Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Explozie și incendiu la o centrala nucleară din Ucraina, după ce rușii au tras asupra ei. Focul a fost STINS de pompieri

Publicat

YouTube video

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie, informează AFP şi Reuters, care citează Ria.

Citește și RĂZBOI în Ucraina- Ziua 10: Prima concesie a rușilor pentru civilii din două orașe din estul țării. Continuă încercuirea Kievului

Trupele ruse trag în pompierii care încearcă să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.

YouTube video

Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul.

Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară, potrivit dpa.

Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care a izbucnit s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse, în plină invazie a Mosvei acestei ţări, informează AFP.

„La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice reizbucnire a lui.

Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP.

UPDATE ORA 05,42  MB: Premierul Boris Johnson îl acuză pe preşedintele Putin că ameninţă securitatea întregii Europe 

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina, transmite AFP.

Un oficial local a raportat izbucnirea unui incendiu la Centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, în contextul atacurilor armatei ruse, informează BBC News.

Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhobar, situată în apropierea Centralei nucleare Zaporijjea, a declarat în cursul nopţii că incendiul a izbucnit din cauza „atacurilor continue cu obuze” ale armatei ruse asupra „unităţilor complexului nuclear”.

„O ameninţare la adresa securităţii mondiale”, a adăugat primarul Dmytro Orlov.

Nu este clar ce sisteme ale centralei sunt afectate de incendiu. Primarul afirmă că pompierii nu au reuşit încă localizarea focului.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a confirmat producerea incendiului şi a cerut armatei ruse să oprească imediat atacurile cu obuze, pentru a permite intervenţia pompierilor. „Armata rusă trage din toate direcţiile asupra Centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa. A izbucnit deja un incendiu. Dacă va exploda, va fi de zece ori mai mare amploarea decât la Cernobîl. Ruşii trebuie să oprească imediat atacurile, să permită accesul pompierilor şi să instituie o zonă de securitate”, a declarat Dmytro Kuleba, conform cotidianului Le Figaro.

Incendiul de la centrala nucleară a fost stins

Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse, în plină invazie a Moscovei asupra acestei ţări, informează AFP.

„La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice reizbucnire a lui. Atacul nu s-a soldat cu nicio victimă, a adăugat Serviciul de urgenţă.

Echipele de intervenţie au anunţat înainte că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru ca mai apoi să anunţe că li s-a permis accesul la locul incendiului.

„Securitatea nucleară este acum garantată”, a afirmat pe Facebook Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare a regiunii Zaporojie.

Nivelurile de radioactivitate au rămas neschimbate la situl centralei, care numără şase reactoare nucleare şi furnizează o mare parte din energia Ucrainei, a anunţat la rândul său Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia niciun echipament „esenţial” nu a fost avariat.

AIEA „îndeamnă la încetarea forţei şi avertizează asupra unui mare pericol dacă reactoarele sunt lovite”, a notat pe Twitter organizaţia.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în centrul Ucrainei, la Zaporojie, a fost atinsă vineri de lovituri aeriene ale armatei ruse, care au provocat un incendiu. Potrivit Kievului, tiruri de tancuri ruse asupra centralei au declanşat incendiul.

EFE relatează că focul a cuprins o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi.

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la „teroarea nucleară”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă, informează AFP.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

„Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a continuat el.

„Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a afirmat Zelenski.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax