Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Epidemia de rujeolă în Alba: peste 150 de internări, cu complicații. Numărul îmbolnăvirilor a crescut. Apelul DSP pentru vaccinare

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Epidemia de rujeolă în Alba: Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba atenționează că numărul cazurilor de rujeolă a crescut și face apel pentru vaccinarea copiilor. Peste 150 de pacienți au avut nevoie de internare în spital, din cauza complicațiilor.

Potrivit statisticilor DSP, în primele 3 luni ale anului, în județul Alba s-au înregistrat 217 cazuri confirmate de rujeolă. S-a constatat o creștere importantă a cazurilor. Pe tot parcusul anului trecut erau înregistrate în total 73 de cazuri confirmate.

La 31 martie, județul Alba se situa pe locul 9 în țară. Avea incidență de 89,17 cazuri la suta de mii de locuitori.

Epidemia de rujeolă în Alba. Peste 150 de internări

Dintre cele 217 cazuri confirmate de rujeolă, 158 au necesitat internare din cauza complicațiilor.

De exemplu, bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită.

Formele ușoare s-au tratat la domiciliu.

Epidemia de rujeolă în Alba. Apel DSP pentru vaccinarea copiilor

”Uneori rujeola nu este o simplă boală a copilăriei și, în lipsa vaccinării, poate pune viața în pericol. De la începutul acestui an asistăm la o creștere importantă a cazurilor de rujeolă în județul Alba, fiind afectate în principal comunitățile vulnerabile.

Angajații DSP responsabili cu promovarea sănătății încearcă să-i convingă pe cei reticenți că cea mai bună armă împotriva rujeolei este prevenirea, vaccinul ROR fiind cheia.

Vaccinarea este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie.

Apelul meu este: în cazul în care copilul dumneavoastră nu are schema completă de vaccinare (o doză la 12 luni și a doua doză la 5 ani) luați legătura cu medicul de familie pentru recuperarea vaccinală. Dacă aveți nelămuriri, solicitați clarificări medicului de familie sau medicului pediatru. Vaccinați-vă copiii!”, a transmis Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba.

Epidemia de rujeolă în Alba. Campanii de informare

DSP Alba, prin Compartimentului Promovarea Sănătății, dar și prin intermediul asistenților comunitari și mediatorilor sanitari, au desfășurat acțiuni de informare, educare, comunicare și consiliere a părinților. Acestea s-au derulat cu preponderență în comunitățile vulnerabile.

Au fost distribuite materiale informative, a fost menținută o comunicare permanentă cu medicii de familie și asistenții medicali comunitari în vederea mobilizării la vaccinare la cabinetele medicilor de familie, potrivit DSP Alba.

De asemenea, au fost desfășurate acțiuni de educație pentru sănătate în școli prin asistența medicală școlară. Au fost constituite echipe integrate – medici de familie, asistenți medicali comunitari – la nivelul UAT-urilor cu asistență medicală comunitară.

Campania ”Vaccinare – promovarea vaccinării ROR şi a vaccinărilor din Calendarul Naţional de Vaccinare” se desfăşoară încă de la începutul anului 2024 în toate cele 50 de comunităţi cu asistenţă medicală comunitară.

În vederea creşterii numărului de persoane vaccinate ROR, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari desfăşoară următoarele activităţi:

  • informează populaţia despre beneficiile vaccinări ROR
  • se deplasează la domiciliul familiei pentru a anunța data și ora programării vaccinării;
  • consiliază părinții copiilor privind importanța vaccinării
  • facilitează accesul  copiilor proveniți din familii aflate la distanță mare de cabinetul medical prin solicitarea de suport la nivelul autorităților locale;
  • comunică medicului de familie și autorităților locale problemele întâmpinate și participă activ la identificarea de soluții;
  • contactează cabinetele medicale de medicină de familie din zona arondată pentru a se informa privind situația copiilor catagrafiați (lot de bază și restanțieri) pentru vaccinare în vederea mobilizării.

Cea mai recentă acțiune a campaniei de conștientizare a importanței vaccinării ROR s-a desfăurat în comunități vulnerabile cu acoperire vaccinală scăzută din Câmpeni și Blaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax