Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Eliminarea pensiilor nesimțite: Ministrul Muncii spune că va pune ”pe masă” soluția când va fi convinsă că este constituțională

Publicat

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că își propune să modifice sistemul care permite unui număr de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, să primească pensii care sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decât pensia minimă sau decât cea medie.

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Turcan

Secretarul de stat Alin Ignat: eliminarea pensiilor speciale este legată de reforma CCR

Vezi și SPORURI FIXE pentru bugetari: Ministrul Muncii anunță modificări la legea salarizării, care-i vizează pe angajații de la stat

Alin Ignat, secretar de stat în Ministerul Muncii spune că  orice inițiativă legislativă pe această temă se va lovi de controlul Curții Constituționale, unde eșecul este garantat de 9 beneficiari de astfel de pensii.

”O spun direct, eliminarea pensiilor speciale este legată de reforma CCR și de schimbarea modului de desemnare a celor 9 judecători constituționali.

Unii din cei care ocupă astăzi aceste poziții sunt foști politicieni de carieră și e limpede că obiectivitatea își găsește greu locul în astfel de cazuri.

E important de spus totuși, că în mai toate statele lumii, fie că vorbim de UE sau SUA, numirile la instanța constituțională se fac oarecum similar, de către Parlament și/sau Președinte, dar există și aspecte care diferă.”

Ignat sugerează că soluția ar fi schimbarea modului în care sunt aleși judecătorii de la curtea Constituțională mai ales pein reducerea politizării acestor funcții.

”Cred că e obligatoriu să analizăm o serie de variante și dau doar câteva exemple: numirea de către Camera Deputaților și Senat să se facă printr-o majoritate de 2 treimi și nu una simplă, asigurarea unui rol hotărâtor al Consiliului Superior al Magistraturii în acest proces sau chiar impunerea condiției de a nu fi fost membru al unui partid politic pentru candidații care doresc să ocupe un loc de judecător constituțional.

Scopul este să reducem, pe cât posibil, politizarea acestor funcții, asigurând un grad mai ridicat de profesionalism, obiectivitate și echidistanță în activitatea CCR.” a mai declarat Ignat.

Ministrul Muncii: Avem soluția. O pune pe masă când suntem siguri că este constituțională

Ministrul Muncii a declarat că are soluția eliminării pensiilor speciale și o va ”pune pe masă”: ”Am identificat o soluţie, dar e un angajament pe care îl fac că nu voi vorbi despre acest lucru decât în momentul în care vom avea noi credinţa că este varianta constituţională”

„Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească.

Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. (…) Intangibil nu este nimeni pe lumea asta. ”, a adăugat Raluca Turcan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Adrian

    luni, 18.01.2021 at 11:25

    Manipulează poporul că și în campania electorală. Sunt peste 200.000 (douasutedemii) de pensionari care au diferite forme de pensii de serviciu, indemnizații…care nu se bazează pe contributivității. Toate sunt legale și meritate. Sunt peste 170.000 militari, polițiști, jandarmi Sri… Peste 10.000 creatori (artiști, scriitori, jurnaliști.. care primesc 50% peste pensia pe contributivității), și mulți alții.
    Mai bine s-ar legifera că toți pensionarii să aibă pensii de serviciu, indemnizații…

  2. Tamas

    luni, 18.01.2021 at 12:05

    Dna Ministru Turcan
    Stiiiiiiiiim cu toți despre oprobriul pensiiiiiiilor speciale!
    Nu,repet NU,NU,NU, din ac cauza nu puteți mari pensiiile celor care trăiesc
    in SĂRĂCIE luciiiiie(!!???!!)Trasmiteti-le lor mesajul adevărat nu,nu,nu-l
    legati de pensiiile speciale RUȘINE,RUȘINE :(((((((!

  3. Mona

    marți, 19.01.2021 at 08:20

    In toate statele U E există aceste pensii asa ca doamna Turcan, dacă suferă de amnezie ,să consulte un medic. Nu mai dati vina pe aceste pensii,pt. ca nu datorită lor va eschivati sa măriți alte pensii.
    Dacă Ministerul Muncii a ajuns să fie condus de o persoana cu probleme de memorie,nu cred că putem comenta mai mult.
    Anul acesta cati ani împliniți???
    19???

  4. John Doe

    miercuri, 20.01.2021 at 13:09

    Eterna poveste cu taierea pensiilor speciale care deja sunt impozitate cu 10% de la inceptiunea lor , guvern mizerabil care fac jocul populist pentru a atrage mai multe voturi. Taierea acestor pensii nu vor rezolva absolut nimic vis-a-vi de celelalte pensii sau salarii mai cii . Banii in buzunar tot iei vor sa sii bage !
    JOS CU PNL-UL si astfel de persoane necalificate pe asemenea functii de Ministru haha !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax