Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii care au luat 10 la BAC și Evaluare Națională vor fi premiați. Câți bani vrea să dea guvernul. DOCUMENT

Publicat

Guvernul vrea să premieze absolvenții de gimnaziu și liceu care care au obținut media 10 la examenele naționale din acest an: Evaluare Națională, sesiunea 2023, și Bacalaureat, iunie-iulie 2023.

Ministerul Educației elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens. Elevii de clasa a VIII-a ar urma să primească 2.000 de lei, iar cei de-a XII-a 5.000 de lei. În total ar fi 558 de beneficiari.

În anul 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat(78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.

Cum motivează Guvernul acordarea premiilor pentru elevii de 10 de la Evaluare Națională și Bacalaureat

În nota de fundamentare se arată că ” Identificarea şi susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanțe școlare înalte reprezintă o parte integrantă a politicilor educaţionale promovate de Ministerul Educaţiei şi vizează aplicarea unuia dintre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România și anume principiul calităţii.

ME accentuează necesitatea susținerii participării școlare a copiilor și tinerilor din România, promovând atât accesul egal la educație, cât și creșterea performanței școlare.

Vezi și Când începe școala în septembrie: structura anului școlar 2023- 2024. DOCUMENT, calendar, cursuri și vacanțe

Pentru ca educația în România să reprezinte fundația solidă pentru dezvoltarea societății democratice moderne, trebuie să existe o viziune coerentă, care să reunească soluțiile la provocările actuale, precum și strategia pentru adaptarea la viitor.

Prin prezentul proiect de act normativ, se asigură un cadru normativ previzibil și stabil în sistemul de educație din România.

Ministerul Educației a precizat că proiectul prevede premierea, cu suma de 2.000 de lei, a fiecăruia dintre cei 466 de absolvenţi de gimnaziu care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională 2023.

În plus, ar urma să fie premiaţi, cu suma de 5.000 de lei, fiecare dintre cei 92 de absolvenţi de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat (78 la examenul naţional bacalaureat, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la examenul de bacalaureat german).

”În total, sunt propuşi pentru a fi premiaţi 558 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu. Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a mai transmis ministerul.

”Materializarea unui astfel de demers se înscrie pe linia programelor dezvoltate de ME pentru susţinerea excelenţei şcolare în învăţământul preuniversitar şi este în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în document.

Premii pentru elevii de 10 la Bac și Evaluare Națională: Ce conține Hotărârea de Guvern

Documentul AICI: Proiect_HG_stimulente_elevi_media_10_examene_nationale_2023

Nota de fundamentare AICI: NF_Proiect_HG_stimulente_elevi_media_10_examene_nationale_2023

GUVERNUL ROMÂNIEI

HOTĂRÂRE privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2023 și la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată și al art. 57 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2023 Ministerului Educației, titlul 57 „Asistență socială”, cap. 65.01 „Învățământ”.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației.

PRIM-MINISTRU,
Ion-Marcel CIOLACU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax