, au avut și au acest privilegiu, dat fiind faptul că opera scriitorului Ioan Kamla are un caracter interdisciplinar, abordând tematici specifice mai multor domenii ale cunoașterii.

Ioan Kamla s-a numărat printre acei scriitori, puțini la număr, care oricând și oriunde își puteau recita, din memorie, propriile versuri. Ba mai mult, era capabil să recite ore întregi din poeții „canonici” ai literaturii române: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Aron Cotruș sau George Topârceanu. Pe vremea când încă învățam pe băncile școlii despre acești mari scriitori, în folclorul local circula o poveste despre un rămășag câștigat de domnul Ioan Kamla; un prieten îl provocase la un concurs de recitat din Eminescu, concurs pe care l-a și câștigat, în urma căruia s-a născut celebra afirmație: „Dă-mi un vers din Eminescu și eu îți spun restul poeziei!”.

Dincolo de dimensiunea creatoare, pot spune că am avut onoarea să-l descopăr, cel puțin în ultimii zece ani, și pe cel care a fost omul Ioan Kamla, „Nelu” cum îi plăcea să fie alintat de prieteni și apropiați, un personaj ghiduș, mereu binedispus și cu glumele la el, un om care a apreciat sinceritatea și cumpătarea, un om care a detestat lipsa de civilizație și îngâmfarea celor cocoțați pe piedestale mult prea înalte pentru capacitățile lor intelectuale.

Am apreciat întotdeauna umorul său fin și discret; a fost genul de om care mereu îți putea întoarce gluma, care mereu se putea înhăma la un concurs de bancuri și care putea să-și ironizeze partenerul de discuție fără ca acesta să-și dea seama de acest lucru.

Vizavi de acest ultim aspect, la momentul la care aștern pe hârtie aceste rânduri, rememorez episodul în care un participant la una dintre lansările domniei sale, dornic să epateze, a încercat să ne convingă de faptul că poemele citite sunt pline de viață, răspunsul primit fiind pe măsura îndrăznelii:

„Într-adevăr, sunt un poet plin de viață, atât de plin de viață încât criticii literari m-au catalogat drept poetul morții!”.

Colaborarea și prietenia noastră s-a legat în jurul Asociațiunii ASTRA, reactivată la Sebeș în toamna anului 2014. De atunci, a fost nelipsit de la evenimentele astriste, în organizarea cărora a fost implicat nemijlocit.

Ne-am bucurat de fiecare dată de întâlnirile noastre, prilej de lungi discuții, de legăturile pe care le-am creat și de proiectele pe care le-am conceput împreună.

M-am simțit extrem de privilegiat, în anul 2018, când am primit invitația de a modera lansarea volumului Sub lespede, sarcină de care îmi place să cred că m-am achitat exemplar, dar mai presus de toate m-am simțit onorat de cărțile și micile cadouri primite din partea scriitorului Ioan Kamla (printre acestea amintesc, la loc de cinste, o servietă primită de la unul dintre directorii celebrei fabrici de piele „Căprioara”, domnul Varganici, în compartimentele căreia se afla și o mică epistolă dedicată subsemnatului, semnată „Nelu a lui Kamla”).

Nu puteam lăsa acest moment, al marii despărțiri, să treacă pur și simplu pe lângă noi, cei care rămânem pe acest pământ; l-am îndrăgit mult prea mult pe acest om și am simțit că este o datorie de onoare să-i evoc pentru ultima oară personalitatea, pentru ca cei care nu l-au cunoscut îndeaproape să conștientizeze pierderea, dar și faptul că o dată cu plecarea lui Ioan Kamla s-a stins lumina culturii sebeșene. Drum lin spre stele suflet bun și sincer!

Prof. Mihai-Octavian GrozaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Noaptea Muzeelor la Alba Iulia. Reîntâlnire cu dacii, romanii și gladiatorii din Garda Apulum

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 19:00, cea de a XI-a ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul revine după o pauză de un an, cauzată de pandemia declanșată de COVID – 19.

Pentru ediția din acest an, între orele 19.00 – 24.00, vizitatorii se vor bucura de accesul gratuit în expoziția de bază a muzeului (Clădirea Babilon), Sala Unirii și Museikon. De asemenea, publicul larg se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum.

Alcătuită din trei trupe, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, Garda Apulum reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte de reconstituire istorică antică din România. Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis. Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.

Evenimentul, care este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se va desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Vom propune demararea concursului pentru funcţiile de directori de şcoli după 13 septembrie, nu în 27 iulie

Publicat

Ministerul Educaţiei va propune, luni, Comitetului pentru Dialog Social demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie şi nu începând din 27 iulie, cum prevede metodologia aflată în dezbatere publică, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Am discutat şi despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori la nivel naţional. Această metodologie, la nivel de proiect, se află în dezbatere începând cu data de 4 iunie, dezbatere publică ce urmează a se încheia luni, 14 iunie. (…) Am primit mai multe propuneri, am încercat să identificăm numitorul comun al acestor propuneri, din partea colegilor din nord-vest, reprezentanţilor primarilor, sindicatelor şi, punând în balanţă argumentele pro şi contra, plusurile şi minusurile, luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni, începând cu ora 9,00, la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci organizată imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”, a afirmat, la Iaşi, Cîmpeanu, citat de Agerpres.

El a explicat că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.

„Iniţierea concursului ar putea să fie făcută în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie. Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, în luna decembrie am putea avea numirile făcute cu începere din semestrul al II-lea, adică cu data de 10 ianuarie. Acesta este un avantaj de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu directori numiţi după criterii de competenţă, care să privilegieze exclusiv competenţa”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, au fost argumente în favoarea organizării concursului începând cu 27 iulie, dar Ministerul Educaţiei este deschis şi „are disponibilitate de adaptare”.

„Au existat o serie de argumente pentru organizarea concursului cât mai grabnic, începând cu 27 iulie. Printre avantaje: am fi putut ca, atunci când am avea nevoie să numim interimarii în luna august, să putem să ne orientăm doar către aceia care au promovat examenul scris cu notă peste 7 şi mai sunt şi alte argumente care au susţinut această propunere. Dar, Ministerul Educaţiei este deschis la argumente atunci când argumentele vin convergent din mai multe părţi, are disponibilitate de adaptare şi aceasta este propunerea pe care luni o vom face noi, Ministerului Educaţiei, Comitetului pentru Dialog Social”, a indicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că se ia în considerare ca ponderea la probele de examen să se schimbe astfel încât să conteze în nota finală – 50% examenul scris şi 50% interviul.

„O a doua problemă pusă în discuţie a fost aceea a ponderii între examenul scris şi proba de interviu. În proiectul de metodologie, avem o pondere de 40% examen scris, 60% probă de interviu pentru constituirea notei finale. Luăm în considerare şi vom discuta în Ministrul Educaţiei şi varianta în care ponderile vor fi 50% examen scris, 50% proba de interviu”, a spus Cîmpeanu.

El a menţionat că a agreat şi propunerea de a exista posibilitatea de a se putea contesta şi proba de interviu, nu numai proba scrisă, precizând că se va analiza şi concluziile vor fi făcute publice.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate