Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Dublarea punctului de pensie pentru o categorie de români. Proiect tardiv de lege, care vizează 150.000 de persoane

Publicat

Dublarea punctului de pensie pentru o categorie de români: Pensii dublate îi vizează pe pensionarii de la CAP-uri. Este vorba despre o inițiativă legislativă depusă de parlamentarii USR.

Deși tardivă, la aproape 35 de ani de la desființarea Cooperativelor Agricole de Producție comuniste (CAP-uri) de această lege ar putea beneficia totuși peste 150.000 de români.

Un proiect de lege depus la Senat propune modificarea legii pensiilor.

Concret, propunerea legislativă vizează dublarea punctului de pensie pentru această categorie pentru fiecare an muncit, de la 0,57255 puncte la un punct complet de pensie.

Dublarea punctului de pensie pentru o categorie de români

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”, se arată în propunerea legislativă.

„Nu se poate vorbi despre echitate într-un regim democratic atunci când există o discrepanţă atât de mare între pensii”, se arată în expunerea de motive.

Recalculare pensii 2024. Anunțul ministrului Muncii despre documentele pe care trebuie să le prezinte pensionarii

Cel de-al doilea argument invocat este acela că „foştii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii (…) reduse, care nu le asigură un trai decent după o activitate profesională îndelungată.

Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor, a alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului”, mai scrie în expunerea de motive depusă la Senat.

Dacă acest proiectul de lege va fi adoptat, de noile modificări vor beneficia un număr de aproximativ 150.000 de pensionari care au lucrat în domeniul agricol, transmite Jurnalul Național.

Ce erau CAP-urile în perioada comunistă

În perioada comunistă, Cooperativele Agricole de Producție (CAP) au fost instituții agricole de stat din țările socialiste, care au avut rolul de a gestiona și organiza producția agricolă într-un mod colectiv și planificat.

CAP-urile înglobau terenurile țăranilor români, confiscate de stat. Oamenii erau forțați să lucreze (de multe ori manual) fără plată, în beneficiul statului, chiar fostele lor terenuri agricole, devenite bun colectiv.

CAP-urile au fost create în scopul colectivizării agriculturii și vizau eliminarea proprietății private asupra pământului și a mijloacelor de producție agricolă.

Ulterior, după Revoluție, țăranii care lucraseră la CAP aveau cele mai mici pensii din România, mai mici chiar decât ajutoarele sociale acordate celor care nu au muncit niciodată.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax