Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului. Greva CONTINUĂ. Câți bani au cerut profesorii în plus la salariu

Publicat

Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor citate de Edupedu.ro. Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale respingând ultima ofertă de majorare salarială înaintată de Guvern.

Guvernul  le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Sumele nete de care ar fi beneficiat aceștia ajungeau la un pic mai mult de jumătate.

De asemenea sindicaliștii nu au fost de acord nici cu majorarea salariului pentru profesorii debutanți în trei tranșe ci au cerut ca această majorare să fie făcută într-o singură tranșă.

Atât cei din Federaia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

UPDATE: Ce au transmis sindicatele

Sindicaliștii au transmis că oferta a ajuns în teritoriu, dar ”organizațiile ne-au spus că se respinge”.

Sindicatele din Educație nu sunt de acord cu eșalonarea și cu suma de 1000 de lei de la 1 iunie și au cerut dublarea sumei: 2.000 de lei net.

”Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori” au spus aceștia.

În această situație, greva continuă.

Grevă în Educație: Care a fost oferta Guvernului

Guvernul a anunțat miercuri creșteri salariale cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie pentru cadrele didactice și de 400 de lei pe lună pentru personalul nedidactic din Educație. Este vorba despre venituri brute.

Angajații rămân în mână cu aproximativ 650 și respectiv 230 de lei lunar.

”Guvernul României va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ce condiții au pus sindicatele

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că, deşi oferta Guvernului este un pas înainte, sindicaliştii au respins-o. 

”Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe 3 ani a măririi salariului şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a agirmat Hăncescu.

Potrivit acestuia, ”aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”. 

”Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare”, a mai transmis Hăncescu.

UPDATE AICI: Reacția Guvernului dupa negocierile cu sindicatele din învățământ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax