Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RĂZBOI în Ucraina- Ziua 10: Prima concesie a rușilor pentru civilii din două orașe din estul țării. Continuă încercuirea Kievului

Publicat

Ofensiva Moscovei a continuat în cea de-a zecea zi a invaziei cu sprijin aerian şi folosirea armamentului de înaltã precizie, a informat armata ucraineanã într-un raport publicat sâmbãtã devreme. 

Rusia a anunțat că acceptă deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea populației din două orașe din estul Ucrainei. Timp de 7 ore în Mariupol nu se va mai trage, iar civilii vor fi evacuați din oraș cu autobuzele.

Vezi și Arsenalul nuclear al Rusiei în 2022: Satan2, racheta invizibilă care dă fiori Occidentului. LISTA: țări care dețin bombe atomice

Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineanã Kiev şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informeazã dpa. Până la această dată au părăsit Ucraina peste 1,2 milioane de refugiați.

Peste 28.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, în scădere cu 1,1% față de ziua precedentă.

Potrivit Poliției de frontieră, vineri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.847 de persoane, dintre care 28.235 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 1,1 % faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 9.455 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,8%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.922 cetăţeni ucraineni, creştere de 2 %.

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 106.330 de persoane, dintre care 22.813 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 3,6%.

De la declanşarea crizei din Ucraina până vineri, la nivel naţional, au intrat în România 195.848 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 132.500.

Armata Ucrainei: Rusia acţionează pentru a încercui Kievul şi Harkovul 

Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informează dpa.

Trupele ruse au continuat să încerce să ajungă la frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a crea un culoar terestru dinspre provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi cele două regiuni separatiste proruse.

Apărarea în Kiev a continuat să respingă „ofensiva inamicului” şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit raportului.

Informaţiile privind luptele nu pot fi verificate din surse independente, notează dpa.

Un atac aerian rusesc asupra satului Markhalevka de lângă Kiev a ucis șase persoane, inclusiv un copil potrivit Nexta.

Armata ucraineană a aruncat în aer un pod care leagă Transnistria de Ucraina, după ce separatiștii din Transnistria și-au anunțat independența față de Republica Moldova.

Bombă neexplodată descoperită în Harkov

Jurnaliştii de la Kiev anunţă că Centrala Nucleară de la Zaporojie este din nou sub control ucrainean.

Este o informaţie care încă nu a fost confirmată din surse oficiale. Între timp au apărut noi imagini din interiorul centralei nucleare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost bombardată de armata rusă.

O a treia rundă de convorbiri între Ucraina şi Rusia urmează să se desfăşoare în Belarus în acest sfârşit de săptămână.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că, deşi ultima rundă de negocieri a fost surprinzător de constructivă, Ucraina nu va accepta cererile dure ale Rusiei.

Trupele ruse au continuat să identifice slăbiciunile în apărarea oraşului-port Mariupol, din sudul ţării, a mai menţionat armata ucraineană.

El a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu va face niciun fel de concesii care ar putea afecta într-un fel sau altul lupta pe care o ducem azi în Ucraina pentru integritate teritorială şi libertate”.

Între timp, un aflux constant de refugiaţi a continuat să ajungă în ţările Uniunii Europene, în căutarea unui adăpost din calea războiului.

Potrivit estimărilor făcute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 1,25 de milioane de oameni fugiseră din Ucraina până vineri.

Cercetătorul german pe teme de migraţie, Gerald Knaus, a declarat reţelei RND că Europa trebuie să fie pregătită pentru circa 10 milioane de refugiaţi în ceea ce el a numit cea mai mare catastrofă a refugiaţilor de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a informat vineri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, transmite dpa.

Rusia a folosit arme de înaltă precizie pentru a dezactiva infrastructura militară a Ucrainei, a spus Şoigu.

El a respins, de asemenea, afirmaţiile Ucrainei conform cărora armata rusă a tras în ţinte civile, spunând că forţele ruse au înfiinţat „coridoare umanitare” în zonele aflate sub controlul ei pentru a permite civililor să scape în siguranţă.

Rusia acceptă deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea populației din două orașe din estul Ucrainei

Forţele ruse vor înceta focul sâmbătă, la 10:00, ora Moscovei, pentru a permite „coridoare umanitare” prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax, transmit Reuters şi AFP

Forţele ruse au anunţat astăzi o încetare a focului, de la 10:00 (07:00 GMT), ora Moscovei, pentru a permite deschiderea de „coridoare umanitare” prin care să fie evacuată populaţia civilă din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, din estul Ucrainei.

„Astăzi, 5 martie, se anunţă o încetare a focului începând cu 10:00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volovaha”, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de EFE, Reuters şi AFP.

Primarul Mariupol, Vadim Boitcenko, acuzase sâmbătă în zori armata rusă că a supus oraşul-port unei blocade şi unor atacuri nemiloase, şi ceruse înfiinţarea unui coridor umanitar.

UPDATE: Încetarea focului în Mariupol va dura 7 ore. Evacuarea civililor se va face cu autobuzele

Încetarea focului în orașul Mariupol din Ucraina va dura 7 ore, iar evacuarea civililor se va face cu autobuze, au anunțat autoritățile locale.

Potrivit BBC, care citează autoritățile din Mariupol, încetarea focului va dura 7 ore, între orele locale 9.00 și 16.00, iar evacuarea civililor va începe la ora locală 11.00.

Traseul coridorului umanitar este de la Mariupol la Zaporizhzhia, un oraș situat în vestul țării.

Autobuzele vor pleca din trei locații din oraș, iar pe traseul stabilit va putea circula și transportul privat.

Autorităților le-au cerut șoferilor să folosească la maximum tot spațiul pe care îl au în vehicule.

Deplasarea în afara traseului stabilit este strict interzisă.

Rusia, pregătită să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în Ucraina în perioada următoare

Rusia este pregătită să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în Ucraina în zilele și săptămânile următoare, a declarat un oficial american pentru CNN.

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruși ar putea fi implicați în invazia Moscovei în Ucraina „în unele locuri”, a spus un oficial al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu era clar unde anume și în ce număr. „Am văzut unele indicii că aceștia sunt angajați”, a spus oficialul.

Acum, un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia plănuiește să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în viitorul apropiat.

Forțele de mercenari vor ajuta unitățile care au intrat în impas, a declarat oficialul. Acesta a adăugat că SUA consideră că mercenarii aflați deja în Ucraina „au avut performanțe slabe atunci când s-au confruntat cu o rezistență mai puternică decât se așteptau din partea ucrainenilor” și că până la 200 de astfel de mercenari au fost deja uciși în război de la sfârșitul lunii februarie.

Rusia pare acum pregătită să „bombardeze orașele până la supunere”, a declarat vineri un înalt oficial occidental din domeniul informațiilor, ceea ce ar putea include o creștere semnificativă a numărului de victime civile.

CNN notează că alți oficiali au observat o schimbare în strategia rusă de la ținte militare la civili.

„Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multă distrugere, pe măsură ce forțele armate ruse aduc armament mai greu și își continuă atacurile în întreaga țară”, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Zelenski este nemulţumit de refuzul NATO de instituire a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur, vineri seară, decizia Alianţei Nord-Atlantice de a nu institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, apreciind că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară „libertatea Europei”.

„A avut loc un summit NATO astăzi, un summit slab, un summit confuz, un summit care demonstrează că nu consideră toată lumea lupta pentru libertatea Europei ca fiind obiectivul numărul unu. Ţările NATO au creat o poveste că închiderea spaţiului aerian al Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri pe plan intern, în pofida faptului că deţin arme mult mai puternice decât noi”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de BBC News şi de CNN.

Cu toate acestea, Zelenski a mulţumit ţărilor NATO care susţin Ucraina. „Le sunt recunoscător prietenilor ţării noastre. Sunt multe ţări din NATO care ne sunt prietene, cei mai mulţi parteneri ai noştri, parteneri puternici, care ajută ţara noastră”, a subliniat Zelenski.

Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. „A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a argumentat, potrivit CNN, că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un „război total în Europa”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina. Într-un interviu acordat postului ZDF, Olaf Scholz a insistat că NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia. „Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore. De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar”, a subliniat Olaf Scholz.

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi „un pas prea departe”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ceruse în mai multe rânduri Alianţei Nord-Atlantice să instituie o zonă de interdicţie aeriană, pentru blocarea pătrunderii avioanelor militare ruse care participă la atacuri. În cazul în care NATO ar institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avioane NATO şi sisteme antiaeriene ar trebui să protejeze spaţiul aerian ucrainean, generând riscuri privind producerea unor confruntări militare directe cu Rusia.

Statele Unite au efectuat exerciţii cu bombardiere strategice în spaţiul aerian al României

Statele Unite au efectuat, vineri, exerciţii cu bombardiere strategice B-52 Stratofortress în spaţiul aerian european, inclusiv deasupra României, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării pe flancul estic al NATO.

Bombardiere strategice B-52 Stratofortress, aparţinând Forţelor Aeriene din SUA, au efectuat exerciţii cu forţe militare din Germania şi România, infomează CNN.

Mai multe bombardiere B-52 au decolat de la Baza Fairford (Marea Britanie) şi au efectuat antrenamente de susţinere şi integrare aeriană, anunţă Comandamentul pentru Europa al Forţelor Aeriene din SUA.

Bombardierele americane au ajuns în spaţiul aerian al României, unde au efectuat misiuni specifice avioanelor militare de acest tip la limita estică a Alianţei Nord-Atlantice, în apropierea spaţiului aerian ucrainean, unde, în contextul invaziei, sunt active avioane ale Forţelor Aeriene ruse.

„Misiunile prin rotaţie ale bombardierelor ne oferă oportunităţi esenţiale de integrare şi antrenare alături de aliaţii şi partenerii noştri, mai ales în această perioadă dificilă. Misiunile comune de antrenament garantează că forţa defensivă a NATO rămâne fără egal”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forţelor Aeriene SUA responsabil de Europa, Africa şi de Comandamentul aliat NATO.

surse: Agerpres, mediafax, dpa, Nexta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax