Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL: Începe mâncătoria în partide, la Alba Iulia: Primele jocuri de culise pentru candidaturile la Primărie și Parlament

Publicat

Vine peste noi un an cu nu mai puțin de patru rânduri de alegeri: europarlamentare prin primăvara lui 2024, locale pe la sfârșitul verii, parlamentare în toamnă și prezidențiale aproape de intrarea în iarnă.

Chiar dacă s-ar putea să se comaseze localele cu parlamentarele sub pretextul economiilor la buget, adevăratul motiv fiind de fapt folosirea primarilor pentru mobilizarea oamenilor să voteze și parlamentarii din același partid “la pachet”, tot o să mergem la vot de cel puțin trei ori, anul viitor.

2024 – anul bătăliei decisive pentru Primăria Alba Iulia

Va fi anul unor bătălii crunte nu doar între PSD, PNL, AUR și USR, ci și în interiorul partidelor, pentru un loc mai bun pe listă.

Iar sforăriile din interiorul partidelor au început deja, inclusiv în Alba.

Un banal sondaj publicat în Alba24, făcut pentru validarea unor cifre vehiculate prin tot orașul, dar neasumate de nimeni, a provocat scandaluri și ședințe în sediile partidelor din Alba.

Parcă niciodată nu a început atât de devreme circul uneltirilor, semn că interesul pentru alegerile de anul viitor este mare, mai ales că se prefigurează o schimbare de generații, apar niște personaje noi și flămânde, iar PSD simte miros de sânge venind dinspre un PNL aflat într-o oarecare derivă.

La europarlamentare, Alba nu va mai conta prea mult.

Mircea Hava, ultimul mandat de europarlamentar

Mircea Hava nu cred că va mai prinde un loc eligibil pe lista PNL, unde e înghesuială mare, iar transferul la PSD cu 20 de primari și bagajele aferente promise nu i-a ieșit.

Deci va fi așa, o rundă de încălzire fără mari mize locale… un fel de sondaj pe cifre exacte, fără marja de eroare pentru alegerile din toamnă.

La locale se schimbă situația, pentru că lucrurile sunt încurcate destul de rău, de pe acum.

Pleșa conduce detașat: este cel mai apreciat, dar și cel mai înjurat

Primarul Pleșa pare a fi, cel puțin deocamdată, pe primul loc în mintea albaiulianului. Dar tot pe buzele tuturor e numele lui de câteva săptămâni, de când drumurile orașului seamănă cu cele din Bahmut.

Știu, nu-i vina lui, omul pune în aplicare un plan de mobilitate urbană gândit în laboratoarele Mircea Hava – Nicușor Moldovan, acum câțiva ani.

Dar șoferii nu știu asta și pe “Gabi” îl pomenesc în drumul lor către casă. Norocul lui este că lucrează la mega-planul ăsta niște firme serioase care aproape sigur vor termina la timp și drumurile vor arăta bine înainte de alegeri.

Ghinionul lui va fi însă faptul că schimbările finale la configurația drumurilor din Alba Iulia nu vor aduce neapărat o îmbunătățire a traficului.

Să vă explic: vom avea porțiuni foarte lungi de drum pe care acum circulăm pe două benzi, dar după terminarea lucrărilor vom circula pe una singură, cealaltă fiind dedicată exclusiv circulației autobuzelor.

Deci pot să pun pariu de pe acum că vom sta mai mult în trafic în șir indian, în timp ce pe lângă noi vor trece autobuze goale.

Și tot nu vom avea o pistă de biciclete neîntreruptă între Micești și gară, să zicem. Bașca, vom avea și mai puține locuri de parcare pentru că dispar aproape 100 de pe bulevardul Revoluției, iar proiectele parcărilor noi de la spital și zona Turturica încă sunt la stadiul de 3D.

Ce opțiuni are Pleșa cu USR

Pe lângă super-șantierul ăsta cu care s-a trezit pe cap, Pleșa mai are o problemă: nu mai are partid care să-l susțină în viitoarele alegeri, pentru că USR Alba e minunat, dar nu prea mai există.

Așa se explică de ce primarul pare a-și căuta refugiu într-un partid mai mare, care să-i garanteze încă un mandat. Prima opțiune e o întoarcere în PNL, cel mai firesc gest posibil.

Mai ales pe fondul unei crize de candidați fără precedent prin care trece PNL, aflat pe un nemaivăzut loc 3 în sondaje.

Deci ar fi un aranjament de tip “win-win”, prin care Pleșa rămâne primar și Dumitrel se poate lăuda că a recuperat Alba Iulia pierdută de candidatul lui Hava în 2020.

PSD își caută candidatul, deși are unul

O informație surprinzătoare vine însă de săptămâna trecută, când se pare că Pleșa s-a întâlnit cu Victor Negrescu – europarlamentar PSD care păstorește și organizația Alba și care se mai abate de pe ruta Bruxelles-București, pe la Alba Iulia, să lege niște prietenii.

Nu știu exact cine a inițiat întâlnirea, însă negocierea poate folosi ambelor părți. Adică Pleșa îi arată lui Dumitrel că ar fi cazul să se grăbească dacă vrea să-l cheme înapoi, iar Negrescu simte că e cea mai mare ocazie din ultimii 30 de ani ca partidul să câștige Primăria Alba Iulia și nu vrea să o rateze, indiferent dacă primarul PSD se va numi Matieș sau Pleșa.

Iar Matieș nu se va ofusca prea tare dacă va trebui să renunțe în favoarea lui Pleșa, atâta timp cât va avea asigurat locul în Senat și, eventual, conducerea județeană a partidului.

PNL a scos la înaintare ”omul de sacrificiu”. Dumitrel a spus ”pas”

PNL, pe de altă parte, nu s-a mai întâmplat să plece la drum de pe locul 3.

Marius Hațegan pare a fi un candidat de sacrificiu, unul care a acceptat să-și ia castane de dragul echipei, pentru că nimeni altul nu și-a asumat să piardă.

Probabil îi și convine poziția de voluntar, care-i permite să crească în partid și va putea emite pretenții mai mari în viitor.

Asta pentru că nu se profilează, cel puțin deocamdată, un alt candidat capabil să recupereze orașul.

Și e destul de târziu, chiar și pentru un partid foarte bine organizat local, cu mecanisme verificate și reglate de mulți ani, cu oameni care știu cum se câștigă alegerile și cum se mobilizează la vot simpatizanții de partid, casă cu casă.

Din păcate pentru ei, nu par a avea personajul principal în spatele căruia să se alinieze.

Pe lângă Marius Hațegan, au mai fost sondate niște nume, dar aproape niciunul nu trece de marja de eroare.

Rezerva de cadre a PNL-ului

Nicușor Moldovan, wunderkind-ul pregătit de Hava să-i fie la un moment dat succesor, nu e dispus să renunțe la leafa de Bruxelles ca să vină de pe acum în tranșeele din Alba Iulia și drept urmare notorietatea îl ține undeva la 5% din intenția de vot; Marius Filimon – viceprimarul –  nu are nici ambiție, nici anvergură de primar; Dumitrel nu renunță la Consiliul Județean; Nistor n-are nici cel mai mic motiv să dea Sebeșul din mână, pentru Alba Iulia de pe gard.

Deci, cam bate vântul și Hațegan va sta pe poziție, cel puțin până se decide Pleșa încotro o ia.

Măgăriile imobiliare și-au găsit culcuș la AUR

AUR nu va conta la locale, dar e posibil să prindă 1-2 locuri în consiliul local viitor. Deci vom avea iarăși circ de prost gust făcut de același personaj imund care polua ședințele de consiliu cu părerile lui habarniste pe orice subiect, mai ales pe cele în care are interese (imobiliare) directe.

Schimbări dictate de ”pe caiet” la PSD pentru Parlamentare

La parlamentare, vor fi câteva schimbări interesante la mai toate partidele din Alba.

Se profilează un fel de schimb de generații și apariția unor personaje noi în peisaj.

Cel mai interesant e un nume care până acum nu a fost în atenția publică, dar care se vehiculează intens în ultima vreme.

Poate ați auzit de Voicu Vușcan, director la Elit și acționar la Alba Mall; un personaj al cărui nume se leagă strâns de omul de afaceri Dorin Mateiu, fostul proprietar al companiei Elit și acționar majoritar la Alba Mall, businessman de succes cu afaceri imobiliare în București, rezident la Monaco și alte asemenea atribute elitiste.

Voicu Vușcan este mâna dreaptă a lui Mateiu în multe dintre business-uri, deci omul său de încredere. Probabil ați auzit de Vușcan în urma unui exercițiu de real-time marketing făcut acum câteva luni când și-a declarat public indignarea și supărarea pe Austria, care ne ține la ușa Schengen.

Atunci, bine sfătuit de cineva, Vușcan și-a postat pe Facebook “năcazul” și decizia de a întrerupe orice relații de business cu furnizori și clienți austrieci.

N-a detaliat el prea multe și n-aș băga mâna în foc că nu-și mai alimentează BMW-ul seria 7 la OMV, dar postarea a fost preluată de presă și a făcut ceva valuri.

De ceva vreme, Vușcan face valuri și în culisele politicii locale. Omul vrea cu orice preț să fie candidat. Nu contează la ce sau din partea cărui partid. Candidat să fie și mai ales să fie cu succes.

Primar, deputat, senator, ajutor de câine lup, numai să fie ales sigur-sigur. A luat la rând toate partidele din Alba: PSD, PNL (care i-a pus în față niște cifre de notorietate, care l-au cam dezumflat), USR și chiar infamul AUR.

Insistența cu care se autopropune peste tot e cel puțin ciudată si pare a ascunde o misiune… cineva vrea musai să aibă un om politic la butonieră, iar banii nu sunt o problemă.

Sau poate mă înșel eu și Vușcan, ajuns la criza vârstei de mijloc, e sătul de bani și vrea să facă ceva pentru popor. Doamne-ajută, că avem nevoie de politicieni cu grijă față de țărișoară!

Aici intră din nou în scenă Victor Negrescu și aproape pot pune un nou pariu: Vușcan va fi locul 1 pe lista PSD pentru Camera Deputaților, iar Tuhuț se întoarce la TAF-uri și autogredere la Ciuruleasa.

Interesant va fi să vedem numele de pe locul 2 la deputați, care are șanse mari să iasă la numărătoare. Pariul meu este pe Corneliu Mureșan, actualul subprefect de Alba.

La Senat, Matieș e de neclintit de pe primul loc. Ia, ițarii, chimirul și clopul din cap si-au făcut treaba și acum îl vedem peste tot la televiziuni, semn de apreciere dinspre Kiseleff.

La PNL, lucrurile sunt mai puțin complicate: Roman – deputat etern, posibil și singurul care va mai rămâne din lista PNL și probabil Bumb – senator încă o tură, dacă nu-i iese jocul cu ANRE.

Asta dacă nu cumva apare Hava pe primul loc la Senat, drept compensație pentru locul pierdut la Bruxelles.

USR nu mai prinde niciun loc, însă AUR va avea aproape sigur un deputat.

Dacă vi se pare complicat sau neverosimil, salvați articolul și vorbim în toamna lui 2024.

Până atunci, Alba24 vă ține la curent cu ce se mai coace în cuptoarele de partid!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Alin

    luni, 17.04.2023 at 20:18

    Bine ca nu i-ați spus numele posibilului consilier din partea AUR ca iar apărea piticu pe Facebook cu realizările lui . Despre Roman , e nevoie de încă un mandat deoarece încă mai are de angajat oameni prin instituțiile publice din Alba Iulia ( angajări caritabile, cazuri sociale , binenteles)

  2. pilu

    luni, 17.04.2023 at 20:21

    Aşa-i, marfă slabă şi uneori de proastă calitate în politica albaiuliană. Când am citit oferta din PNL nu ştiu să râd sau să plâng ? Nişte lălăitori de prim rang. Ăştia în afară de aceşti amorfi nu au nimic credibil.Iar moşu Hava, ar fi bine să-şi scrie memoriile, dar alea adevărate.

  3. Mirko patrotul

    marți, 18.04.2023 at 08:14

    Ma bazez pe vuscan.sper ca asa cum il stiu ………….si capabil doar sa fure de la ……….cu camionul,tirul cu contul din banii……. face fata in psd cu brio.aceias stofa ca orice psd-ist

  4. Abureală

    marți, 18.04.2023 at 08:17

    Lipsa în analiza, opinia alegătorilor care vor trage niște șuturi memorabile paiatelor de doi lei din politica județului. Se pot înghesui cit vor pe la partide, dar oamenii SUN SATUI de politicieni !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax