Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, o nouă zi de proteste: Peste 150 de oameni au participat la un marş pe străzile din Alba Iulia. Miting şi la Blaj


Publicat

Protestele continuă şi duminică la Alba Iulia. După ce s-a anunţat pe reţelele de socializare punctul de întâlnire în faţa Hotelului „Cetate”, după ora 16.00, duminică, s-au strâns peste 100 de persoane, care au pornit un marş pe străzile oraşului, în cartierul Cetate, scandând lozinci anti-Băsescu şi anti-guvernamentale.

Unul dintre mesajele transmise pe Facebook este al liberalului Rareş Buglea: „Eu merg mâine în faţă la hotel Cetate, la ora 16,00. Merg pt că am curaj, merg pt că am revendicări clare, merg pt că nu sunt telespectator B1tv, tvr, otv si nici macar alba tv. Merg pentru că sunt român!”

Seria protestelor continuă astfel la Alba Iulia, după o săptămână în care oamenii s-au adunat în stradă, mai  mulţi sau mai puţini, dar şi-au exprimat nemulţumirile şi au cerut „demisia preşedintelui Băsescu” şi nu numai. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din judeţul Alba – protestul „singuraticului” de la Baia de Arieş, marşul din Aiud, mitingul din Ocna Mureş sau „adunarea” de la Sebeş. Unele mesaje primite la redacţie ne semnalau că şi la Zlatna au fost protestatari „singuratici”, în săptămâna aceasta.

La Blaj, în jurul orei 16.10, erau aproximativ 30 de oameni care protestau în centrul municipiului, în faţa Hotelului „Târnavele”. Ulterior, numărul protestatarilor a crescut, până la aproximativ 50 de persoane. La manifestaţie au fost văzuţi fostul primar al municipiului Blaj Ioan Şolea (PSD) şi fostul viceprimar Ilie Pepelea, primarul Ilie Frăţilă de la Sâncel şi Mihail Prodescu, dar şi alţi politicieni, inclusiv liberali. Primarul Gheorghe Rotar s-a deplasat la locaţia mitingului şi le-a recomandat protestatarilor să solicite autorizaţie pentru desfăşurarea acestuia, respectiv pentru eventuale manifestaţii ulterioare. A motivat că, dacă există organizatori, acestea nu mai pot fi considerate spontane şi este necesară obţinerea autorizaţiei de desfăşurare. Rotar a declarat, pentru Alba24, că politicienii trebuie, astfel să-şi asume organizarea protestelor şi să nu se ascundă în spatele „spontaneităţii”.

Desfăşurarea protestului din Alba Iulia:

UPDATE, Ora 16.05: În faţa Hotelului „Cetate” din Alba Iulia, s-au strâns peste 40 de persoane. În continuare, manifestanţii se strâng la punctul de întâlnire.

UPDATE, Ora 16.15: Unul dintre manifestanţi a declarat că participă la protest pentru că „a ajuns cuţitul la os pentru români”. Acesta susţine că îşi pune mari speranţe în USL, despre care speră că nu va fura la fel de mult ca cei care au fost la putere până acum. Dintre liberali, sunt prezenţi vicepreşedintele PNL Alba, Albani Simone, Nicolae Iacşa – de la organizaţia de tineret, Gabi Pleşa, Rareş Buglea şi alţii. Şi reprezentanţi PSD sunt la protest, printre care şi preşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Dîrzu. S-au strâns aproximativ 100 de oameni. Un alt protestatar: „Am venit aici pentru a protesta împotriva lui Băsescu şi a Guvernului lui şi împotriva deciziei de a face alegerile comasat, fără a cere opinia populaţiei. O soluţie pentru situaţia disperată în care suntem ar fi Regele Mihai şi regalitatea. Dacă am fi avut regim monarhist, nu am fi fost unde suntem acum”.

UPDATE, Ora 16.20: Manifestanţii strigă „Jos, Băsescu!”, „Bucureşti, nu uita, Alba e de partea ta!”. Sunt peste 100 de persoane. Alte mesaje scandate: „La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua!”, „Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor!”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră!”.

UPDATE, Ora 16.30: Manifestanţii au pornit în marş prin oraş. Sunt pe str. Cloşca. Strigă „Nu vă fie frică şi Băsescu pică!” şi „Jos, Băsescu!”. Unul dintre protestatari, în faţa grupului, Niki Nistor, strigă la portavoce „România, trezeşte-te!”.

UPDATE, Ora 16.37: Un grup de copii, cu vârste de aproximativ 12 ani, care participă la protest au motivat că au ieşit în stradă pentru că le-au fost reduse alocaţiile şi că profesorii au rămas cu salarii mici, prin urmare nu mai au cadre didactice cu experienţă. Strigă „Veniţi cu noi, ca în 22!”, chiar dacă nu cunosc semnificaţia acestei date istorice.

UPDATE, Ora 16.44: Manifestanţii au ajuns în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pe Bd. Revoluţiei. Strigă „PDL, ai furat, România a explodat!”, „Veniţi cu noi, ca la 22!”.

UPDATE, Ora 16.55: Protestatarii s-au oprit pentru câteva momente la Monumentul Revoluţiei din Cetate. Au scandat „Băsescu, nu uita, Alba Iulia nu te vrea!”. Continuă marşul spre str. Vasile Goldiş.

UPDATE, Ora 17.07: Manifestanţii sunt pe str. Vasile Goldiş, în zona fostei cantine IJCM. Scandează în continuare lozincile deja consacrate. Sunt aproximativ 150 de persoane.

UPDATE, Ora 17.18: Numărul manifestanţilor a ajuns la aproape 200 de persoane. Coloana protestatarilor este monitorizată de echipaje de jandarmi. Marşul continuă pe Bd. 1 Decembrie, zona Parcului Unirii, în faţa „M”-urilor. Strigă „Ultima soluţie, înc-o revoluţie!”.

UPDATE, Ora 17.26: Protestatarii au ajuns la intrarea pe Bulevardul Transilvaniei şi continuă scandarea lozincilor: „Hava, nu uita, va veni şi vremea ta!”, „România, trezeşte-te!”, „Alba Iulia, trezeşte-te!”.

UPDATE, Ora 17.34: Printre cei care scandează mesaje la portavoce sunt şi copii: „Jos, Băsescu!”. Marşul se desfăşoară în continuare pe Bulevardul Transilvaniei.

UPDATE, Ora 17.42: Manifestanţii au ajuns din nou la Monumentul Revoluţiei. Au scandat: „Udrea, nu uita, ţara nu-i poşeta ta!”, „Nu vrem comasate, vrem anticipate!”. Din această locaţie, protestul a luat sfârşit, mulţimea a început să se împrăştie. Participanţii au anunţat că se vor reîntâlni luni, tot la Monumentul Revoluţiei, după ora 16.00.

FOTO: Vali Ciontea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Simona

  duminică, 22.01.2012 at 20:38

  La USL li vrica de Comasate ca pierd nu fac 50 %

 2. Aurelian

  duminică, 22.01.2012 at 21:18

  Asta ii un articol cu erau dictate articolele inainte de caderea Bagdadului, la Razboiul din Irak Ali ministru propagandei, le umfla ca si Adina de vreo 3 ori)au fost la plimbare cu strigate pri Alba-Iulia doar vreo 40 de glumeti), ca a fost numit Ali glumetul. Asa ca Adina E. Curta glumeata, incerca din nou sa ne vanda gogosi PeNaLe.

  • moderatorul de serviciu

   duminică, 22.01.2012 at 22:00

   @Aurelian, poate nu vezi bine, poate iti trebuie un control oftalmologic. Ia arunca o privire pe cele doua video… Si nu te lua de reporteri, din cate stiu nu ai si asta in fisa post(ac)ului. Reporterii nu au nicio treaba cu razboiul vostru pe ciolanul politic.

 3. dunhill

  luni, 23.01.2012 at 10:33

  Se vad aceleasi fete la fiecare protest cica apolitic condus de lideri ai pnl si usl.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai bune seturi LEGO Star Wars (P)

Publicat

Cele mai bune seturi LEGO din Războiul Stelelor sunt suficiente pentru a face orice fan să exclame de bucurie. În această listă, am inclus seturile care ne plac cel mai mult, scene dintr-o galaxie îndepărtată, în formă adorabilă de miniatură.

Pe lângă faptul că sunt un cadou potrivit pentru toate vârstele, cele mai bune seturi LEGO Star Wars vă permit să construiți cu nostalgie personajele și scenele preferate. Indiferent dacă doriți un kit din The Last Jedi, Solo: A Star Wars Story sau una dintre numeroasele emisiuni TV animate, există sigur un set care vă va satisface.

Poe’s Resistance X-Wing (Kit: 75102)

Unul dintre primele seturi LEGO legate de filmul The Force Awakens, acest model al navei spațiale X-Wing a lui Poe Dameron este un kit grozav, de dimensiuni medii, în ciuda faptului că are 717 piese. Nu se poate nega că această navă elegantă este una dintre cele mai cool din galaxie.

Există trei motive pentru care recomandăm acest set:

1) e realizat în culorile lui Poe: portocaliu și negru

2) include o minifigurină BB-8 care are propriul său scaun în spatele lui Poe

3) minifigurina Poe are barbă.

Yoda’s Jedi Starfighter (Kit: 75168)

Secretul succesului unor seturi LEGO Star Wars de pe emag.ro este destul de simplu: ați văzut filmul și vă place să recreați o scenă și poate să modificați un detaliu sau două. Lucrul ingenios al acestui set este că echivalentul său de pe ecran nu a apărut încă în niciunul dintre filmele de acțiune live, ci a debutat în emisiunea TV Clone Wars. Setul include atât o minifigurină Yoda, cât și R2-D2, și cea mai bună parte – Starfighter-ul propriu-zis, care are aripi pliabile, tiruri cu arc și câteva tunuri laser. Acest lucru ar putea funcționa bine alături de Poe’s X-Wing, ca o flotă de tip fantezie a Rebeliunii.

Duelul final al Stelei Morții (trusa: 75093)

Acest kit include tot ce aveți nevoie pentru a recrea una dintre cele mai bune scene ale filmului – confruntarea finală dintre Luke, Darth Vader și împăratul Palpatine. Deși nu este un set masiv (724 de piese), are o mulțime de caracteristici interesante care îl fac unul dintre cele mai interactive jocuri, odată completat. Camera tronului se deschide, încăpând toate cele cinci minifigurine. Există o funcție de salt forțat pentru Luke, scări și poduri colapsate și un tunel în care să-l împingeți pe Palpatine.

Șoimul Mileniului (Kit: 75212)

Pentru a coincide cu lansarea filmului Solo: A Star Wars Story, LEGO a lansat o nouă versiune a navei Millennium Falcon. Cunoscut sub numele de ediția Kessel Run, acest set este fără îndoială aceeași navă pe care o cunoaștem și o iubim, într-o nouă versiune. Asta și datorită faptului că Han nu a avut încă ocazia să lovească nava în timpul Kessel Run-ului. Bucurați-vă de culorile strălucitoare – cărămizile pentru corpul principal al navei sunt albe, nu gri precum versiunea 75105 The Force Awakens – și locul în care se află capacul de evacuare. Setul vine cu minifigurine ale tânărului Han, Chewie, Qi’ra, tânărului Lando Calrissian, Quay Tolsite și un Kessel Operations Droid, plus un droid DD-BD.

Speeder-ul lui Rey (Kit: 75099)

Rapid și ieftin. Asta rezumă speeder-ul lui Rey și acest set LEGO mult iubit. Dacă doriți un set simplu, ușor de asamblat și care arată minunat pe raft, alături de suporturile de cărți AT-AT, atunci acesta este setul pe care îl căutați. Aparatul de transport bătătorit al lui Rey debutează în The Force Awakens, unde se plimbă prin Jakku, colecționând tot ceea ce găsește, în interiorul compartimentului său de depozitare. Din fericire, acest set LEGO este o recreație loială a acelei plimbări. Include o trapă de depozitare pentru a vă ascunde comorile minuscule, împreună cu o geantă montată lateral, blaster, ferăstrău și binoclu. Plus o minifigurină Rey.

AT-ST Walker (Kit: 75153)

Cu un rating solid de 4,5 stele pe Amazon de la peste 300 de clienți, AT-ST Walker este un set de nelipsit din colecția dvs. LEGO. Este greu de imaginat o colecție LEGO Star Wars completă fără unul dintre aceste vehicule terestre. În vreme ce Rezistența are transportul lor iconic – X-Wing – inconfundabila creație cu două picioare a Imperiului ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca AT-AT-ul mai mare. Totuți, acest set este la fel de distractiv de construit. Kitul vine cu un Rebel Trooper, Baze Malbus și o minifigurină de șofer. Cu 449 de bucăți, acest set este o construcție distractivă, care nu va dura zile întregi.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO Prefectul de Alba face declarații după ce județul a depășit incidența de 3 la mie și intră în Scenariul Roșu

Publicat

Prefectul Nicolae Albu face declarații în contextul creșterii incidenței COVID în județul Alba până la indicele de scenariul roșu.

Reamintim că județul Alba are incidență COVID la 14 zile de 3.06, potrivit datelor comunicate oficial de Grupul de Comunicare Strategică.

Știre în actualizare

Prefectul de Alba spune că marți va avea loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care se vor lua o serie de măsuri.

Prefectul spune că măsurile se vor lua punctual, pe fiecare localitate și se vor intensifica măsurile de control.

Totodată acesta a anunțat că în județ mai există locuri în spitalele COVID, dar și la ATI.

În acest context, măsurile care pot fi aplicate, potrivit legislației în vigoare, sunt intrarea tuturor unităților de învățământ din sectorul preuniversitar în scenariul 3 (roșu) – adică activitate exclusiv online, obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, pe lângă cele interioare, întreruperea activității cu clienții la interior în restaurante, baruri, cafenele, cinematografe. Pentru restaurante/baruri/cafenele se poate permite continuarea serviciilor de catering/take away/delivery.

Astfel de măsuri sunt decise de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

PNL și-a impus cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Alba. Marius Hațegan și Dumitru Fulea rămân adjuncții lui Dumitrel

Publicat

Cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Alba au fost aleși marți în prima ședință de după constituirea noului consiliu.

Este vorba despre Dumitru Fulea și Marius Hațegan, doi reprezentanți ai PNL care de fapt și-au păstrat funcțiile de adjuncți ai lui Ion Dumitrel. 

Reconfirmarea lor în funcție de către majoritatea liberală din noul consiliu județean a fost o simplă formalitate.

Cei doi au fost propuși de altfel chiar de Ion Dumitrel și au fost aleși fără emoții, în condițiile în care liberalii deține 19 posturi de consilieri județeni.

Cei doi au obținut exact 19 voturi.

Alte propuneri făcute de partide:

Marcela Dărămuș – PSD (6 voturi)

Mihail David – USR PLUS (4 voturi)

Petronela Camelia Trîmbițaș (voturi)

Marius Hațegan
Dumitru Fulea
Simion Crețu
Marius Ceteraș
Adrian Negruțiu
Virgil Tătar
Simone Albani – Rocchetti
Raul – Dumitru Chiriac
Cătălin – Răzvan Comșa
Silvia Alina Hărăguș
Tudor Ponoran
Maria Mirela Mocan
Ioan Uțiu
Teodora Adela Bălău
Simona Itu
Ioan Dan Cherecheș
Marcel Simion
Vasile Stănescu
Cristian Barb

PSD

Călin Gheorghe Matieș
Eugenia Marcela Dărămuș
Laurențiu Crișan
Ioan Matei
Petru Romi Dragosin
Corneliu Mureșan

USR

Beniamin Todosiu
Mihail David
Gheorghe Claudiu Nemeș
Marius Nicolae Rof

PMP

Petronela Camelia Trîmbițaș
Filofteia Barstan
Laurențiu Marian Besoi

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidență de SCENARIU ROȘU în ALBA. Situația cazurilor COVID pe localități, actualizată de Direcția de Sănătate Publică

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba a prezentat, marți, situația actualizată a incidenței cazurilor de COVID-19 în județ. Este vorba despre situația cazurilor noi în intervalul ultimelor 14 zile, raportate la mia de locuitori.

În total, la nivelul județului Alba, incidența cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este de 3.06 (anterior 2.95), potrivit DSP.

În perioada 6-19 octombrie 2020, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 1.162 de infectări noi cu coronavirus (anterior 1.119).

Cele mai multe îmbolnăviri sunt în mediul urban, adică 947 (anterior 913), cu incidența de 4.15 (anterior 4.00).

Cea mai mare incidență a cazurilor noi este la Aiud – 7.04 (anterior 6.88). La Alba Iulia este de 4.28 (anterior 4.19). La Ocna Mureș este de 6.68 (anterior 6.53).

Incidență peste 3/mia de locuitori mai este la Câmpeni – 5.05 (anterior 4.78), Sebeș – 3.96 (anterior 3.81), Cugir – 3.71 (anterior 3.55).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba) – în actualizare:

Mediul urban – 947 cazuri noi în perioada 6-19 octombrie – / rata incidenței COVID 4.15.

Localitate – populație – cazuri în perioada 6-19 octombrie – incidența cazurilor COVID-19

Aiud – 25566 – 180 cazuri7.04

Ocna Mureș – 14076 – 94 cazuri 6.68

Câmpeni – 7521 – 38 cazuri5.05

Alba Iulia – 76820 – 329 cazuri4.28

Sebeș – 33042 – 131 cazuri3.96

Cugir – 25884 – 96 cazuri3.71

Teiuș – 7303 – 15 cazuri2.05

Abrud – 5291 – 10 cazuri1.89

Blaj – 20792 – 42 cazuri2.02

Baia de Arieș – 3855 – 5 cazuri1.30

Zlatna – 8032 – 7 cazuri1.42

Mediul rural – 215 cazuri noi în perioada 6-19 octombrie / rata incidenței COVID – 1.42

Localitate – populație – cazuri în perioada 6-19 octombrie – incidența cazurilor COVID-19

Săliștea – 2395 – 18 cazuri – 7.52

Stremț – 2486 – 11 cazuri – 4.42

Ciugud – 3273 – 14 cazuri – 4.28

Cricău – 2016 – 8 cazuri – 3.97

Cut – 1285 – 5 cazuri – 3.89

Unirea – 4980 – 19 cazuri – 3.82

Rimetea – 1012 – 3 cazuri – 2.96

Sohodol – 1693 – 5 cazuri – 2.95

Vințu de Jos – 5525 – 16 cazuri – 2.90

Daia Română – 3141 – 9 cazuri – 2.87

Noșlac – 1834 – 5 cazuri – 2.73

Hopârta – 1160 – 3 cazuri – 2.59

Lunca Mureșului – 2597 – 6 cazuri – 2.31

Rădești – 1315 – 3 cazuri – 2.28

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate