Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O altă familie din Alba Iulia, FACTURĂ ENORMĂ de la noul furnizor de energie. Și cel vechi i-a aplicat o ”taxă de despărțire”


Publicat

Așa-zisa liberalizare a pieței de energie din România, generează probleme mari consumatorilor casnici. Deși autoritățile promiteau că prețurile vor scădea, ca urmare a concurenței dintre firme, singura concurență pe care acestea și-o fac este legată de cât de prost își tratează clienții. 

Prețuri mai mari, modificarea discreționară și unilaterală a tarifelor, lipsă de comunicare cu furnizorul și facturi umflate foarte mult și fără nici o explicație, sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de oameni, ziarului Alba24.ro.

Citește și: Factură șocantă la energie electrică, primită de o familie din Alba Iulia. Suma de plată: peste 27.800 de lei

O familie din Alba Iulia și-a schimbat furnizorul de energie electrică și a primit o factură uriașă la electricitate de 6.633 de lei, exprimată în… MWh (nu în KWh, cum este în mod normal).

Mai mult, la câteva luni după ce a ales noua companie, familia a fost înștiințată că tarifele se modifică, iar prețul va crește semnificativ.

Și ca totul să fie și mai clar, vechiul furnizor i-a trimis o factură de aproape 100 de lei pentru o singură zi, ca o ”taxă de despărțire”. 

De la RDS RCS, la Restart Energy One

Un cetățean din Alba Iulia a decis să țină cont de precizările autorităților legate de piața concurențială de energie. Așa a ajuns să se mute de la RDS-RCS, la firma Restart Energy One SA.

Explicația pe care a primit-o este aceea că ar fi o problemă cu indexul contorului, preluat de la fostul furnizorul precedent.

Doar că explicația nu stă în picioare. Prima factură pe care a primit-o clientul din Alba Iulia este corectă: însumează 55,95 de lei, ceea ce înseamnă că indexul a fost preluat corect.

Problema a apărut la factura ulterioară, iar omul spune că nu i-a fost luată în calcul auto-citirea.

 

Așa s-a ajuns la suma de 6.633 de lei, bani pe care omul este decis să nu îi plătească.

La consumul mediu al familiei, suma respectivă reprezintă ceea ce ar consuma în total într-o perioadă de 2,7 ani.

Compania îi modifică tariful ”fix”

Mai mult, pe lângă faptul că nu i-a lămurit problema cu factura, firma Restart Energy One SA i-a trimis o înștiințare de modificare a tarifului cu 0,557 lei exclusiv TVA, începând cu data de 1 octombrie 2021.

 • ”Menționăm că noul preț propus reflectă nivelul prețurilor de pe piețele de energie electrică pentru perioada următoare în condițiile modificărilor de circumstanțe valabile la data semnării contractului dintre Restart Energy și dumneavoastră si consideram ca ne permite sa va oferim in continuare servicii de calitate in condiții stabile, astfel cum am demonstrat si in ultimii ani” se arată în notificare.

”Taxă de despărțire” de la vechiul operator

Cetățeanul din Alba Iulia a povestit pentru Alba24.ro și cum a fost despărțirea de vechiul operator, RDS RCS.

După ce a plătit la zi, compania i-a mai emis o factură pe suma de 98 de lei.

Este vorba despre o adevărată ”taxă de despărțire”.

Asta pentru că omul a plătit 138, 03 lei, ultima factură, pentru perioada 1 iunie – 19 iunie.

În aceste condiții, compania i-a mai transmis o factură pentru perioada 19 iunie – 19 iunie (da, o singură zi), în sumă de 98,68 de lei, fără nici o explicație.

 

Omul este decis să nu plătească nici această factură și spune că va urma toate procedurile legale pentru a reclama situația în care a fost pus de operatorii de energie despre piața așa-zis concurențială din România.

În urmă cu câteva zile, o altă familie din Alba Iulia a primit o factură la energie electrică de 27.808 de lei pentru un consum de 39.313 kwh în perioada 12 iulie 2021 – 10 august 2021.

La începutul anului, românii au primit recomandări de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, în jos, legate de alegerea unui furnizor de pe piața liberă, în caz contrar urmând să plătească sume cu până la 13-26% mai mari.

Prețul trebuia să fie fix pentru perioada aleasă. Au anunțat acest lucru chiar reprezentanții ANRE, prin intermediul unor comunicate de presă.

Se pare însă că trecerea la piața ”liberalizată” a adus mari probleme consumatorilor și în nici un caz facturi mai mici.

Peste 10 mii de români s-au plâns în primele șase luni ale anului Autorității de Reglementare în Energie de felul în care sunt tratați de marii furnizori de gaze și curent.

ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor au anunțat că vor demara o serie de controale la furnizorii care au încheiat contracte cu preț ferm pentru un an de zile și care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe prețul. Cel puțin asta susține ministrul Energiei Virgil Popescu.

Restart Energy One SA și încrengăturile cu alte firme

Compania este parte a unei încrengături de firme și persoane fizice, cu legături între ele. Firma, cu sediul în Timiș, a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 120 de milioane lei și un profit de 9,1 milioane de lei.

Firma este înființată de 6 ani și are 51 de angajați (la data ultimei raportări).

Dacă luăm în calcul și legăturile Restart Energy One SA cu firmele care nu mai sunt funcționale, situația arată potrivit diagramei de mai jos:

 

 

Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști.

Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Vasili

  luni, 30.08.2021 at 12:20

  NIȘTE ,,MIZERABILIII” ȘI O ADUNĂTURĂ DE ,,GUNOAIE” ACEȘTI conducători.

 2. b

  luni, 30.08.2021 at 14:11

  bravo, incepeti sa publicati articole ok, daca ati investiga putin si ati cere puncte de vedere de la companiile implicate sau OPC care NU se autosesizeaza ar fi si mai bine

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Șpring. Un hambar de fân de 300 de metri pătrați a fost mistuit de flăcări

Publicat

Un hambar de fân de aproximativ 300 de metri pătrați a luat foc duminică seară, în comuna Șpring, au transmis reprezentanții ISU Alba. 

La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș și voluntarii din sat.

Au fost trimise mai multe mașini de intervenție.

Reprezentanții ISU Alba au declarat că la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întregul hambar.

Suprafața afectată este de aproximativ 300 de metri pătrați.

În jurul orei 23:15, incendiul a fost localizat, dar pompierii au continuat intervenția pentru stingerea lui.

Nu s-au înregistrat victime.

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Alba Iulia, Aiud și Poșaga intră OFICIAL în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. HOTĂRÂRE

Publicat

Alba Iulia, Aiud și comuna Poșaga intră oficial în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. 

Comitetul Judean pentru Situații de Urgență s-a întrunit duminică și a emis o hotărâre în acest sens, care cuprinde o serie de măsuri care vizează populația. 

Măsurile intră în vigoare în data de 27 septembrie ora 00.00 și sunt valabile timp de 14 zile.

Anexa nr 67 a CNSU, care precizează toate regulile și restricțiile, în funcție de rata de infectare, poate fi consultată AICI.

Hotărârea CJSU Alba numărul 226 poate fi consultată integral AICI.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 26.09.2021,

HOTĂRĂȘTE:

(1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 26.09.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.208 din 10.09.2021, modificată și completată prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.216 din 19.09.2021 și nr.222 din 24.09.2021, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru Municipiile Alba Iulia și Aiud, Orașul Cugir și comunele Crăciunelul de Jos, Poșaga și Sălciua, intră în vigoare începând cu data de 27.09.2021 ora 00:00, și sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile, iar termenele de aplicare a măsurilor prevăzute pentru celelalte unități administrative-teritoriale de pe raza județului Alba rămân cele stabilite prin hotărârile CJSU Alba adoptate anterior.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Vezi și: ALBA: Patru decese ale unor pacienți bolnavi de COVID în ultimele 24 de ore. 59 de infectări noi. Situația pe fiecare localitate

Alte două orașe se apropie de incidența de 3 cazuri, dincolo de care intră în scenariul roșu: Teiuș – 2,91 și Blaj – 2,8.

Incidența pe fiecare localitate poate fi consultată mai jos.

Incidența pe localități și numărul de cazuri active

Municipiile Alba Iulia și Aiud depășesc incidența de 3 cazuri la mie și intră în scenariul roșu.

Localitate Incidență Cazuri active
     
SÂNCEL 8.46 22
OHABA 6.57 4
UNIREA 3.48 17
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.3 252
POŞAGA 3.24 3
MUNICIPIUL AIUD 3.21 81
SOHODOL 3 5
ORAŞ TEIUŞ 2.91 21
MUNICIPIUL BLAJ 2.8 58
BERGHIN 2.62 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 2.58 85
LIVEZILE 2.55 3
METEŞ 2.5 7
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.37 33
CRĂCIUNELU DE JOS 2.33 5
VADU MOŢILOR 2.32 3
ŞONA 2.29 10
VINŢU DE JOS 2.16 12
SĂLCIUA 2.13 3
ORAŞ CUGIR 2.11 54
LUPŞA 1.72 5
PONOR 1.69 1
LOPADEA NOUĂ 1.58 4
BISTRA 1.54 7
ALBAC 1.53 3
CIUGUD 1.53 5
MIRĂSLĂU 1.52 3
PIANU 1.39 5
ORAŞ ABRUD 1.35 7
VALEA LUNGĂ 1.28 4
DAIA ROMÂNĂ 1.27 4
CERGĂU 1.22 2
GALDA DE JOS 1.12 5
ORAŞ CÂMPENI 1.11 8
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.06 4
CÂLNIC 1.02 2
CENADE 0.97 1
POIANA VADULUI 0.95 1
SĂSCIORI 0.92 6
ORAŞ ZLATNA 0.89 7
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.88 2
ŞIBOT 0.84 2
LUNCA MUREŞULUI 0.78 2
IGHIU 0.71 5
SÂNTIMBRU 0.66 2
SCĂRIŞOARA 0.65 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
NOŞLAC 0.55 1
CRICĂU 0.51 1
GÂRBOVA 0.46 1
SĂLIŞTEA 0.43 1
ŞPRING 0.4 1
CETATEA DE BALTĂ 0.33 1
JIDVEI 0.19 1
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCIUM 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CIURULEASA 0 0
CUT 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOPÂRTA 0 0
HOREA 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
MIHALŢ 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
RĂDEŞTI 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
ROŞIA MONTANĂ 0 0
STREMŢ 0 0
ŞUGAG 0 0
VIDRA 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cireadă de vaci fotografiată în centrul municipiului Alba Iulia, în zona Alba Mall. Animalele erau nesupravegheate

Publicat

O cireadă de vaci a fost fotografiată duminică seară la Alba Iulia, în zona Alba Mall. 

Animalele, nesupravegheate, au dat o tură pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, apoi s-au retras în zona caselor de pe Strada Livezii.

Nu s-au speriat nici de mașini și au circulat nederanjate, minute bune, pe mijlocul străzii, a transmis un cititor Alba24, care le-a și fotografiat.

Nu se știe cum au ajuns vacile în centrul orașului și nici în grija cui ar fi trebuit să fie.

Este posibil însă ca ele să fi venit dinspre pășunea de la marginea Ampoiului, spune cititorul.

Surse foto: cititori Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO ȘTIREA TA: Focar de infecție pe Târnava. Mai mulți porci morți, aruncați în apă aproape de Crăciunelu de Jos

Publicat

Mai mulți porci domestici în stare avansată de putrefacție, plutind în Târnava, au fost fotografiați duminică, de un cititor Alba24. 

Imaginile au fost surprinse în apropiere de Crăciunelu de Jos.

”Am văzut trei animale moarte” a transmis cititorul Alba24.

Acesta a mai spus că mai mulți porci ar fi fost aruncați în apă de niște localnici.

Se pare că anumalele ar fi murit, posibil de pestă porcină, iar aceștia le-ar fi dus la râu cu un tractor, apoi le-ar fi aruncat în apă.

Întreaga zonă s-a transformat într-un focar de infecție.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate