Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii de clasa a II-a susţin, joi, proba la Matematică la Evaluarea Naţională 2021. Rezultatele individuale nu se afișează


Publicat

Elevii de clasa a II-a susţin, joi, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale. Toate probele se susţine cu prezenţă fizică, potrivit Ministerului Educaţiei, iar durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test.

Elevii de clasa a II-a susţin, joi, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale.

Citește și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Proba de Limba română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura vineri.

„Toate probele se susţin cu prezenţă fizică, indiferent de scenariile în care se află unităţile de învăţământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi”, precizează Ministerul Educaţiei.

Testele sunt elaborate de Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea naţională la clasa a II-a.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test.

„Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate”, mai precizează sursa citată.

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a II-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Română – citit_EN II 2021

Model subiect/Test 2 Română – citit_EN II 2021

Model subiect/ Test 1 Limba maternă maghiară – citit

Model subiect/ Test 2 Limba maternă maghiară – citit

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – citit

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – citit

Model subiect/ Test 1 Limba română – scris_EN II 2021

Model subiect/ Test 2 Limba română – scris_EN II 2021

Model subiect/ Test 1 Limba maternă maghiară – scris

Model subiect/ Test 2 Limba maternă maghiară – scris

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – scris

Model subiect/ Test 2 Limba maternă germană – scris

Model subiect/Test 1 Matematică_EN II 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN II 2021Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Fotografie rară cu Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia în 1977. Blocurile turn erau în construcție. Unde se ”termina” orașul

Publicat

O arhivă maghiară găzduiește fotografii vechi din județul Alba. Printre acestea, o imagine din anul 1977 cu Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. 

În imagine se pot observa blocurile turn aflate în construcție și carosabilul pregătit pentru traficul rutier, inclusiv trecerea de pietoni, trasată.

În planul doi al fotografiei se poate observa că din capătul bulevardului nu mai era nimic. Practic, se poate spune că acolo se termina orașul.

O macara aflată în capătul dinspre Dacia, lucra cel mai probabil la o altă clădire, în timp ce blocurile cu 10 etaje din zona respectivă, încă nu existau.

Fotografia se regăsește în arhiva Fortepan.

O altă fotografie foarte rară a fost postată pe Facebook de administratorii grupului “Descoperă Alba Iulia”.

Alba Iulia foto veche ariesul

În primul plan sunt doi copii care se joacă, iar în planul al doilea se poate observa clădirea cinematografului Dacia și blocul cu zece etaje de lângă el, aflate atunci în construcție.

Sursă foto Bulevardul Transilvaniei 1977: Moștenitorii lui Fortepan / András Sütő

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OMS recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19. Se pot administra în cazuri foarte precise

Publicat

laborator

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial vineri două noi tratamente împotriva bolii COVID-19 – baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology, în cazuri foarte precise, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ) și vizează și varianta Omicron.

Primele simptome Omicron apar în zona capului, spune managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler.

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide.

Cele două nu le sunt recomandate însă tuturor pacienţilor.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce priveşte baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS îl recomandă în cazul „pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”, cărora trebuie să le fie administrat „în combinaţie cu corticosteroizi”, constatându-se „o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagonişti ai interleukinei 6’ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. „Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă”, nuanţează totuşi experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta „are aceleaşi efecte” ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

„Atunci când amândouă sunt disponibile”, alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, ‘în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor’, recomandă experţii OMS.

Baricitinib aparţine familiei de medicamente a ‘inhibitorilor de kinaze Janus’ şi este utilizat împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună.

Totuşi, celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib şi tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19, spun experţii OMS, lipsind date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi.

Arsenalul terapeutic împotriva acestei boli rămâne totuşi redus. În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina şi hidroxiclorchina, aminteşte AFP.

sursa: agerpres.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Băncile oferă dobânzi mai mici pentru ”credite imobilizare verzi”. Ce condiții trebuie să îndeplinească locuința

Publicat

Tot mai multe bănci oferă credite imobiliare verzi pentru achiziţia de locuinţe prietenoase cu mediul, iar dobânzile sunt ceva mai mici decât la cele ipotecare standard. Iar în această perioadă în care costurile cu energia sunt foarte piperate, o locuință cu consum mic de energie este ideală.

Casele prietenoase cu mediul sunt tot mai căutate, așa că tot mai multe bănci lansează credite speciale, cu dobânzi mai mici, pentru achiziția de locuințe cu un consum redus de energie, dar și cu prețuri mai piperate.

Astfel de credite au dobânzi mai mici decât cele tradiţionale şi în unele cazuri nu au nici comisioane de analiză sau de evaluare a imobilului

Un român care intenţionează să îm­prumute 225.000 de lei (46.200 de euro) de la bancă pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuin­ţe are la dispoziţie oferte care cuprind pe de o parte împrumuturile clasice de credite ipotecare standard, dar şi aşa numitele credite verzi.

De câţiva ani încoace câteva bănci mari din România vând credite verzi, adică finanţează achiziţia de lo­cu­inţe cu eficienţă energetică, dobânzile fiind sub ce­le ale creditelor imobiliare stan­dard.

Doar că astfel de credite nu sunt vândute de toate băncile din Ro­mâ­nia, potrivit datelor agregate de ZF doar patru mari bănci au în ofertă credite verzi.

Într-o perioadă marcată de scumpiri în lanţ la electricitate şi gaze, tot mai mulţi tineri pariază pe locuinţele eficiente energetic. Iar asta înseamnă facturi mai mici la utilităţi.

Pentru că există cerere, băncile şi-au adaptat portofoliul şi oferă împrumuturi imobiliare verzi

În ce condiții se acordă creditul pentru locuințe eco

Potrivit Digi24 avansul pentru un credit verde în lei este la fel ca un credit ipotecar standard, adică minim 15 la sută, însă diferența este la costuri, sunt costuri mai mici cu un punct procentual – 1,5, chiar două puncte procentuale. Aceste credite au dobânzi mai mici în general și nu au, de exemplu, comisioane de analiză sau evaluare imobiliară

În total, nouă bănci oferă astfel de împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 3,2% şi 4%. Unele dintre ele oferă inclusiv posibilitatea ca în primii cinci sau chiar zece ani ani dobânda să fie fixă.

Reprezentantul unei cunoscute bănci de România a declarat pentru Antena3 că suma maximă acordată printr-un credit ipotecar verde se ridică 2.800.000 lei.

Condiţia principală pentru obținerea creditului este ca locuinţa să aibă autorizație de construire emisă începând cu anul 2021 inclusiv și să aibă un consum anual sub 262 kWh pe mp pe an.

Dezavantajele creditelor imobilizare verzi

Cei care vor să acceseze astfel de împrumuturi trebuie să dovedească cu acte că locuinţa pe care urmează să o achiziţioneze este încadrată în clasa de eficienţă energetică A sau deţine o certificare energetică. În plus, trebuie să acceseze un credit mai mare pentru că imobilele prietenoase cu mediul sunt mai scumpe.

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei interesaţi să aleagă împrumuturi cu dobândă fixă în primii ani. Îşi asigură astfel o rată lunară constantă.

Avantajele creditelor verzi

– dobânzi şi comisioane mai mici decât la creditele ipotecare standard

– facturi la utilităţi mai mici decât în cazul unei locuinţe tradiţionale

Dezavantajele creditelor verzi

–    Locuinţele eficiente energetic sunt mai scumpe decât cele tradiţionale

–    Locuinţele trebuie să fie cel puţin din 2021 şi să aibă certificare energetică

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: Zf.ro, Digi24, Antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cui dai parola contului tău de Netflix? De ce este periculos să împărtășești datele de logare pentru aceste servicii

Publicat

Câte persoane au datele contului tău de Netflix? Sharing-ului conturilor cu subcripții la servicii online presupune anumite riscuri, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe reclame pe rețelele de social media, la tot felul de site-uri care promovează ideea de a împărtăși cu comunitatea de utilizatori ai respectivului site numele de utilizator și parolele folosite pentru accesarea unor diverse servicii online precum Netflix, Apple Music, Disney Plus, Prime Video, Office 365 și multe altele.

Totul ar fi menit să funcționeze precum un schimb, însă în realitate ajungeți să vă pierdeți controlul asupra adresei de e-mail.

”Pe lângă faptul că sunt încălcați termenii și condițiile de utilizare ai tuturor serviciilor folosită în această schemă (Netflix, Apple Music, Disney Plus, Prime Video, Office 365 etc), înșelăciunea este evidentă dar din păcate tot mai mulți utilizatori cad pradă acestor infractori cibernetici” se arată pe siteul DNSC.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate