Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

EDITORIAL: Cum ne-a furat primarul Pleșa, Crăciunul. Târgul de iarnă de la Alba Iulia: de la atmosferă de sărbătoare, la bâlci

Publicat

Târgul de Crăciun din 2022 de la Alba Iulia a fost un fiasco total, iar situația pare a nu se schimba nici în 2023. Anul trecut a fost o atmosferă de bâlci, în care zgomotul mașinuțelor electrice ce se loveau unele de altele se îmbina cu muzica din patinoar și mirosul rânced al uleiului de la prăjitul de langoși. 

Un brad strâmb, slab împodobit trona drept monument al lipsei de imaginație și gust a actualei conduceri a primăriei. 

Într-o Cetate cu un potențial imens, punctul zero al orașului, administrația Pleșa a preferat și preferă să ascundă Târgul de Crăciun în șanțurile Cetății și să lase pustie, la propriu, zona istorică.

Da, dacă este să ne raportăm la un târg de Crăciun de la sat, cel amenajat în ultimii doi ani este un succes. Dar dacă este să ne raportăm la ce este în jurul județului, la Sibiu sau Cluj, pare un eșec.

(târgul din 2022)

 

Și nu o zic eu, o zic mare parte din locuitorii orașului și ai județului. De la părinți care preferă să își ducă copiii la Sibiu, la localnici deranjați și turiști care au râs când au văzut Târgul de Crăciun din Cealaltă Capitală.

(deschiderea târgului de Crăciun, din 2021)

Dar, hai să nu ne raportam la Cluj sau Sibiu, ci la ce am avut. La cum arăta târgul în administrația Hava. Hai să ne întoarcem în timp și ne amintim de Crăciunul din Piața Cetății.

Târgul de Crăciun din Piața Cetății: atmosferă de sărbătoare cu miros de vin fiert și scorțișoară

Fiecare are o experiență personală, eu mi le aduc aminte pe cele din anii 2015 – 2017. Atunci când un tunel de lumină te prelua din zona muzeului de istorie și te introducea într-o poveste: cea a sărbătorilor de iarnă.

Prin tunelul de lumină, ajungeai în punctul zero al orașului: Piața Cetății. O cupolă de lumină îmbrăca Piața, iar în mijloc trona bradul de Crăciun. Sania Moșului, patinoarul într-o parte, câteva jocuri pentru copiii și, din loc în loc, bușteni scandinavi aprinși.


Apoi, în unele perioade, dacă nu ningea, funcționa un aparat artificial de zăpadă. Era un spațiu compact, dar care te băga în atmosfera de sărbătoare.

Era cozy, era fain. Mai ales că de jur împrejur erau amenajate căsuțele unde puteai să intri și să stai la un vin fiert, o cafea sau un ceai.

Au mutat târgul din cauza locatarilor deranjați de zgomot

Ce au făcut oamenii din administrația Pleșa? Au mutat târgul din cauza faptului că muzica de la patinoar deranja locuitorii din clădirea Ierihon. Cel puțin asta e varianta oficială.

Cum ar fi să se plângă cei din centrul vechi din Sibiu sau din Brașov că sunt deranjați de evenimentele din cele două piețe?

La fel, oare oamenii din centru care stau la case nu sunt deranjați de live-urile care bubuie de la un restaurant până la 4 dimineața? De ajung localnicii să știe ce bugetar cu statut special își serbează ziua, numai după dedicațiile date.

Dar pacienții de la Infecțioase, aia cu perfuzii în ei, nu sunt deranjați de bașii de la barul de peste stradă? Sau până de curând de la barul din lateral?

Mai mult de atât, sutele de locuitori din blocurile din fața Cetății nu au fost deranjați de claxoanele a sute de TIR-uri care nu s-au oprit decât târziu în noapte?

Să fim serioși, s-a mutat ca să nu mai fie ”ce au făcut ăia dinaintea noastră”.

Cetatea pustie în 2022 și bâlciul din șanțuri

Recunosc că, în ultimii doi ani, am fost de vreo trei sau patru ori la târgul din șanțuri. De două ori, pentru că sunt reporter și trebuia să fiu acolo.

În 2021, când la deschidere Primăria i-a ținut în ploaie pe copiii de la corul Theotokos și în 2022, când mă uitam la cei care învârteau roata pentru a câștiga un pluș sau la cei care se dădeau în mașinuțele electrice.

Tot în 2022, la nici 20 de metri, era o tarabă mai mare la care se vindeau mici, cefe, hamsii și alte preparate făcute la grătar.

În 2022, Cetatea a fost lăsată pustie. Era o imagine dezolantă să ajungi din zona Centru până la târgul din șanțuri.

Lumina slabă dintre Poarta I și a II-a a Cetății era un prim semn.

De altfel, ca o paranteză, Cetatea e prost luminată pe tot timpul anului. De la panta dintre cele două porți, la tot parcul Cetății, care e în beznă mai tot timpul. Începi să crezi că nimeni din primărie nu ajunge prin zonă. Doar pe zi, când e vreun eveniment și trebuie să apară în poze.

 

Apoi ajungeai în Cetate, pustiu. Câteva elemente de lumină aruncate pe stâpi. La un moment dat apărea și tunelul de lumină care începea dintr-o parte și se termina în alta, nu avea nici o noimă, intrai, ieșeai.

Târgul în sine putea fi văzut de pe esplanada Catedralei. Muzica de la patinoar se auzea pe lângă slujba din boxele Catedralei și zgomotul produs de mașinele electrice care se loveau non stop unele de altele.


Jos, în șanțuri, atmosfera era una de bâlci. Căsuțe cu vin fiert, ciocolată și câteva produse de patiserie. Zona slab luminată era completată de un pavilion de lumină care acoperea patinoarul și mașinile electrice.

Imaginea actualei administrații, redată într-un eveniment simplu.

Planuri pentru 2023

Primăria se pregătește să amenajeze târgul, tot în șanțuri. La fel, cu pationar, brad natural și căsuțe pentru comercianți. Mai au în plan și un mini târg în curtea Palatului Princiar.

Ar urma să se deschidă în 6 decembrie, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae.

Deși au existat niște discuții cu cineva din staff-ul de la Untold pentru amenajarea unui târg la Alba Iulia, nu s-a mai întâmplat nimic. A mai rămas doar declarația primarului Pleșa și cam atât.

În schimb, târgul de Crăciun de la Sibiu este la 50 de minute distanță, direct pe autostradă. Acolo nu se plâng vecinii de zgomot și nici nu se lovesc între ele mașinuțele electrice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Unul

    joi, 16.11.2023 at 21:02

    Ce Crăciun să mai fure și primaru’, când el săracu’ a rămas de muuuult timp fără oraș ? De priceput ce e a umplut străzile cu șanțuri și gropi, a făcut traficul imposibil și el se izmenește cu procese habsburgice cum că hunii ne fură Ardealul. Poliția e inexistentă dar face, sanchi, filtre la oha. În loc să dirijeze traficul pe străzi poliția se face că protejează…. Probabil gropanele „smarte” ale primarului năuc. Mare pacoste un om ca ăsta pe capul orașului. Și, colac peste pupăză, mai vrea un mandat. E glumeț rău omu’… Duuuuuuu-teeeee, ar fi singura încurajare pentru ceea ce mai vrea.

  2. Cornel

    joi, 16.11.2023 at 21:23

    Atâta s-o putut.Ca sa nu zic altceva.Slab,foarte slab.Dar,nu e asa?Vechea administratie e de vina,pentru tot cse întâmplă sau nu în actuala administrație.
    Păcat de potențialul orașului.Alte administrații sau primari ar da orice sa aibă o cetate cum este în Alba Iulia.
    Rușine domn Primar,rușine!

  3. Cornelia

    joi, 16.11.2023 at 21:43

    Primaru si cei ce voteaza, consilierii locali!

  4. Mircea

    joi, 16.11.2023 at 23:27

    Vai da la ce se pricepe omu asta.Au stricat toate trotuarele vu mult inainte de a face drumurile si acum toarna ultimul strat si tot nu sunt gata.Asta da mobilitate urbana nici cu trotineta,nici cu bicicleta nici pe jos.Bravo lui ca macar impreuna cu alt specimen (funar) au arestat unu pe huni altu pe imparatu traian.Daca nu ar fi de plans am rade.Cum nu vi tu Țepeș doamne

  5. Alex

    vineri, 17.11.2023 at 02:29

    Nu mai votați PNL,USR,PSD dacă vreți să o duceți bine, dacă nu suferiți în tăcere 😉

  6. Marieta Florea

    vineri, 17.11.2023 at 06:28

    E austeritate , domnilor! Daca erau prea multe lumini l -ati fi criticat ca risipeste resursele bugetului! Bucurati-va de Craciun, materialul e mai putin important. Si apoi langosi fara miros de ulei prajit, unde s- a mai auzit!

  7. Mircea

    vineri, 17.11.2023 at 08:40

    Nu pune nici lumini nici stelute ca nu este capabil de nimic.In orimul an a prostit pe toata lumea cu economii dar de fapt era incompetenta si habarnism.Nimeni nu zice sa nu faca dar cu gust nu cu lauda si iese nimic.Mergeti la primarie cu ceva si sa vedeti ce angajati sunt completeaza cu pixu pe formulare adeverinte in loc sa le scoata la calculator acum in sec 21 si ne mai miram de lips de viziune

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax