Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Este sau nu Raed Arafat, șeful DSU? Curtea de Apel Alba Iulia a motivat o decizie cu implicații asupra actelor emise în pandemie

Publicat

arafat

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat încheierea din 28 martie 2022, prin care a stabilit că Raed Arafat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Curtea a admis o excepţie ridicată într-un proces prin care se solicită anularea unor hotărâri de Guvern privind starea de alertă.

Excepţia a fost ridicată de o persoană care a dat în judecată Guvernul, DSU şi MAI şi a cerut anularea mai multor hotărâri de guvern date în contextul pandemiei.

Este vorba despre un proces având-o ca reclamantă pe Nicoleta Monica Petruți, care se judecă cu Guvernul pentru o serie de hotărâri emise în timpul pandemiei.

  • „Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru DSU a dl. doctor Raed Arafat, cu consecinţa anulării actului de procedură întocmit, respectiv a întâmpinării şi notelor depuse, urmând ca DSU să fie citat pentru următorul termen de judecată. […]” a decis Curtea.

Raed Arafat a fost numit şef al DSU prin decizie de premier, în anul 2014. La dosar au fost depuse întâmpinări şi note semnate de Raed Arafat, dar instanţa a considerat că  secretarul de stat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Vezi și: Este sau nu Raed Arafat, șeful DSU? Discuții aprinse în jurul unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia

Instanța a făcut publică și motivarea, în care arată că deţinerea calităţii de secretar de stat în cadrul M.A.I. este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a face dovada calităţii de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

”Curtea constată că prin Decizia Primului Ministru nr. 20/2014 invocată s-a făcut dovada că dl. doctor Raed Arafat deţine doar calitatea de secretar de stat în cadrul M.A.I., fără ca la dosar să existe un act administrativ care să formalizeze punerea în executare a prevederilor art. I al. 2 din OUG nr. 1/2014, respectiv prin care secretarul de stat din cadrul M.A.I. să fie numit ca şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că deţinerea calităţii de secretar de stat în cadrul M.A.I. este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a face dovada calităţii de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se precizează în soluţia instanţei de la Alba Iulia, din 28 martie 2022.

Decizia primului-ministru din 2014 ”nu poate fi apreciată ca fiind suficientă pentru a dovedi, la acest moment, calitatea de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în persoana secretarului de stat în cadrul M.A.I., Red Arafat, urmând ca excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să fie admisă, cu consecinţa anulării actelor de procedură întocmite, respectiv a întâmpinării şi notelor scrise depuse”, mai consideră magistratul.

Magistratul a aprobat cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv că instituţia a avut calitatea de iniţiator al hotărârilor de Guvern a căror anulare se solicită, urmând ca MAI să dobândească calitatea de intervenient în interesul pârâtului Guvernul României în acest proces.

Reclamanta Petruţ Nicoleta Monica a denunţat, iniţial, ”în fals” documentele pe care le-a semnat Raed Arafat în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând suspendarea judecăţii cauzei şi înaintarea înscrisurilor denunţate ca false Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorul nu s-a pronunţat în legătură cu acest aspect, solicitând persoanei care cere anularea hotărârilor de guvern ”să justifice interesul formulării unei asemenea cereri”.

Poziția inițială a lui Raed Arafat la soluția anunțată de Curtea de Apel

Raed Arafat aduce o serie de precizări, după apariția deciziei Curții de Apel Alba Iulia, într-o postare pe contul său de Facebook.

”Informatiile false circulate astazi care contesta legitimitatea pozitiei mele de sef al DSU sunt un nou fake news menit să decredibilizeze activitatea instituției pe care o coordonez și a mea profesională, cât și personală!

Demontarea este ușoara, prezentând adevărul prin documentele legal emise la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și care demonstrează prin cel mai recent act în vigoare și în prezent, faptul că ocup poziția 3 din structura de conducere a MAI, respectiv cea de “secretar de stat șef al Dpartamentului pentru Situții de Urgență”.

De subliniat este faptul că numirea în funcția de secretar de stat este în atributul prim-ministrului, iar stabilirea poziției în structura de conducere aparține ministrului, așa cum reiese din documentul prezentat în anexă!” a scris acesta pe contul său, unde a mai postat și câteva documente.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax