Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Amenzi de peste 11.000 de lei după controale la 85 de unități comerciale. Peste 150 kilograme de carne, retrasă de la vânzare

Publicat

dsvsa alba sanitar veterinar Ca urmare a dispozițiilor transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind „Măsuri care trebuie dispuse pentru prevenirea toxinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2016”, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au controlat în perioada 1 martie – 15 aprilie un număr de 85 unităţi. Pentru deficiențele constatate în timpul controalelor au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 11.800 lei și 20 de avertismente. Totodată a fost restrasă de la comercializare o cantitate de 155,6 kg carne de porc și mânzat în valoare de 1.700 lei, improprie consumului uman.

Aceste controlale au fost efectuate în următoarele categorii de unităţi: supermarketuri, magazine alimentare, măcelării, carmangerii, depozite alimentare, restaurante, pieţe agroalimentare hale pentru desfacerea produselor lactate.

Pentru deficienţele constate în timpul controalelor au fost aplicate, 14 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 11.800 lei şi 20 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001. Deasemenea a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 155,6 kg carne de porc și mânzat în valoare de 1.700 lei improprie consumului uman, transmite DSVSA Alba.

Abaterile de la normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: neasigurarea tempreraturii de refrigerare pentru pentru carnea și produsele din carne, depozitarea ouălor fară respectarea regimului termic, depozitarea și expunerea la comercializare a produselor alimentare în afara spatiilor pentru care pentru care s-a emis inregistrarea sanitara veterinară, produse alimentare cu ambalaj deteriorat, cu elemende de identificare nelizibile și carne fară marca de sănătate publică veterinară.

Aceste acțiuni de supraveghere și control vor continua împreună cu alte instituţii competente de la nivel judeţean, ca urmare a ordinului 151/2016 emis de către Instituția Prefectului județului Alba ce vizează organizarea de acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar din județul Alba.

În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă, bunăstarea animalelor și gestionarea subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitării din partea primariilor și a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ. Până în prezent au fost înregistrate solicitări din partrea unor primarii sau administratori ai unor centre de sacrificare a mieilor în localitățile: Aiud, Abrud, Teiuș, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni și Alba Iulia. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care sunt respectate cerințele sanitar veterinare.

Controlul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar se va face de către un medic veterinar, iar aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examenului ante şi post-mortem. Examenul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar este gratuit.

Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar ar putea să fie un vector extrem de bun pentru câteva boli parazitare cum ar fi sarcocistoza, cisticercoza, sau boli infecțioase cum ar fi: salmoneloza, colibaciloza si campilobacterioza care pot produce la om toxiinfectii alimentare. Acestea sunt boli care se transmit ca urmare a sacrificarilor realizate în condiții negienice sau în care continutul intestinal vine în contact cu carnea mielului.

Reprezentanții D.S.V.S.A Alba recomandă consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar. De asemenea, aceștia reamintesc consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de telefon 0258/835915; 0800.826.787,  fax. 028/806235 precum și la adresele de e-mail office-alba@ansvsa.ro și callcenter@ansvsa.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax