Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care merg să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă. Cum se poate obține


Publicat

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor să lucreze în Marea Britanie trebuie să obțină o viză de muncă. Această măsură se va aplica pentru toți cetățenii Uniunii Europene de anul viitor, când se încheie perioada de tranziţie a retragerii Regatului Unit din UE. 

Viza se va acorda în conformitate cu noul sistem de imigraţie bazat pe puncte (PBS – point-based immigration system) creat de autorităţile de la Londra.

Citește și Exod fără precedent din Regatul Unit. Mai rentează să muncești în Marea Britanie? Reguli pentru sezonieri de la 1 ianuarie

Pentru a obține o viză de muncă, românii care intenţionează să lucreze în Regatul Unit, trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Potrivit răspunsului oferit de Ambasada României la Londra la o solicitare făcută de Agerpres, viza se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte, care reprezintă un total obţinut din îndeplinirea unor criterii.

Cum se obține punctele necesare vizei de muncă în Marea Britanie?

Primele 50 de puncte se obţin prin îndeplinirea următoarelor cerinţe (obligatorii): 20 de puncte – oferta de muncă din partea unui angajator („sponsor”) cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzător; 20 de puncte – nivelul şcolarizării – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat); 10 puncte – nivelul de cunoaştere a limbii engleze – nivelul minim este intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine). Detaliile pot fi găsite la aici.

Celelalte 20 de puncte se obţin prin îndeplinirea unor condiţii specifice: 20 puncte – salariul minim relevant – 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este mai mare; locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii; deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă.

Reglementările autorităţilor britanice prevăd câteva modalităţi (routes), prin intermediul cărora cei care doresc să acceseze piaţa muncii pot aplica, în funcţie de calificările profesionale. Una dintre cele mai comune este aceea pentru lucrătorii calificaţi (SkilledRoute), care prevede o secţiune specială, dedicată lucrătorilor din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (health&care) şi care include anumite facilităţi în raport cu cerinţele generale pentru lucrătorii calificaţi.

În funcţie de calificările profesionale, sistemul de imigraţie britanic va oferi mai multe categorii de vize de lucru:

Vize pe termen lung:

 • vize pentru lucrători calificaţi (Skilled Worker visa);
 • vize pentru lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health and Care Worker visa);
 • vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK (Intra-company visas);
 • vize pentru meserii religioase (Minister of Religion visa);
 • vize pentru sportivi şi antrenori înalt calificaţi (Sportsperson visa).

Vize pe termen scurt:

 • vize pentru lucrători temporari – acţiuni caritabile (Charity Worker visa);
 • vize pentru lucrători temporari – acţiuni creative şi sportive (Creative and spoting visa);
 • vize pentru lucrători temporari în cadrul schimburilor de experienţă guvernamentale (Government authorised exchange visa);
 • vize pentru lucrători temporari – activităţi în cadrul acordurilor internaţionale (International Agreement Worker visa);
 • vize pentru lucrători temporari – acţiuni religioase (Religious Worker visa);
 • vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa).

Schema de vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa)

Vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri şi profesionişti de elită (talent). Pentru această categorie de vize nu există necesitatea obţinerii unui certificat de sponsorizare:

 • vize pentru inovatori (Innovator visa);
 • vize pentru înfiinţare Start-up (Start-up visa);
 • vize destinate aplicanţilor cu recunoaştere universală în lumea academică, cultură şi artă, cercetare, tehnologie digitală (Global Talent visa);
 • vize pentru investitori (Investor visa)

În ceea ce priveşte muncitorii sezonieri, Regatul Unit nu a definitivat deocamdată condiţiile de acces, urmând ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

Pentru informaţii generale privind noua politică de imigraţie a Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru lucrători, poate fi accesată adresa https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

Cererile de viză se depun de regulă online. Clarificări privind procedura aplicabilă pot fi găsite aici.

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

sursa: agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Noul Testament de la Bălgrad: 373 de ani de la tipăririrea primei traduceri integrale în limba română

Publicat

Ziua de 21 ianuarie avea să rămână întipărită definitiv în istoria culturii noastre românești, acest fapt datorându-se publicării din urmă cu 373 de ani a primei traduceri integrale în limba română a Noului Testament.

Această realizate deosebită a fost înfăptuită la Alba Iulia, sub coordonarea și atenta grijă a Mitropolitului Ortodox al Transilvaniei, Simion Ștefan, în timpul principelui calvin Gheorghe Rákóczi I.

Fiind publicat în urma unui îndelungat proces care s-a încheiat la 1648, Noul Testament de la Bălgrad a fost privit de către contemporani ca fiind o creație asociată cu ideile predosloviilor apărute în contextul religios românesc din secolul al XVI-lea. În acest fel, alături de traducerea unor fragmente ale Vechiului Testament, în anul 1582, prin Palia de la Orăștie, tipărirea Noului Testament de la Bălgrad în limba română constituie o realizare de seamă a culturii românești, înfăptuită în Transilvania secolului al XVII-lea. În același timp, datorită importanței sale deosebite, apariția a fost privită ca un pas esențial premergător editării Bibliei de la București din anul 1688.

În ceea ce privește principalul scop al lucrării, Mitropolitul Simion Ștefan dorea ca prin traducerea Noului Testament să ofere tuturor românilor ortodocși „cuvântul lui Dumnezeu” într-o limbă pe care să o înțeleagă toți. Astfel, se urmărea crearea unei limbi scripturistice unitare în sferele căreia să se regăsească toți românii: „Aceasta încă vă rugăm, să luați aminte că rumânii nu grăiescu în toate țările într-un chip, încă nici într-o țară toți într-un chip. Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sânt buni carii îmblă în toate țările, așia și cuvintele acelea sânt bune carele le înțeleg toți; noi drept aceaia ne-am silit den cât am putut, să izvodim așia cum să înțeleagă toți” (Mitropolitul Simion Ștefan).

Făcând referire la viața și activitatea deosebită în plan cultural a Mitropolitului Simion Ștefan, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu afirma următoarele: „Deși era conducătorul unei Biserici tolerate, încătușat de atâtea condiții, urmărit și umilit în propria sa țară, Mitropolitul Simion Ștefan, cu mijloacele care i-au stat la îndemână, cu dârzenia și abilitatea lui, la care se adaugă credința puternică a păstoriților săi, a știut să treacă peste orice obstacole, lăsând culturii românești acel dar neprețuit care este Noul Testament din 1648”.

De asemenea, alți numeroși cercetători care și-au îndreptat atenția asupra lucrării Mitropolitului Simion Ștefan, au remarcat faptul că, deși tipărit în urmă cu mai bine de trei secole și jumătate, Noul Testament a fost tradus într-o limbă plăcută, mult apropiată de cea a poporului, de o mare frumuseţe literară.

Astfel, ca urmare a activității sale deosebite în plan spiritual și cultural, Mitropolitul Simion Ștefan rămâne cunoscut peste veacuri ca fiind un vajnic luptător pentru cauza unității ortodoxe și românești.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Simion Ștefan, întâistătător al românilor ortodocși din Transilvania timp de 13 ani (1643-1656), a fost trecut în rândul sfinților în urmă cu un deceniu, ca unul care L-a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, conducându-și turma cea cuvântătoare pe calea mântuirii. Ceremonia solemnă a canonizării a avut loc în data de 30 octombrie 2011, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Surse: ziarullumina.ro, istorie-pe-scurt.ro, reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Statele Uniunii Europene au căzut de acord ca să-și recunoască reciproc valabilitatea testelor rapide anti-COVID-19

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigen, în ajunul unui nou summit european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei, relatează AFP, citând surse diplomatice, potrivit Agerpres.

O procedură scrisă a fost lansată pentru confirmarea acestui acord înainte de începerea summitului, joi.

Testul antigen nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut pe loc în numai 10-30 de minute, dar acesta este considerat mai puţin sigur decât testul PCR.

Comisia Europeană pledează din noiembrie 2020 pentru utilizarea testelor antigenice rapide, pe lângă testele PCR, pentru a limita propagarea virusului, a detecta infectările cu SARS-CoV-2 şi a limita măsurile de izolare sau carantină.

Aceste teste rapide sunt considerate drept o soluţie pentru călătorii care se întorc dintr-o ţară non-europeană.

Franţa, în special, a cerut această recunoaştere reciprocă a testelor antigen.

„Între Franţa şi Irlanda, testele PCR funcţionează, pentru că nu diferă, dar nu este şi cazul testelor antigen, deoarece Irlanda nu le recunoaşte încă”, declarase duminică secretarul de stat francez Clement Beaune.

Comisia recomandă utilizarea testului antigen „în situaţii specifice”, pentru a identifica prompt contaminarea într-un nou focar al epidemiei sau pentru a monitoriza „persoanele cu risc ridicat”, cum ar fi personalul medical sau cel din căminele de bătrâni.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Ora de joacă”. Imagini inedite cu animale jucându-se, surprinse de camerele amplasate în Parcul Natural Apuseni

Publicat

Camerele amplasate de rangerii Parcului Natural Apuseni au surprins la joacă cervide din populația tânără de animale.

Într-o primă filmare, este vorba despre un grup mare de ciute și cerbi care zburdă fără griji prin pădurea încărcată de zăpadă.

”Ora de joacă în Apuseni” au denumit momentul, rangerii parcului.

Într-o a doua filmare, postată pe contul de Facebook al Parcului Natural Apuseni, se pot observa câteva căprioare tinere, care, de asemenea, se joacă prin zăpadă.

Imaginile sunt surprinse în decembrie și ianuarie, de camerele amplasate de rangeri pe suprafața parcului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în mai multe zone. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că astăzi, pe autostrada A1 Sibiu –Sebeș, se execută lucrări, iar unele zone sunt cu restricții de circulație.

La km 270 – 270+800 sunt restricționate prima bandă și banda de urgență, pe sensul de deplasare Sibiu – Sebeș, în zona Săliște, pentru reparații parte carosabilă, în intervalul orar 10.00-15.00.

La km 262 – 264, sensul de deplasare Sibiu-Sebeș, în zona Cristian, sunt restricționate prima bandă și banda de urgență, pentru lucrări reparație carosabil, până la ora 17:00.

La km 250+550 – 250, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, în zona Sibiu, este restricționată B2, pentru lucrări reparație carosabil, până la ora 15:00.

La km 243+900  – 244+900, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, în zona Sibiu, este restricționată B2, pentru lucrări reparație carosabil, până la ora 15:00.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte semnificația semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condițiilor de trafic și de drum.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate