Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Exod fără precedent din Regatul Unit. Mai rentează să muncești în Marea Britanie? Reguli pentru sezonieri de la 1 ianuarie

Publicat

Sute de mii de persoane au părăsit Marea Britanie din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, informează un studiu publicat vineri.

Are loc un „exod fără precedent” al lucrătorilor născuţi în afara Marii Britanii, afirmă cercetători ai London’s Economic Statistics Centre of Excellence, arată DPA citat de Agerpres.

Vezi și De la 1 ianuarie 2021, românii care merg să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă. Cum se poate obține

„Se pare că o mare parte din povara pierderii locurilor de muncă în timpul pandemiei a căzut asupra lucrătorilor nebritanici şi s-a manifestat prin revenirea migraţiei, preferată şomajului”, susţin autorii, care îşi bazează studiul pe date ale pieţei muncii.

Condiții de ședere a cetățenilor din UE în UK post-Brexit

Cetățenii UE care se află legal pe teritoriul britanic de cel puțin cinci ani, primesc rezidență permanentă, ceea ce le permite să locuiască, să muncească și să primească asistență socială.

Cei care stau de mai puțin de cinci ani primesc statut de pre-rezident, care le permite să rămână în Marea Britanie până când trec de pragul celor 5 ani.

Brexit-ul determină chiar și cadrele medicale să se întoarcă în țările natale. Nu mai pot munci în Regat decât dacă au o viză specială

Populația Londrei a scăzut cu 700.000

Tendinţa este notabilă în special la Londra, unde un rezident din cinci este născut în străinătate. Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane, în timp ce la scară naţională această cifră ar putea fi de 1.300.000, afirmă autorii studiului.

Dacă cifrele sunt exacte, aceasta ar putea fi cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit studiului.

Nicio dovadă nu sugerează că un număr similar de britanici care trăiesc în afara ţării se întorc în Marea Britanie deși alte studii arată că Migrația nu e unidirecțională în Marea Britanie.

În vreme ce românii și alți europeni privesc Regatul ca pe șansa la o nouă viață și își caută de muncă acolo, o parte a englezilor părăsește meleagurile natale pentru a se stabili în alte state din UE.

Imigrația s-a intensificat după referendumul din iunie 2016, în cadrul căruia s-a votat ieșirea UK din Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Numărul cetățenilor britanici care au ales să părăsească Regatul Unit și să se stabilească în alte state europene a crescut cu 30% după votul pro-Brexit, iar cel mai mare val de imigranți a fost înregistrat în primele trei luni de după referendumul organizat la 23 iunie 2016.

Conform acelorași date, numărul cererilor de naturalizare depuse de imigranții britanici a crescut cu 500% după votul pro-Brexit. Decizia englezilor de a se reloca și de a solicita cetățenia țării de adopție vine ca urmare a faptului că, odată cu Brexitul, își pierd libertatea de a se mișca neîngrădit în UE și de a lucra în oricare din statele Uniunii sau de a-și oferi serviciile în alte țări decât Marea Britanie.

Marea Britanie se va confrunta concomitent, în 2021, cu cele mai mari crize sociale şi economice pe timp de pace din ultimii ani: una anticipată – Brexitul – şi cealaltă, venită pe neaşteptate, provocată de pandemia de coronavirus.

Mișcări de independență în Scoția și un nou statut pentru Irlanda de Nord

Cele două crize combinate ar putea provoca o aşa-numită „furtună perfectă” care să ducă în final la destrămarea Marii Britanii, odată cu creşterea mişcărilor de independenţă din Scoţia şi a noului statut post-Brexit al Irlandei de Nord, care ar putea deveni tot mai apropiată de UE şi tot mai îndepărtată de UK, se arată într-o analiză CNN.

Brexitul începe să se simtă în supermarketurile britanice: rafturi goale în raioanele de fructe și legume

Ieșirea Regatului Unit din UE, începe să se resimtă la nici două săptămâni după ”Brexit” . Supermarketurile se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import scrie digi24.ro.

Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a avea toate actele în regulă ca să poată introduce în Marea Britanie bunuri din țările UE.

Schimbările care au intervenit în sistemul vamal riscă să lase goale rafturile supermarketurilor și deja au fost surprinse imagini în care raioanele de „legume-fructe” erau efectiv fără marfă. Și florile olandeze lipsesc, glastrele au rămas goale.

Existau temeri și avertismente că așa se va întâmpla încă înainte de producerea efectivă a Brexitului. Oricât s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sunt prea perisabile pentru a putea rezista prea mult.

 

YouTube video

Transferurile de bani spre România au scăzut

Volumele de transferuri de bani cash dinspre Marea Britanie către România, reprezentând în principal remitențele compatrioților care muncesc în Regatul Unit către familiile rămase în țară, au scăzut semnificativ în ultima perioadă, spune șeful unui gigant global al sectorului.

Acesta pune fenomenul pe seama incertitudinilor generate de procesul de ieșire a UK din Uniunea Europeană, care au dus la o oarecare „migrație” a românilor din Insulă.

Noi restricții la intrarea în țară pentru a bloca circulația noilor variante ale COVID-19

Începând cu data de 18 ianuarie, toți pasagerii care sosesc în Marea Britanie trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea deplasării, a anunțat vineri guvernul britanic.

Pe lângă test negativ, toate persoanele care intră pe teritoriul Regatului Unit trebuie să se auto-izoleze timp de zece zile. Dacă după cele zece zile aleg să repete testul iar rezultatul este negativ, atunci ele pot ieși din izolare mai devreme.

UPDATE 18 ianuarie 2021: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile britanice au revenit cu informaţii suplimentare privind data de intrarea în vigoare a noilor condiţii de intrare în Marea Britanie şi privind cerinţele în cazul testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Noile măsuri se vor aplica doar din 18 ianuarie la intrarea în Anglia şi din 15 ianuarie, pentru Scoţia.

Potrivit MAE, din informaţiile oficiale anunţate de autorităţile britanice reiese că intrarea în vigoare a noilor măsuri aplicabile la sosirea în Anglia, au intrat în vigoare începând cu 18 ianuarie 2021, ora 4.00 a.m. (oră locală). Cu toate acestea, începând cu 15 ianuarie 2021, ora 4.00 a.m. (oră locală), măsurile se aplică pentru intrarea pe teritoriul Scoţiei.

„Astfel, toate persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei cu condiţia prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării pe teritoriul Angliei.

Sunt acceptate testele moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivate, LAMP (amplificare izotermă mediată prin buclă) sau antigen.

Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limbile engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri”, arată sursa citată.
Totodată, certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie prezentat în original şi trebuie să includă numele persoanei testate, data naşterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepţionării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum şi numele dispozitivului de testare.

Toate informaţiile disponibile la acest moment cu privire la cerinţele aplicabile testării pot fi consultate aici.
 
„Conform autorităţilor britanice, prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Anglia. Măsura autoizolării poate fi suspendată cu condiţia efectuării unui al doilea test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a 5-a zi de la sosire, şi a prezentării unui rezultat negativ”, precizează MAE

Mai rentează să lucrezi în Regatul Unit?

În plină pandemie, dezamăgiți de Brexit și de guvernul de la Londra, mulți angajați străini părăsesc sistemul medical din Marea Britanie.

De la 1 ianuarie 2021, cetățenii europeni au nevoie de viză pentru a putea munci în Regatul Unit scrie dw.com.

Lucrătorii sezonieri din România pot lucra anul acesta în Regatul Unit, viza asigurând o ședere de până la șase luni, arată un mesaj al Ambasadei Marii Britanii în țară noastră.

Toate documentele necesare obținerii dreptului de lucru s-au complicat de la 1 ianuarie 2021. Potrivit site-ului Guvernului britanic, cei interesați pot solicită o viza de lucrător sezonier, care acoperă o perioada de șase luni.

Aceștia trebuie să arate că vor fi plătiți și să îndeplinească anumite condiții: să fie majori și să aibă dovadă că se pot întreține financiar pe durata șederii.

Pe platforma online este menționată necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta este un număr de înregistrare, ce oferă acces la informații despre aplicant și tipul de muncă pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.

Viza poate fi solicitată cu cel mult trei luni înainte să lucreze că sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei este de 244 de lire sterline.

Persoanele care au primit acest tip de viza nu pot acceptă un loc de muncă permanent, nu pot avea un al doilea loc de muncă, nementionat în certificatul de sponsorizare, și nu pot aduce membri ai familiei în Marea Britanie, mai precizează siteul guvernamental gov.uk.

Numărul românilor din Regatul Unit a scăzut cu 10% în prima jumătate a anului 2020

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) în perioada 1 iunie 2019 – 30 iunie 2020 numărul cetățenilor români din Regatul Unit a fost de 404 mii, față de 450 de mii în perioada de un an încheiată cu șase luni înainte scrie rfi.ro

Românii sunt în continuare pe locul doi între cetățenii străini din UK după cetățenii Poloniei – 815 mii, dar înaintea cetățenior Indiei – 361 de mii, Republicii Irlanda – 321 de mii, Italiei – 311 mii, Portugaliei – 271 de mii, Pakistanului – 208 mii, Franței – 164 de mii, Lituaniei – 152 de mii, Germaniei – 142 de mii. Numărul cetățenilor Republicii Moldova din UK era estimat la 15 mii. 

Românii sunt în continuare cei mai numeroși cetățeni străini în Londra – 153 de mii (o scădere cu 11 mii față de perioada precedentă), urmați de italieni – 131 de mii, indieni – 128 de mii, polonezi – 124 de mii și portughezi – 121 de mii.

În estul Angliei erau 52 de mii de cetățeni români, în sud-estul Angliei erau 44 de mii de români, în East Midlands 43 de mii, în West Midlands 33 de mii, iat în Yorkshire și The Humber (ord-estul Angliei) 20 de mii.

Un număr important de români au plecat din UK la începutul pandemiei de Coronavirus în primăvara lui 2020, iar alții nu s-au putut întoarce în Marea Britanie din cauza restricțiilor de călătorie. 

În plus după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 și în perspectiva sfârșitului libertății de mișcare a persoanelor la 31 decembrie 2020, mai puțini cetățeni români au fost interesați să vină pentru prima oară în UK pentru a lucra. 

Cu toate acestea numărul cetățenilor români care au obținut drept de reședință în UK în temeiul Schemei de Stabilire a trecut de 600.000 de mii până la 30 septembrie 2020. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax