Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Euthyrox, medicamentul bolnavilor de tiroidă, ar putea fi produs în România. Anunțul lui Orban, după ce a intrat într-o farmacie

Publicat

România ar putea produce Euthyrox, medicamentul vital care se găsește cu greu în țară și ar putea găsi o soluție la criza legată de acest medicament.

Întrebat despre problemele care există privind achiziţionarea acestui medicament, premierul Ludovic Orban a declarat că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricaţie în ţara noastră, fără a oferi însă un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla. 

„Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. Trebuie să vă spun un lucru. Cantităţile de Euthyrox sau substanţă echivalentă au crescut în ultimele şase luni.

S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună.

Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi de aceea s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari.

Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există.

Ce îi rog pe pacienţi – să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a afirmat Ludovic Orban, chestionat miercuri la Galaţi dacă a întrebat dacă are Euthyrox în farmacia din oraş în care a intrat şi dacă a luat în calcul producerea medicamentului în România.

Întrebat în cât timp ar putea începe fabricarea Euthyrox în România, şeful Executivului a răspuns: „Nu sunt specialist. Nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare. Acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitive Medicale”.

Ce este Euthyrox

Pacienții care au fost operați de tiroidă, sau care au afecțiuni tiroidiene trebuie să ia zilnic Euthyrox. De cele mai multe ori, rețetele sunt scrise de medici pentru mai multe luni, iar bolnavii au avut până de curând pastile, dar rezervele s-au terminat sau sunt pe terminate.

Site-ul oficial al Ministerului Sănătății, medicamentelipsa.ms.ro  este plin de sesizări și plângeri din partea cetățenilor care reclama faptul că medicamentul lipsește.

Medicamentul este foarte ieftin, motiv pentru care importatorii nu se înghesuie să îl aducă în țară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax