Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluări standardizate digitale pentru elevii din clasele I-VII și IX-XII. Propunere de ultimă oră a ministrului Educației

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune desfășurarea unor evaluări standardizate digitale, la nivel pilot, din 30 mai. Acestea ar urma să fie „pentru început, pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale”.

Testările ar urma să fie la Română, Matematică și Istorie, fără note sau ierarhizări. Evaluările standardizate digitale au fost aduse în discuție, în contextul eliminării tezelor și modificării structurii anului școlar viitor.

„Aș vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore, în așa fel încât, în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noștri BRIO către care lansez invitație de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie”, a spus ministrul, potrivit edupedu.ro.

Vezi și Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen

Potrivit acestuia, ar fi vorba despre ”teste care nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui într-un instrument extrem de important pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar și la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie susținute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unei acțiuni remediale”.

Ministrul s-a referit la ”un sistem în care, pentru învățământul primar durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că vor fi niște teste extrem de complicate care să streseze elevii, iar pentru învățământul gimnazial și liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute”.

”Repet, pilot în acest an prin colaborarea dintre Ministerul Educației și profesioniștii care sunt deja specializați în administrarea acestor teste. (…) Repet, este o modalitate de a vedea unde suntem”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Vezi și Tezele nu vor mai fi obligatorii, din anul școlar viitor. O singură medie, iar numărul notelor – decis de profesor

Sistemul de Testare Brio® este conceput pe baza programei școlare din România și este avizat de Ministerul Educației și Cercetării. Platforma Brio® oferă teste la Matematică, Limba Română și Istorie, dar și de Literație (alfabetizare funcțională) și Literație Digitală și este folosită în prezent de peste 100.000 de utilizatori.

Noutățile anului școlar 2022-2023

Structura anului școlar următor va fi modificată, fiind eliminate semestrele și introduse module de învățare. Ministrul Educației a anunțat anterior că se va renunța la teze și nu va mai fi număr minim de note. Acesta a spus că, personal, propune să i se lase profesorului libertatea de a-şi adapta predarea şi evaluarea la specificul materiei şi al clasei.

Vezi și Câte săptămâni de școală mai au elevii în acest an școlar. Când începe vacanța de vară, în funcție de clasă și profil

Noul an şcolar va începe în prima zi de luni din septembrie (4 septembrie 2023) şi se va încheia în 16 iunie.

O altă noutate este şi introducerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 și 5, la alegerea școlilor.

Noua structură a anului școlar 2022-2023, cu module de predare-învățare, în locul semestrelor:

  • Modulul 1 (cursuri): 5 septembrie – 21 octombrie
  • Vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie
  • Modulul 2 (cursuri): 31 octombrie – 22 decembrie
  • A doua vacanță, de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
  • Modulul 3 (cursuri): 9 ianuarie – februarie
  • A treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămînă, în a treia săptămînă sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
  • Modul 4 (cursuri): 26 februarie – 6 aprilie
  • A patra vacanță, de primăvară: 7 aprilie – 18 aprilie
  • Modulul 5 (cursuri): 19 aprilie – 16 iunie
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax