Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare Națională 2024: când se afișează rezultatele și cum se depun contestații. Detalii pentru elevi

Publicat

Evaluare Națională 2024: Elevii vor afla rezultatele la examen săptămâna viitoare. Tot atunci, vor avea posibilitatea să depună contestații, dacă sunt nemulțumiți de note.

Peste 2.400 de elevi din Alba au susținut probele de Evaluare Națională, alături de colegi din țară. Comparativ cu anul trecut, despre gradul de dificultate al subiectelor, părerile sunt împărțite. Dacă unii profesori spun că acestea au fost mai grele, alții susțin că modul de enunțare a cerințelor a fost mai clar și elevii ar trebui să obțină rezultate bune.

Probele s-au desfășurat în perioada 25-28 iunie.

Primele rezultate vor fi comunicate în 3 iulie 2024. Tot în 3 iulie (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00) este perioada pentru depunerea contestațiilor.

În 9 iulie 2024 va fi afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Evaluare Națională 2024: Subiectele și baremele la Română

Subiect Română EN 2024

Barem Română EN 2024

Evaluare Națională 2024: Subiecte și bareme Matematică

Subiect Evaluare Națională 2024 Matematică

Barem Evaluare Națională 2024 Matematică

Evaluare Națională 2024. Calendar

Elevii au susținut marți, 25 iunie, proba la Română.

Joi, 27 iunie, a fost organizată proba la Matematică.

 • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
 • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
 • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
 • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
 • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Evaluare Națională 2024. Cum se corectează lucrările

Lucrările elevilor la Evaluare Națională vor fi corectate în platforma digitalizată.

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct:

 • este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct:

 • lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori.

După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note.

După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.

Evaluare Națională 2024. Comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de evaluare națională, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ – centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare națională care cuprinde:

 • codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „absent“/“eliminat din examen“, după caz.

Comisiile din unitățile de învățământ – centre de examen afișează/postează, utilizând codurile individuale ale candidaților care au depus contestații, notele obținute în urma rezolvării contestațiilor, la loc vizibil, la avizier și pe website-ul unității de învățământ.

Comisiile din unitățile de învățământ – centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia.

Rezultatele examenului de evaluare națională ale candidaților anonimizați sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, pentru o perioadă de 2 ani.

Evaluare Națională 2024. Contestații

Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.

În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații:

 • lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Evaluare Națională 2024. Vizualizarea rezultatelor

Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor poate/pot solicita comisiei vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Membrii comisiei pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor și a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora.

Admitere liceu 2024

La admiterea în liceu, nu se mai ia în calcul, pentru al doilea an consecutiv, media celor patru ani de gimnaziu. Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a se va desfășura în perioada 11-12, respectiv 15-22 iulie 2024.

Vezi integral: ADMITERE LICEU 2024: GHID cu locuri și specializări la licee în ALBA, ultimele MEDII de intrare. Fișele de înscriere la liceu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate