Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, o nouă zi de proteste: Peste 150 de oameni au participat la un marş pe străzile din Alba Iulia. Miting şi la Blaj

Publicat

Protestele continuă şi duminică la Alba Iulia. După ce s-a anunţat pe reţelele de socializare punctul de întâlnire în faţa Hotelului „Cetate”, după ora 16.00, duminică, s-au strâns peste 100 de persoane, care au pornit un marş pe străzile oraşului, în cartierul Cetate, scandând lozinci anti-Băsescu şi anti-guvernamentale.

Unul dintre mesajele transmise pe Facebook este al liberalului Rareş Buglea: „Eu merg mâine în faţă la hotel Cetate, la ora 16,00. Merg pt că am curaj, merg pt că am revendicări clare, merg pt că nu sunt telespectator B1tv, tvr, otv si nici macar alba tv. Merg pentru că sunt român!”

Seria protestelor continuă astfel la Alba Iulia, după o săptămână în care oamenii s-au adunat în stradă, mai  mulţi sau mai puţini, dar şi-au exprimat nemulţumirile şi au cerut „demisia preşedintelui Băsescu” şi nu numai. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din judeţul Alba – protestul „singuraticului” de la Baia de Arieş, marşul din Aiud, mitingul din Ocna Mureş sau „adunarea” de la Sebeş. Unele mesaje primite la redacţie ne semnalau că şi la Zlatna au fost protestatari „singuratici”, în săptămâna aceasta.

La Blaj, în jurul orei 16.10, erau aproximativ 30 de oameni care protestau în centrul municipiului, în faţa Hotelului „Târnavele”. Ulterior, numărul protestatarilor a crescut, până la aproximativ 50 de persoane. La manifestaţie au fost văzuţi fostul primar al municipiului Blaj Ioan Şolea (PSD) şi fostul viceprimar Ilie Pepelea, primarul Ilie Frăţilă de la Sâncel şi Mihail Prodescu, dar şi alţi politicieni, inclusiv liberali. Primarul Gheorghe Rotar s-a deplasat la locaţia mitingului şi le-a recomandat protestatarilor să solicite autorizaţie pentru desfăşurarea acestuia, respectiv pentru eventuale manifestaţii ulterioare. A motivat că, dacă există organizatori, acestea nu mai pot fi considerate spontane şi este necesară obţinerea autorizaţiei de desfăşurare. Rotar a declarat, pentru Alba24, că politicienii trebuie, astfel să-şi asume organizarea protestelor şi să nu se ascundă în spatele „spontaneităţii”.

Desfăşurarea protestului din Alba Iulia:

UPDATE, Ora 16.05: În faţa Hotelului „Cetate” din Alba Iulia, s-au strâns peste 40 de persoane. În continuare, manifestanţii se strâng la punctul de întâlnire.

UPDATE, Ora 16.15: Unul dintre manifestanţi a declarat că participă la protest pentru că „a ajuns cuţitul la os pentru români”. Acesta susţine că îşi pune mari speranţe în USL, despre care speră că nu va fura la fel de mult ca cei care au fost la putere până acum. Dintre liberali, sunt prezenţi vicepreşedintele PNL Alba, Albani Simone, Nicolae Iacşa – de la organizaţia de tineret, Gabi Pleşa, Rareş Buglea şi alţii. Şi reprezentanţi PSD sunt la protest, printre care şi preşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Dîrzu. S-au strâns aproximativ 100 de oameni. Un alt protestatar: „Am venit aici pentru a protesta împotriva lui Băsescu şi a Guvernului lui şi împotriva deciziei de a face alegerile comasat, fără a cere opinia populaţiei. O soluţie pentru situaţia disperată în care suntem ar fi Regele Mihai şi regalitatea. Dacă am fi avut regim monarhist, nu am fi fost unde suntem acum”.

UPDATE, Ora 16.20: Manifestanţii strigă „Jos, Băsescu!”, „Bucureşti, nu uita, Alba e de partea ta!”. Sunt peste 100 de persoane. Alte mesaje scandate: „La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua!”, „Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor!”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră!”.

UPDATE, Ora 16.30: Manifestanţii au pornit în marş prin oraş. Sunt pe str. Cloşca. Strigă „Nu vă fie frică şi Băsescu pică!” şi „Jos, Băsescu!”. Unul dintre protestatari, în faţa grupului, Niki Nistor, strigă la portavoce „România, trezeşte-te!”.

UPDATE, Ora 16.37: Un grup de copii, cu vârste de aproximativ 12 ani, care participă la protest au motivat că au ieşit în stradă pentru că le-au fost reduse alocaţiile şi că profesorii au rămas cu salarii mici, prin urmare nu mai au cadre didactice cu experienţă. Strigă „Veniţi cu noi, ca în 22!”, chiar dacă nu cunosc semnificaţia acestei date istorice.

UPDATE, Ora 16.44: Manifestanţii au ajuns în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pe Bd. Revoluţiei. Strigă „PDL, ai furat, România a explodat!”, „Veniţi cu noi, ca la 22!”.

UPDATE, Ora 16.55: Protestatarii s-au oprit pentru câteva momente la Monumentul Revoluţiei din Cetate. Au scandat „Băsescu, nu uita, Alba Iulia nu te vrea!”. Continuă marşul spre str. Vasile Goldiş.

UPDATE, Ora 17.07: Manifestanţii sunt pe str. Vasile Goldiş, în zona fostei cantine IJCM. Scandează în continuare lozincile deja consacrate. Sunt aproximativ 150 de persoane.

UPDATE, Ora 17.18: Numărul manifestanţilor a ajuns la aproape 200 de persoane. Coloana protestatarilor este monitorizată de echipaje de jandarmi. Marşul continuă pe Bd. 1 Decembrie, zona Parcului Unirii, în faţa „M”-urilor. Strigă „Ultima soluţie, înc-o revoluţie!”.

UPDATE, Ora 17.26: Protestatarii au ajuns la intrarea pe Bulevardul Transilvaniei şi continuă scandarea lozincilor: „Hava, nu uita, va veni şi vremea ta!”, „România, trezeşte-te!”, „Alba Iulia, trezeşte-te!”.

UPDATE, Ora 17.34: Printre cei care scandează mesaje la portavoce sunt şi copii: „Jos, Băsescu!”. Marşul se desfăşoară în continuare pe Bulevardul Transilvaniei.

UPDATE, Ora 17.42: Manifestanţii au ajuns din nou la Monumentul Revoluţiei. Au scandat: „Udrea, nu uita, ţara nu-i poşeta ta!”, „Nu vrem comasate, vrem anticipate!”. Din această locaţie, protestul a luat sfârşit, mulţimea a început să se împrăştie. Participanţii au anunţat că se vor reîntâlni luni, tot la Monumentul Revoluţiei, după ora 16.00.

FOTO: Vali Ciontea



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Simona

    duminică, 22.01.2012 at 20:38

    La USL li vrica de Comasate ca pierd nu fac 50 %

  2. Aurelian

    duminică, 22.01.2012 at 21:18

    Asta ii un articol cu erau dictate articolele inainte de caderea Bagdadului, la Razboiul din Irak Ali ministru propagandei, le umfla ca si Adina de vreo 3 ori)au fost la plimbare cu strigate pri Alba-Iulia doar vreo 40 de glumeti), ca a fost numit Ali glumetul. Asa ca Adina E. Curta glumeata, incerca din nou sa ne vanda gogosi PeNaLe.

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 22.01.2012 at 22:00

      @Aurelian, poate nu vezi bine, poate iti trebuie un control oftalmologic. Ia arunca o privire pe cele doua video… Si nu te lua de reporteri, din cate stiu nu ai si asta in fisa post(ac)ului. Reporterii nu au nicio treaba cu razboiul vostru pe ciolanul politic.

  3. dunhill

    luni, 23.01.2012 at 10:33

    Se vad aceleasi fete la fiecare protest cica apolitic condus de lideri ai pnl si usl.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax