Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL LIBERTATEA: Impotența mămăligii centenare sau cum să celebrăm un veac de singurătate, la Alba Iulia

Publicat

Colegul nostru, Ovidiu Hațegan, a fost invitat de Cătălin Tolontan să contribuie la un proiect dezvoltat de Libertatea.ro, prin care ziarul se deschide și pentru opiniile jurnaliștilor ”din provincie”. ”România Mare a început acum 100 de ani la Alba Iulia și am ales, simbolic, ca de acolo să vină primul invitat permanent al paginilor Libertății: Ovidiu Hațegan, jurnalist din Alba Iulia” a scris Cătălin Tolontan pe contul său de facebook. Editorialul de mai jos a fost primul text publicat de acesta în Libertatea.

Impotența mămăligii centenare sau cum să celebrăm un veac de singurătate, la Alba Iulia

De Ovidiu Hațegan

În anul în care România a făcut-o cel mai tare de oaie, nici Alba Iulia nu se lasă: va oferi brânză telemea cu mămăligă celor peste 100.000 de musafiri care vor descăleca în oraș, cu prilejul Zilei Naționale.

Tradiționala fasole cu ciolan de anii trecuți, rezultată în urma combinației dintre primărie și un lung lanț național de magazine vânzătoare de pomelo, mici și banane la ofertă, nu mai are suficientă încărcătură simbolică… Pe de altă parte, amestecul galben și fierbinte, pentru simplul fapt că ar putea exploda într-o zi, e altceva. Exprimă potențial național; cum s-ar spune, este pumnul de fier de la capătul răbdării, care ar putea… jap! Dar nu vrea, preferă să fâsâie.

Așa și noi, am fi putut arăta mai bine după un veac de singurătate de la Unire, dar n-am vrut. Centenarul ne-a luat prin surprindere exact cum ia viitura anuală satele din Vaslui.

Axul Unirii, realizarea anului în România (în lipsa construcției de autostrăzi și alte chestii logice) se încropește de zor în aceste zile în jurul unui element central care poate fi catalogat cu indulgență ca unul contestabil. Patru cruci imense se apleacă una spre cealaltă formând un fel de logo-cvarter al Facebookului. Unlikeable!

Nici vorbă de plagiat! A fost plănuit în anii 90, pe vremea omului bicentenar Ion Iliescu, ca rezultat al unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

Din lipsă de bani, nu a fost construit atunci. Din lipsă de idei, a trebuit construit acum. Din lipsă de Brâncuși, asta e.

Bine măcar că vine lumea în Cealaltă Capitală, cum s-a autoporeclit Alba Iulia pe pliantele turistice. Autoritățile nu sunt încă hotărâte cu privire la număr: să tot fie între 100 și 150.000 de vizitatori. O aproximare cât un coșmar logistic.

„Atât de multă lume și atât de puține locuri de cazare?” s-au întrebat pe booking apropitarii locali de coșmelii. Tot ei și-au dat și răspunsul, astfel încât norocoșii mai pot găsi câteva camere la prețul de peste 3.000 de lei pe noapte.

Până și hotelierii maghiari din zonă au intrat în spiritul Centenarului și sunt și ei în criză de locuri de cazare. La banii ăștia sunt gata să ridice (din bernă) tricolorul.

Pentru că tricolorul e baza. Cu el la gât, politicienii anului 2018 vor lăcrima cu gândul la țărișoara lor. Se vor bate cu pumnul la patriotism și vor aproxima patetic versurile imnului național.

Cu tupeul solemn al prostului, vor depune coroane de flori la statuia lui Iuliu Maniu din Alba Iulia. Ei, urmașii ideologici ai măcelarilor care au distrus generația Unirii de la 1918 în închisorile staliniste, se bazează încă o dată pe impotența mămăligii.

Text publicat în Libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax