Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

UPDATE: Facturi reduse cu 50% la curent și gaz, pentru zeci de mii de locuitori din Alba și alte județe. Care sunt condițiile

Publicat

Din această lună ar urma să fie aplicată o ordonanță prin care peste 15.000 de locuitori din județul Alba vor primi facturi reduse la jumătate, la consumul de energie electrică și gaz.

Este vorba despre o facilitate stabilită încă din 1996, de care ar urma să beneficieze, din toamna anului 2023, atât locuitori din Apuseni – zona Alba, cât și alții, din Bihor, Hunedoara, Cluj și Arad.

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a transmis că aplicarea facilității este ”concluzia numeroaselor demersuri pe care le-am făcut pe lângă conducerea ministerului Energiei și a Electrica Furnizare, inclusiv întâlniri directe cu Sebastian Burduja și Darius Mesca. Cei care îndeplinesc condițiile legale, vor primi retroactiv banii corespunzători aplicării facilității de reducere cu 50%”.

Potrivit sursei citate, din datele de până acum, beneficiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 27 din 1996, vor fi acordate retroactiv pe un an, dacă clienții îndeplinesc criteriile de încadrare prevăzute în legislație.

Cine va putea beneficia de facturi reduse

Pentru a beneficia de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27 din 1996 clienții trebuie să:

  • fie titularii contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale
  • aibă locuința sau să desfășoare activitatea în localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni
  • nu aibă facturi restante.

Criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către primărie. Apoi, aceasta trimite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale. Furnizorul va aplica, ulterior, reducerea corespunzătoare pe factură începând cu  data de 1 a lunii următoare primirii listelor.

Când va fi aplicată facilitatea

Calendarul estimativ pentru aplicarea facilităților prevăzute de ordonanța menționată este următorul:

  • emiterea facturilor cu reducerea de 50% aplicată retroactiv, în 10 septembrie
  • în jurul datei de 20 septembrie, beneficiarii vor primi facturile la energie electrică
  • începând cu factura pe octombrie, în fiecare luna va fi aplicată lunar reducerea de 50%

Beneficiari din județul Alba

În județul Alba, sunt 15.501 de locuri de consum, beneficiare ale Ordonanței 27/1996, din 25 de localități.

Cei mai mulți beneficiari, 2.184 sunt în Câmpeni, 1.909 sunt în Zlatna, 1.622 la Abrud, 1.337 la Bistra și 1.071 la Baia de Arieș.

Ceilalți se află în: Lupșa (792), Albac (552), Arieșeni (519), Avram Iancu (514), Horea (479), Bucium (467), Sălciua (443), Gârda de Sus (441), Vidra (441), Sohodol (425), Vadu Moților (383), Scărișoara (351), Poșaga (310), Poiana Vadului (283), Ciuruleasa (253), Almașu Mare (189), Mogoș (186), Ocoliș (160), Ponor (97),  Întregalde (93).

Despre aplicarea prevederilor ordonanței s-a mai discutat și în urmă cu șase luni, însă furnizorul de energie (Electrica Furnizare) trebuie să finalizeze procesul de dezvoltare a sistemului informatic de facturare, care să permită evidenţierea în facturi a beneficiilor acordate consumatorilor.

În ceea ce privește beneficiarii din celelalte județe, sunt 8.000 în Bihor, 6.073 în Cluj și 5 în Hunedoara. În total, 29.579 de beneficiari.

UPDATE: Precizări despre aplicarea facilității în două etape

PNL Alba a transmis, într-un comunicat, că,” urmare a demersurilor făcute de primarii din zona Munților Apuseni, prin intermediul deputatului Florin Roman, am primit următoarea comunicare din partea conducerii Electrica Furnizare”.

”În urma eforturilor de dezvoltare si implementare, dorim să vă informăm cu privire la următoarele:

– facturile emise începand cu data de 10/09/2023 vor include reducerea specifică regiunii Delta-Apuseni, conform prevederilor legale. Această reducere va fi aplicată pentru perioada de consum menționată în factură.

– din cauza complexității dezvoltărilor pentru aplicarea retroactivă a reducerii specifice regiunii Delta- Apuseni, suntem nevoiți să implementăm soluția în două etape:

  • etapa I în care vom emite facturi de regularizare cu reducerea aplicată retroactiv pentru aproximativ 9.500 din locurile de consum. Facturile se vor emite în acest weekend. Estimăm ca facturile să ajungă la consumatorii finali în aproximativ 10 zile
  • etapa II care include un număr de aproximativ 20.000 de locuri de consum pentru care sunt necesare dezvoltări suplimentare și pentru care vom putea implementa soluția de facturare retroactivă în 18/09/2023.

Toți clienții eligibili vor beneficia de aceste avantaje retroactiv, în conformitate cu listele depuse de către Unitatile Administrativ Teritoriale la Electrica Furnizare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax